Σάββατο, Ιουλίου 11, 2009

Aγορές στο internet με προπληρωμένες κάρτες (Visa κ.ά)

"asxetos"
Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2009

Οι προπληρωμένες κάρτες αποτελούν ένα καινούργιο σχετικά προϊόν των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που αποσκοπεί στην ενθάρρυνση των οικονομικών συναλλαγών μέσω Διαδικτύου. Η φιλοσοφία των εν λόγω καρτών συνοψίζεται στο ότι ο χρήστης που θέλει να πραγματοποιήσει online αγορές προμηθεύεται από κάποιο τραπεζικό κατάστημα την κάρτα προκαταβάλλοντας την αξία της ή καταθέτοντας το ποσό που τον ενδιαφέρει

Μέχρι σήμερα, ένα από τα ισχυρότερα αντικίνητρα για την ολοκλήρωση μιας αγοράς μέσω Internet ήταν ο κίνδυνος που συνεπάγεται η χρήση της πιστωτικής κάρτας. Σε μια προσπάθεια να εξαλείψουν αυτό το εμπόδιο, οι τράπεζες έχουν λανσάρει εδώ και χρόνια ένα καινούριο προϊόν: τις προπληρωμένες κάρτες ή κάρτες για αγορές μέσω του internet (η κάθε τράπεζα έχει δώσει τον δικό της τίτλο) .

Οπως και να τις ονομάζουν ο στόχος είναι κοινός : Εξάλειψη - ελαχιστοποίηση του κινδύνου για αγορές μέσω του internet & ταχύτητα στην χορήγηση της στον πελάτη .

Η λογική της χρήσης τους είναι η εξής : αποκτάτε μια κάρτα και καταθέτετε σε αυτήν ένα ποσό της επιλογής σας ή ανάλογα με την τράπεζα προκαθορισμένης αξίας πχ των 100 ή 200 ευρώ .

Οι προπληρωμένες κάρτες αποτελούν ένα καινούργιο προϊόν των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που αποσκοπεί στην ενθάρρυνση των οικονομικών συναλλαγών μέσω Διαδικτύου. Η φιλοσοφία των εν λόγω καρτών συνοψίζεται στο ότι ο χρήστης που θέλει να πραγματοποιήσει online αγορές προμηθεύεται από κάποιο τραπεζικό κατάστημα την κάρτα προκαταβάλλοντας την αξία της ή καταθέτοντας το ποσό που τον ενδιαφέρει . (ανάλογα με την κάρτα και την Τράπεζα).

Από εκεί και πέρα, μπορείτε να αγοράσετε προϊόντα μέχρι το ύψος του ποσού που έχετε καταθέσει. Ετσι, ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος κλέψει τον αριθμό της κάρτας σας, η ζημιά που θα υποστείτε, δεν θα μπορεί να υπερβεί το όριο που έχετε καλύψει-καταθέσει (50 , 100 , 200 ευρώ κλπ) . Δεν συμβαίνει το ίδιο με την πιστωτική κάρτα, καθώς αν κάποιος αποκτήσει τον αριθμό σας, μπορεί να σας χρεώσει μέχρι και το ύψος του πιστωτικού σας ορίου, το οποίο συνήθως υπερβαίνει τις 2.000-3.000 ευρώ.

Η προπληρωμένη κάρτα δεν είναι πιστωτική με την έννοια ότι δεν θα μπορείτε να πληρώσετε το προϊόν σας με δόσεις. Από την άλλη, δεν θα επιβαρυνθείτε με τόκους. Η τράπεζα θα βγάλει το κέρδος της από τη χρέωση που θα σας επιβάλει για την έκδοση. Οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες ζητούν 5 ευρώ ή προμήθεια επί του ποσού της κατάθεσης που θα κάνετε πχ 1-2 % . Πρόσθετη χρέωση θα σας επιβαρύνει κάθε φορά που θα προσθέτετε χρήματα στην κάρτα.

