Κυριακή, Ιανουαρίου 07, 2024

Βολούστενα και τα στενά του Σαρανταπόρου



 Χάρτης το 1934 που περιγράφει τα στενά του Σαρανταπόρου. Βλέπουμε την ονομασία Βολούστενα στο νότιο άνοιγμα του στενού με κατεύθυνση προς βορά. Δίπλα, δυτικά, τα ανάκτορα του Βασιλέως. Συνέχεια το χάνι του Γκαμπούρα και άλλα σπίτια του οικισμού Νεοχωρίου. Συνέχεια ο οικισμός Λάβα.Η έξοδοι προς βορά δύο.Τα Σέρβια με την Κάστρο-πολιτεία  και δυτικότερα οι Πόρτες με οχύρωμα και πύργο. Δύο περάσματα των στενών  από τον βορά για ολόκληρη την Βαλκανική. 

Η ονομασία Σαράντα Πόρτες, από την πλευρά των Σερβίων είναι ίσως  οι πολλές επιλογές κατεύθυνσης  που μπορεί να επιλέξει κάποιος περαστικός των στενών με κατεύθυνση  από το νότο προς βορά δηλαδή σε όλη την Ευρώπη και μέχρι την Πόλη. Για το  νότο ένα πέρασμα για τη Θεσσαλία και την νότια Ελλάδα. 

Ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι τη δεκαετία του 1950 ο μοναδικός οδικός συντομότερος δρόμος που ένωνε τη Μακεδονία με την Νότιο Ελλάδα (Θεσσαλονίκη -Αθήνα) περνούσε μέσα από τα στενά του Σαρανταπόρου όπως φαίνεται στην κόκκινη γραμμή του χάρτη. 

Μετά το 50 κατασκευάστηκε ο νέος δρόμος που περνάει από τα χωριά Μεταξά -Λιβαδερό για να τα εξυπηρετεί κι αυτά η κυκλοφορία. Ο δρόμος με το ορυχείο της Λάρκο , με την αχρηστία και τη μη συντήρηση  με τα χρόνια καταστράφηκε.Ο δρόμος αυτός να σημειώσουμε ότι περνάει έξω από τον οικισμό Σαραντάπορο και καταλήγει στο Χάνι Χατζηγώγου, το αρχηγείο των Ελλήνων στη μάχη του Σαρανταπόρου.

Με την διάνοιξη των στενών των Τεμπών ο σημερινός δρόμος περιορίστηκε να εξυπηρετεί την Δυτική Μακεδονία. Με τον νέο δρόμο Ε65 που θα ενώνει τα Γρεβενά με τα Τρίκαλα και την Αθήνα ο σημερινός δρόμος Κοζάνης Λάρισας θα υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο και θα εξυπηρετεί μόνο τους κατοίκους νότια  του νομού Κοζάνης.   






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...