Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2023

Μια μαυριτανική και μια χριστιανική πόλη στη μεσαιωνική Ισπανία


  Η παραπάνω εικόνα παρουσιάζει δύο μεσαιωνικές πόλεις της Ισπανίας. Μία είναι μαυριτανική-μουσουλμανική αριστερά  και η δεύτερη δεξιά  χριστιανική. 
 
Η Μαυριτανοί κατέλαβαν την Ισπανική χερσόνησο εισερχόμενοι από το νότο προς τον βορά τον 8ο αιώνα έως  και τα 2/3 της έκτασής της . Η απελευθέρωση -ανακατάκτηση από την καθολικής Ισπανία  ήταν μια πολύχρονη διαδικασία με πολέμους  που κράτησε 5 αιώνες τελειώνοντας οριστικά το 1492. 

Παρατηρούμε στην φωτογραφία  τις δύο πόλεις και βλέπουμε ότι και οι δύο έχουν ομοιότητες με την βυζαντινή καστροπολιτεία των Σερβίων.

Η μεν χριστιανική στα δεξιά  ως προς τα τείχη με δύο επάλληλες σειρές , πλατεία στην μέσα πόλη και καθεδρικό ναό στην άκρη. Τα κτήρια έχουν μεγάλες διαστάσεις. Η δε μαυριτανική αριστερά παρουσιάζεται  με μικρή ακρόπολη στην άκρη της πόλης, λουτρά που σημαίνει ύδρευση αποχέτευση και αγορά(παζάρι) στους δρόμους. Οι οικίες και τα κτήρια είναι ακανόνιστα τοποθετημένα δημιουργώντας λαβύρινθο από στενά δρομάκια. 

Πηγή: https://www.reddit.com/r/papertowns/comments/7ynrtq/a_moorish_and_a_christian_town_in_medieval_spain/?utm_source=share&utm_medium=ios_app&utm_name=iossmf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...