Οι προπληρωμένες πιστωτικές κάρτες ή όπως αλλιώς την ονομάζει η κάθε τράπεζα , όπως αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη, αποτελούν σήμερα το κατάλληλο «εργαλείο» για να πραγματοποιήσουν οι καταναλωτές αγορές μέσω του διαδικτύου χωρίς περιπέτειες. Μην ξεχνάμε ότι οι Ελληνες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική τους κάρτα για να πραγματοποιήσουν αγορές μέσω Internet ε, νώ στο να σκοτώνονται στους δρόμους τους ανησυχεί λιγότερο .

Αυτά που πρέπει να ρωτήσετε όπου και να πάτε (ή να τα διαβάσετε στην ιστοσελίδα της κάθε Τράπεζας και μετά απλώς να τα διασταυρώσετε στο κατάστημα της που θα πάτε ) είναι :

* Τι προμήθεια κρατάει η τράπεζα και πότε
o Στην αρχική έκδοση της πχ 1-2% ;
o Κάθε φορά που καταθέτετε κάποιο ποσό πάλι 1-2% ;


* Πόσο ισχύ έχει η κάρτα και τι πληρώνετε έπειτα για να βγάλετε νέα κάρτα και αν χρειάζεται πάλι να κάνετε αιτήσεις κλπ.
(συνήθως από 2 έως και 5 έτη - και το αναγράφουν πάνω)

* Πως μπορείτε να παρακολουθείτε το λογαριασμό, τις κινήσεις και το υπόλοιπο της κάρτας
(εάν και εδώ που τα λέμε σιγά το ζητούμενο ... εάν δεν θυμόμαστε τα 100-200 ευρώ που βάλαμε για αγορά δεν ξέρω που πήγαν.....)

Θέλει φασαρία και χρόνο ;

Θα χάσεις κανένα 15λεπτο-20λεπτο . Πηγαίνεις από ένα υποκατάστημα της Τράπεζας που έχεις επιλέξει με την ταυτότητα σου (να θυμάσαι και το ΑΦΜ μήπως στο ζητήσουν), την πρώτη φορά έχει και λίγο χαρτούρα - μέχρι να συμπληρώσει ο υπάλληλος την αίτηση - και έπειτα δίνεις τα χρήματα στο ταμείο , παίρνεις την κάρτα και καλά ψώνια !!!

Με τι μοιάζουν ;

Με τις κανονικές κάρτες Visa (πιστωτικές που πληρώνουμε με δόσεις κλπ ) με μία συνήθως μεγάλη διαφορά ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΑΣ !! Διότι οι τράπεζες τις έχουν με το κιλό στο ντουλάπι και περιμένουν εσένα να μπεις μέσα .... και το μόνο που κάνουν είναι να ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣΟΥΝ στον υπολογιστή τους το νούμερο της κάρτας που ήδη αναγράφεται πάνω της με τον λογαριασμό που σου ανοίγουν .

Ετσι όταν θα κάνεις αγορές από το internet είναι σαν να εκτελείται η εντολή : Η Κάρτα με αριθμό 0067 9870 8956 8900 θα τραβήξει χρήματα από τον λογαριασμό Νο 66667 που μόλις άνοιξες στην Τράπεζα . Εχει χρήματα ; γίνεται η συναλλαγή και σου τραβάει τα χρήματα , Δεν έχει χρήματα ; ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ η συναλλαγή και τέλος . Τόσο απλά !!

Πριν χρόνια βρέθηκα στην Πάρο διακοπές , πήγα στην Eurobank (τότε μόνο αυτή είχε τέτοιες κάρτες) και δεν πρέπει να έκανα 1 τσιγάρο μέχρι να πάρω την Visa μου με 100 ευρόπουλα μέσα . Τόσο απλά .

Τι άλλο να προσέξω ;

Κάθε κατάστημα στο Internet αναγράφει τους αποδεκτούς τρόπους πληρωμής . Σχεδόν το 100% αποδέχεται πληρωμή με κάρτα Visa και όχι μόνο. Θα ήθελα η κάρτα μου να έχει πάνω το σήμα της Visa για να είμαι 100% σίγουρος ότι θα μπορώ να την αξιοποιήσω σε όλα τα διαδικτυακά καταστήματα . (δεν θα αποκλείσω όλες τις άλλες , αλλά θα ζητούσα ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις από την τράπεζα για τις επιλογές στην χρήση της) .

