Παρασκευή, Δεκεμβρίου 22, 2023

Τα ρέματα που διαρρέουν τα φαράγγια δεξια και αριστερά του Κάστρου των Σερβίων

 Σύμφωνα με τον παρακάτω χάρτη του 1934 που αναδημοσιεύτηκε το 1945 το ρέμα του νερού που διαρρέει το φαράγγι του αγίου Γεωργίου του Κρεμαστού ανατολικά του λόφου του Κάστρου είναι το ρέμα του Αγίου Μηνά. 

Αντίστοιχα το ρέμα που διαρρέει το φάραγγα δυτικά του λόφου  του Κάστρου, την Χούνη, είναι η ένωση δύο ρεμάτων του Καθάριου και του ρέμα Πλατανούλια. 

Το ρέμμα του Καθάριου στο μεγαλύτερο μέρος του έχει θαφτεί από το ορυχείο της Λάρκο. Αυτό που μένει είναι πόσιμο τρεχούμενο που αναβλύζει από πηγές κοντά στον παλιό οικισμό Λάβας και συναντάει το ρέμα Πλατανούλια λίγο πριν την Χούνη στη Δέση.

Το ρέμα του αγίου Μηνά ξεκινάει από τη θέση Πλάκες δυτικά του χωρίου Καστανιάς και φτάνει μέχρι τα Σέρβια όπου και συναντάει το ρέμα της Χούνης στο θέση Αγιος Νικολάος στα κοιμητήρια και από εκεί περνώντας κοντά από τη θέση Βρύσες, από τη θέση Χρυσό και μέσα από το χωρίο Κρανίδια καταλήγει στην λίμνη Πολυφύτου. Προφανώς το ρέμα θα πήρε το όνομά του από εκκλησάκι του Αγίου Μηνά. 

Η μεσαιωνική ονομασία Χούνη θα προέρχεται από τη λέξη χοάνη , δηλαδή την τελική κατάληξη όλων των νερών απορροής των ρεμάτων πίσω από το Κάστρο. 


 

 



 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...