Οποιος τυχερός έχει περιπλανηθεί στην Κοζάνη, καταλαβαίνει αμέσως τι σημαίνει πλούτος πολλών επιπέδων. Τα βουνά που περιμένουν τον περιηγητή να χαθεί μέσα τους παραδίδουν μαθήματα ομορφιάς, κόντρα στην καθημερινή ζωή της πόλης. Μπορεί δυστυχώς να μην έχουν απομείνει πολλά παραδοσιακά αρχοντικά, αλλά η ζεστασιά των ανθρώπων της Κοζάνης αντικατοπτρίζει μια Ελλάδα άλλης εποχής, με μουσεία που κρατούν ανέπαφες τις μνήμες. Μνήμες που βρίσκουν μια μόνιμη στέγη στα τελευταία εναπομείναντα αρχοντικά της πόλης που λειτουργούν ως μουσεία. Ισως η πραγματικότητα αφήνει δικαιωματικά να διατηρούνται ακόμη αυτά τα αρχοντικά, ώστε να μην ξεχνά κανείς ότι σ’ αυτά τα χώματα γεννήθηκαν κι έζησαν οι πρόγονοι του μεγάλου μαέστρου Χέρμπερτ φον Κάραγιαν (Καραγιάννης), ο Γεώργιος Παρακείμενος και ο Γεώργιος Σακελλάριος, δυο σύγχρονοι φιλόσοφοι, όπως και τόσα άλλα σημαντικά μυαλά για την Ελλάδα. Μην ξεχνάμε όμως ότι ένα από τα καμάρια της Κοζάνης είναι το αρχοντικό του Γ. Λασσάνη, όπου λειτουργεί η Δημοτική Χαρτοθήκη. Εκεί, μεταξύ άλλων, εκτίθεται και ένα από τα ελάχιστα πρώτα αντίτυπα της Χάρτας του Ρήγα Φεραίου. Επίσης αξίζει να επισκεφθούμε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, με μια πλούσια συλλογή που ξεκινά από ειδώλια της αρχαιότητας και φθάνει σε παραδοσιακά κεντήματα, τοπικές στολές και εκκλησιαστικά είδη.
Είδος και συναίσθημα
Η φετινή χρονιά έδειξε ένα διπλό πρόσωπο στους Κοζανίτες αλλά και στους «εκτός έδρας» κυνηγούς. Από τη μία οι κυνηγοί των φτερωτών δεν έμειναν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι, αφού οι μπεκάτσες και οι πέρδικες δεν έκαναν πολλές εμφανίσεις, ενώ ούτε πολλά ορτύκια «κυκλοφόρησαν». Εστω κι έτσι, η φετινή κυνηγετική σεζόν πήγε πολύ καλύτερα σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.
Τα χιόνια από την άλλη δεν άφησαν τους κυνηγούς υδροβίων να σταυρώσουν πούπουλο, αφού απαγορεύτηκε η θήρα από το Δασαρχείο. Τι έγινε όμως με το δύσκολο κυνήγι του αγριόχοιρου και τους λαγάδες; Εκεί το σκηνικό αλλάζει, αφού τα αγριογούρουνα ήταν σε υπερπληθώρα στον άξονα Κοζάνης-Βέροιας, στα μέρη προς τα Σέρβια και τα Γρεβενά, ενώ ο λαγός υπήρχε σε όλες τις περιοχές αλλά ιδιαίτερα στην Κοζάνη και στα σύνορα με τα Γρεβενά. Πληροφορίες μάς λένε ότι στις περιοχές της Κοζάνης έμειναν αχτύπητα πάρα πολλά αγριογούρουνα προς αναπαραγωγή, με αποτέλεσμα οι κυνηγοί της περιοχής να περιμένουν με αγωνία την έναρξη της επόμενης κυνηγετικής σεζόν.
Πώς θα πάτε
Aεροπορικώς: από την Aθήνα προς την Kοζάνη με απευθείας πτήση και επιστροφή μέσω Καστοριάς.