Τι δεν κάνουν οι προπληρωμένες κάρτες ;

Καφέ σίγουρα . Από την στιγμή που δεν γράφει το όνομα σας (λογικό) και δεν έχετε Pin (επίσης λογικό) παρά μόνο το νούμερο της κάρτας , την λήξη της κλπ δεν μπορείτε να κάνετε αγορές από κανονικά καταστήματα και αναλήψεις από τα ΑΤΜ . Λογικά πράγματα . Φανταστείτε τις κάρτες αυτές σαν τις προπληρωμένες κάρτες του ΟΤΕ σε ακριβό πλαστικό , σαν προ-φορτωμένο ηλεκτρονικό πορτοφόλι την αξία του οποίου έχετε ορίσει εσείς .

Σε ποια Τράπεζα θα την βρω ;

Η σωστή ερώτηση θα ήταν που ΔΕΝ θα την βρω . Στην εποχή μας την έχουν με διάφορες παραλλαγές και ονόματα σχεδόν όλες τις Τράπεζες . Οποια δεν έχει τέτοια κάρτα βιώνει τεχνολογικό και διαδικτυακό μεσαίωνα και δεν ξέρει που πάνε τα τέσσερα στο διαδίκτυο (10 χρόνια τραπεζίτης ήμουν .. κάτι θα ξέρω) . Ξεκινήστε ρωτώντας την Τράπεζα σας , άμα αρχίσει και σας προτείνει άλλα πράγματα - κάρτες , κλείστε το τηλέφωνο και ρωτήστε σε άλλες Τράπεζες (σίγουρα έχουν οι Eurobank , Κύπρου και γενικά οι ιδιωτικές) .

Ψάξτε στην google προπληρωμενη visa ή προπληρωμενη κάρτα .

Πρέπει να φοβάμαι ;

Ναι πάρα πολύ .... ιδιαίτερα εάν θα πρέπει να πάτε με το αυτοκίνητο στην Τράπεζα , τόσα τροχαία γίνονται , να βάλετε την ζώνη σας !!!!

Αααα για την κάρτα εννοείται ; Εε άμα χάσεις το πορτοφόλι σου χάνεις ότι είχες μέσα , έτσι και εδώ εάν χάσεις την κάρτα σου ή και καλά φοβάσαι μήπως χάκερ σου κλέψουν τα στοιχεία της , τότε θα κλάψεις τα 50 -100 ή δεν ξέρω πόσα ευρώ είχες μέσα .

Ζούμε στο 2009 , το internet είναι ένα παγκόσμιο χωριό - οικονομία γεμάτο ευκαιρίες και καλές τιμές , έχει τους λιγότερους απατεώνες από ότι έχει η επίγεια οικονομία μα; . Στο εξωτερικό δεν έχουν αυτή την φοβία που έχουμε εμείς οι Ελληνες , ψωνίζω τόσα χρόνια με κανονική κάρτα και δεν μου έχει συμβεί ποτέ τίποτα . Πιο πολύ ανησυχώ όταν οδηγώ παρά όταν ψωνίζω από το internet .

Ενημερωθείτε σωστά , ρωτήστε την τράπεζα μας και ανακαλύψτε τον κόσμο των διαδικτυακών συναλλαγών & αγορών .

Κατά τα λοιπά ισχύουν όσα αναγράφουμε και σε άλλα άρθρα μας (τι προσέχουμε στις αγορές μας κλπ) .

Σημείωση : Επιτρέπεται η αναδημοσίευση αρκεί να αναγράφεται ξεκάθαρα η πηγή με σχετικό link .

Με εκτίμηση
asxetos

"Ιδιαίτερα για τα θέματα ασφαλείας πρέπει τα όσα αναγράφονται να ελέγχουμε ότι ισχύουν και "σήμερα" γιατί τα δεδομένα "ασφαλειας" μεταβάλλονται συνεχώς ."

www.asxetos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...