Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2023

Νοτιοδυτική είσοδος του Κάστρου των Σερβίων -τα λουτρά της Πόλης- και η κατάληψη της πολης από τους Βούλγαρους το 986μΧ

Η είσοδος του κάστρου από τη νοτιοδυτική πλευρά.


  Κάτω φωτογραφίες δείχνουν υπολείμματα δαπέδου και κατακόρυφης τοιχοποιίας κατασκευής ορθογώνιας κάτοψης   που ίσως βρίσκονταν στο ισόγειο εντός μακρόστενου πύργου  ή έξω από τον πύργο, τοποθετημένο δεξιά της πύλης  εισόδου. Οι κατακόρυφοι τοίχοι έχουν κεραμικά σχήματα όμοια με αυτά των αγίων Θεοδώρων, όπως και σοβά ο οποίος φαίνεται  να ήταν ζωγραφισμένος. Ίσως πρόκειται για στρατώνας ή πανδοχείο ή τελωνείο. Εκκλησία λόγω προσανατολισμού δεν θα μπορούσε να ήταν. 

Εκεί εκεί κοντά, στο σημείο που ξεκινάει το φαράγγι   βρίσκονταν  τα λουτρά, αν δεν ήταν αυτές οι κατασκευές της φωτογραφία τα λουτρά.

 Τα λουτρά ήταν τοποθετημένα  (κάτωθεν του κάστρου εις τον κρημνόν) ,   εκεί όπου ο Βυζαντινός  στρατηγός  Μαγειρίνος,  μαζί με δύο ταξιάρχους, αιχμαλωτίστηκε με ενέδρα  από τον αρχηγό των Βουλγάρων Δημήτριο Πολεμάρχιο ,  ο οποίος "ελθών νυκτός και έστη άντικρυς του κάστρου μετά του λαού αυτού (ο δε τόπος εστίν υλώδης ( βλάστηση ) έχων θάμνους) προστάζοντάς τους να βαστάζουν θάμνους μεγάλους, να τους κρατούν μπροστά τους για να σκιάζουν και να κρύβουν τα άλογα και τους αναβάτες, για να μην φαίνονται σαν άνθρωποι, αλλά βλάστηση. Είχε   δύο κατασκόπους πλησίον του κάστρου στην άκρη του γκρεμού και όταν  κατελθών τον στρατηγόν μαζί με τους ταξίαρχους να λουστούν,  έκανε σινιάλο όπως τους είπε και  οι Βούλγαροι σπιρούνισαν τα άλογά τους, κύκλωσαν τα λουτρά αιχμαλωτίζοντάς τους. ". Η περιγραφή είναι από το Στρατηγικό του Κεκαυμένου

 Έτσι  παραδόθηκε το κάστρο χωρίς μάχη, παρόλο που το φύλαγαν περίπου 2000 στρατιώτες καθώς ο κάθε  ταξίαρχος θεωρητικά ήταν αρχηγός 1000 περίπου στρατιωτών 

 Δεξιότερα του χώρου φαίνεται μια τοξωτή κατασκευή η οποία μπορεί να ήταν κρήνη για τους ταξιδιώτες. 

Να επισημάνουμε ότι σε περιόδους πολιορκίας οι εξωτερικοί εχθροί θα σταματούσαν την παροχή νερού στην κατροπολιτεία προκειμένου λόγω έλλειψης νερού να παραδοθούν. Καθόλου περίεργο λοιπόν ο στρατηγός βράδυ να θέλησε να λουστεί κρυφά ίσως και λόγο ζέστας του καλοκαιριού σε εξωτερικά του κάστρου λουτρά με νερό από το  ρέμα του Καθάριου το οποίο όπως φανερώνει το όνομά του ήταν καθαρό νερό προς πόση όπως είναι και σήμερα. 

 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...