Οι ομορφιές του Δήμου Σερβίων
"Μνημοσύνης ψήγματα" της ιστορίας, της παράδοσης και της σύγχρονης ζωής των Σερβίων Κοζάνης περιλαμβάνει έκδοση, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που εξέδωσε και κυκλοφόρησε πρόσφατα ο δήμος Σερβίων.
"Θελήσαμε να προβάλουμε τις ομορφιές της περιοχής, καθώς υπήρχε έλλειψη στην απεικόνιση των πλεονεκτημάτων της", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος, Δημοσθένης Κοκολιός. Η έκδοση χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα "Θησέας" και το βιβλίο κυκλοφόρησε σε 3.000 αντίτυπα με σκληρό εξώφυλλο και σε 600 με λεπτό.
"Μοιράζουμε όλα τα βιβλία στους δημότες μας αλλά και στους ετεροδημότες για να τους θυμίζουμε την ομορφιά, την ιστορία αλλά και την παράδοση των Σερβίων", είπε ο κ. Κοκολιός.
Τη συγγραφή των κειμένων στην έκδοση έκανε ο Νίκος Τούλιος, την έρευνα και τις φωτογραφίες ο Στέλιος Γαβριηλίδης και την επιμέλεια οι Πέτρος Αλμπάνης, Βάιος Αναγνώστου, Χρυσάνθη Καραγιαννίδου και Μαρία Μπηλιάτη.
Τα Σέρβια είναι ένας ιστορικός δήμος του νομού Κοζάνης που αγκαλιάζει την τεχνητή λίμνη Σερβίων- Πολυφύτου κι απλώνεται ανάμεσα στις πλαγιές των Πιερίων, του Τίταρου και του Αλιάκμονα.
Όπως αναφέρεται στην έκδοση, με τίτλο "Μνημοσύνης ψήγματα", με τον "Καποδιστριακό" σχεδιασμό και με 13.500 κατοίκους, τα Σέρβια αποτελούν ένα σύγχρονο αστικό- γεωργοκτηνοτροφικό ανεπτυγμένο οικιστικό κέντρο.
"Στέμμα" των Σερβίων, το κάστρο τους, που βρίσκεται πάνω στον κωνικό, κατάφυτο λόφο, ανάμεσα σε φαράγγια και αποτελεί το καλύτερα σωζόμενο παράδειγμα οχυρωμένου βυζαντινού οικισμού στο βορειοελλαδικό χώρο, συγκρινόμενο με το αντίστοιχο του Μυστρά.
Η σπάνια φυσική κληρονομιά της περιοχής είναι τα φαράγγια της. Το μεγάλο φαράγγι των Σερβίων, η "Χούνη", ξεκινά από το ναό των Αγίων Αναργύρων και είναι βατό για όλες τις ηλικίες, μέσω του περιπατητικού διαδρόμου. Εδώ βρίσκονται οι τεράστιοι, διάσπαρτοι ανθρωπόμορφοι και ζωόμορφοι βράχοι, που αλλάζουν σχήμα ανάλογα με το σημείο, από το οποίο κάποιος τους παρατηρεί. Οι κάτοικοι έδωσαν ονόματα στους βράχους, όπως "ο μαρμαρωμένος δεσπότης", ο "αετός", η "αρκούδα" και ο "μαρμαρωμένος βασιλιάς".
Η λίμνη Σερβίων- Πολυφύτου δημιουργήθηκε το 1973 από την τιθάσευση του ποταμού Αλιάκμονα, με τη δημιουργία φράγματος, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του υδροηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ. Είναι μία από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της χώρας μας και μετέβαλε δραστικά τη φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής, συμβάλλοντας στη δημιουργία προϋποθέσεων ώστε να υπάρξει γεωργική, τουριστική και οικονομική ανάπτυξη.
Στην περιοχή της λίμνης δραστηριοποιείται ο Ναυτικός Ομιλος Κοζάνης, με ποικίλες ναυταθλητικές εκδηλώσεις καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η λίμνη αποτελεί κι έναν σημαντικότατο υγρότοπο με μεγάλη οικολογική και αλιευτική αξία και προσφέρει ένα φιλόξενο περιβάλλον σε πολλά είδη ενδημικών πτηνών.
Η γέφυρα πάνω από τη λίμνη, επονομαζόμενη και "υψηλή γέφυρα Σερβίων", είναι μία από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων, με μήκος 1.372 μέτρα, πλάτος 13,5 μέτρα και ύψος 55 μέτρα από την επιφάνεια της λίμνης. Τα έργα κατασκευής της ξεκίνησαν το 1972 και εγκαινιάστηκε το 1975. Αποτελεί τμήμα της εθνικής οδού Κοζάνης- Λάρισας και βρίσκεται 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κοζάνης.
Οικονομική ζωή
Στο δήμο Σερβίων έχουν αρχίσει να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια ραγδαία αγροτική ανάπτυξη, με τη δυνατότητα άρδευσης από τα νερά της λίμνης.
Πλούσια χαρακτηρίζεται και η αγροτική παραγωγή, μιας και στην περιοχή καλλιεργούνται σιτηρά, αραβόσιτος, ελιές, πατάτες, κηπευτικά, οπωροφόρα δέντρα.
Στα Σέρβια λειτουργεί λιγνιτωρυχείο, ενώ τα κοιτάσματα λευκού- ημίλευκου μαρμάρου, τα εκμεταλλεύεται, σε συνεργασία με ιδιώτες, η αμιγής δημοτική επιχείρηση ανάπτυξης Σερβίων.
7 Οκτωβρίου 2010 - Πηγή ΑΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου