Σχετικά

Διαχειριστής του Ιστολογίου :Κωνσταντίνος Τσιρέκας*Η πόλη των Σερβίων

Τα Σέρβια είναι μια ιστορική πόλη τοποθετημένα στη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στον νομό Κοζάνης. Είναι απο τις σημαντικότερες πόλεις στα νότια του νομού απέχοντας απο Κοζάνης 26χιλ και στον δρόμο πρός Λάρισα.

Είναι η προτεύουσα του όμόνυμου Δήμου Σερβίων με πληθυσμό 4.453χιλ κατοίκους που περιλαμβάνει 16 δημοτιά διαμερίσματα .Ο συνολικός πληθισμός του Δήμου ανέρχεται σε 10.001 χιλ. Κατοίκους. Βρίσκονται σε υψόμετρο 450 μέτρων απο στη στάθμη της θάλασσας.

Τα Σέρβια βρίσκεται στις παρυφές της δυτικής πλευράς της οροσειράς των Πιερίων και στο σημείο που αυτά συναντούν την οροσειρά των Καμβουνίων. Στο σημειο αυτό βρίσκεται και το Βυζαντινό Κάστρο ή η Βυζαντινή καστροπολιτεία Η σημερινή πόλη βρίσκεται τοποθετημένη ακριβώς κάτω απο το κατάφυτο λόφο που φιλοξενεί το κάστρο, με βορινό προσανατολισμό και στο σημείο που ξεκινά η πεδιάδα των Σερβίων η οποία καταλήγει στην πανέμορφη τεχνιτή λίμνη Πολυφίτου με την υψηλή γέφυρα Σερβίων, απο τις μεγαλύτερς γέφυρες στα Βαλκάνια ( 1375 μέτρα)

Η προσβαση οδικώς απο Θεσσαλονίκη ( 1 ώρα και κάτι) και τα Ιωάννινα ( 2 ώρες) γίνεται μέσω της Εγνατίας Οδού μέχρι Κοζάνης και μετά πρός Σέρβια μέσω της Ε.Ο Κοζάνης Λάρισας (20 λέπτα της ώρας), ενώ απο τα νότια μέσω Λάρισας (1 ώρα και κάτι), Τυρνάβου, Ελασσωνας και στενών του Σαρανταπόρου.
Αεροπορικώς απο το αεροδρόμιο της Κοζάνης και μετά οδικώς πρός Σέρβια.
Με λεωφορεία των ΚΤΕΛ απο τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδος


Τα Σέρβια είνα μια όμορφη πόλη με πολλές αντιθέσεις στην πολεοδομία τους. Στο κέντρο μπορούμε να συναντήσουμε εξαόροφες πολυκατοικίες παντρεμένες με όμορφα νεοκλασσικά κτίρια. Εκεί βρίσκεται και η πλατεία με το δημαρχείο, τα πλατάνια, τις ταβέρνες και τον επιβλητικό νάο του Αγίου Γεωργίου. Στις άκρες της πόλης συναντούμε όμορφες μονοκατοικίες με κήπους και περιβόλια. Εκεί ακόμα συναντάς την παλία ‘’γειτονιά’’ όπου οι πόρτες είναι ανοιχτές για όλους. Παρπατώντας κανείς στους δρόμους της πόλης, θα διαπιστώσει ότι όπου και να κοιτάξει, θα έχει πάντα ορατοτητα στον κάμπο με την λίμη και στο βουνό με το κάστρο ή σε ένα τουλάχιστον απο τα δύο. Το καλοκαίρι τα ηλιοβασιλέματα είναι μαγευτικά, με τον ήλιο να δύει πίσω απο τα βουνά και τη λίμνη και ο ουρανός να βάφεται με πορφυρά χρώματα.

Το κλίμα έχει ήπιους χειμώνες με λόγο κρύο και χιόνι.Όταν χιονίζει όμως πάντα ντύνονται λευκά και το μέρος γίνεται πανέμορφο. Τα καλοκαίρια είναι σχετικά δροσερα χωρίς η θερμοκρασία να ενεβαίνει τους 30ο C. Στο δυτικό μέρος της πολης κατεβαίνει απο το φαράγγι του λόφου όλο το χρόνο ένας δροσερός άνεμος που μετριάζει τη ζέστη του καλοκαιριού.

Τα Σέρβια είναι σημείο αναφοράς για όλη την ευρύτερη περιοχή και του νομού. Είναι σημαντικό εμπορικό , αγροτικό- γεωργοκτηνοτροφικό, τουριστικο και πολιτιστικο κέντρο. Υπάρχει ακόμα κέντρο υγείας και πολλές υπηρεσίες και τράπεζες

Κάθε καλοκαίρι στα τέλη Αυγούστου γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις τα Σερβιώτικα, το Σεπτέμβρη γινεται η μεγάλη εμποροπανήγυρη το γνωστό ‘’τα νιάμερα’’ και στις Αποκριές γίνοται οι περίφημοι φανοί σε κάθε γειτονιά . Γίνονται επίσεις πολλές αθλητικές εκδηλώσεις όπώς ποδηλατικοί και κολυμβιτικοί αγώνες αγώνες γύρω απο τη λίμνη. Λειτουργεί επίσης Λαογραφικο Μουσείο απο τον Μωρφωτικό Όμιλο Σερβιων.

Υπάρχουν πολλά κέντρα διασκέδασης, ταβέρνες, και καταλύματα.

Οι Σερβιώτες είναι φιλόξενοι άνθρωποι, ανοιχτοί σε όλους, και το μέρος φημίζεται για την ομορφιά και για την ησυχία του. Είναι ιδανικός τόπος για να ξεκουραστεί κάποιος, να ηρεμήσει και να χαλαρώσει.
* Αναφορές για τα Σέρβια μέσα απο Κείμενα <- ενεργό λίνκ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...