Oδικώς: Η Κοζάνη απέχει από την Αθήνα 502 χιλιόμετρα και από τη Θεσσαλονίκη 141. Το ταξίδι είναι εύκολο μέσω της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης (Ε75). Στη Λάρισα αφήνουμε την εθνική και κατευθυνόμαστε προς Ελασσόνα-Κοζάνη (Ε65).
Χρήσιμα τηλέφωνα
Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης: 24613 52600
Κυνηγετικός Σύλλογος Κοζάνης: 24610 30477
Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας Νίκος Παπαδόπουλος: 6972 711369
Αστυνομικό Τμήμα: 24610 24131
Kάνουμε κλικ
www.kozani.gr
www.kozanh.gr
Ο δραστήριος Κυνηγετικός Σύλλογος Κοζάνης
Για το κοζανίτικο κυνήγι μιλήσαμε με τον πρόεδρο του τοπικού Κυνηγετικού Συλλόγου, κ. Δημήτρη Παγούνη.
Ποια είναι η δράση του Κ.Σ. Κοζάνης τα τελευταία χρόνια;
Ο σύλλογος εδώ και χρόνια κατασκευάζει και συντηρεί κιόσκια και μικρά πάρκα για την αναψυχή όλων των πολιτών. Κατασκεύασε και τοποθέτησε σε άνυδρα σημεία περισσότερες από δέκα ποτίστρες που προσφέρουν νερό στην άγρια πανίδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε είδη όπως η ορεινή πέρδικα και ο λαγός, με ορατά αποτελέσματα. Πραγματοποιούμε σπορές σιτηρών και αραβοσίτου, ρίψεις αραβοσίτου σε περιοχές με μεγάλους πληθυσμούς αγριόχοιρου, φυτεύσεις και εμβολιασμούς άγριων καρποφόρων με στόχο τη βελτίωση του ενδιαιτήματος της άγριας πανίδας και την αύξηση με αυτό τον τρόπο του αριθμού των άγριων ζώων, μέσα από την αφθονία διαθέσιμης τροφής. Επίσης, τα δύο πυροφυλάκια στο Χρώμιο και στην Αυγή είναι ένα από τα επιτεύγματα του συλλόγου.
Ολα αυτά τα έργα πραγματοποιούνται με κάποια δημόσια οικονομική ενίσχυση;
Τα πάντα πραγματοποιούνται, αποκλειστικά, με χρήματα των 1.300 μελών του συλλόγου, δίχως κάποια σοβαρή δημόσια οικονομική ενίσχυση. Πρέπει να σας τονίσω ότι το έργο μας θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο δημιουργικό αν υπήρχε καλύτερη συνεργασία με τις αρμόδιες δασικές αρχές.
Πιστεύετε ότι υπάρχει αύξηση στη θηραματοπανίδα τα τελευταία χρόνια;
Η κατάσταση των πληθυσμών της θηραματοπανίδας σε γενικές γραμμές μπορεί να χαρακτηριστεί ως θετική, με καλούς πληθυσμούς λαγού, αύξηση στους πληθυσμούς αγριόχοιρου, σταθερούς στην ορεινή πέρδικα, αύξηση στην πεδινή και αρκετά καλές κυνηγητικές χρονιές σε μπεκάτσα. Στη λίμνη Σερβίων παρουσιάζονται αρκετά μεγάλοι αριθμοί υδρόβιων και κυρίως πρασινοκέφαλες.
Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντά ένας κυνηγός στον τόπο σας;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην άσκηση της θήρας είναι η έντονη κυνηγητική πίεση που δέχεται, λόγω και της αθρόας επίσκεψης του νομού από κυνηγούς από όλη την Ελλάδα. Τούτο καταδεικνύει την ανάγκη να εξευρεθεί τρόπος ώστε περιοχές που δέχονται έντονη κυνηγητική πίεση να χρηματοδοτούνται με επιπλέον πόρους, για να μπορεί να ισοσταθμίζεται η πίεση αυτή. Επίσης λόγω της εντατικής κτηνοτροφίας που ασκείται σε όλα τα βουνά του νομού μας, είναι αρκετές οι περιπτώσεις απώλειας κυνηγητικών σκύλων.
ΕΤ Κυνήγι
Η Λωζάνη γράφεται με ωμέγα.
ΑπάντησηΔιαγραφή