Δευτέρα, Απριλίου 27, 2020

Πίνακας Σερβίων


Ο πίνακας αυτός είναι μάλλον στις αρχές του περασμένου αιώνα 1900.
 
Εμφανίζει την ανατολική πλευρά των Σερβίων, περιοχή Κέντρο Υγείας (Τασλίκι)
 
Η ακριβής θέση του ζωγράφου είναι μπροστά από το σημερινό ΕΠΑΛ στην μεγάλη συρόμενη πόρτα του περιβόλου.

Εμφανίζονται τρία τζαμιά και κατοικίες. Είναι περιοχή που δεν κατοικούν χριστιανοί.  Έμφαση δίνεται στον ορεινό όγκο στο βάθος.

Αναλυτικά σύμφωνα με την αρίθμηση: 
 
1. τζαμί στη θέση του εξωκλησιού του Αγίου Δημητρίου. Κτισμένο σε ύψος,  γύρω στα 60 τετραγωνικά μέτρα, πάνω από τον τουρκικό μαχαλά , στα Tαμπάχανα ,όπου υπήρχε βυρσοδεψείο επεξεργασίας δερμάτων , αλλά φαίνεται ότι  εξυπηρετούσε και τα οθωμανικά κοιμητήρια που βρίσκονταν λίγο πιο πάνω ( ξεκινούσαν από τη σημερινή γέφυρα του αγίου Παντελεήμονα και σήμερα τα διασχίζει ο δρόμος για την Καστανιά)


2. το μεγάλο τζαμί στο κέντρο των Σερβίων στη θέση του αγίου Γεωργίου (δύο διώροφα κτήρια)

3. επί της οδού αγίου Γεωργίου γωνία,  απέναντί από το παλιό κυλινδρόμυλο στην ίδια πλευρά το δρόμου, διώροφο με  κάτοψη ορθογώνια αλλά όχι παράλληλη ως προς το δρόμο καθώς ο προσανατολισμός είναι στην Μέκκα ( στη φωτογραφία του 1945 δεν υπάρχει μια προέκταση προς τη δύση, τα τετραγωνικά της κάτοψης είναι περίπoυ 150 μ)

4 Το δέντρο είναι στη θέση του σημερινού αποστακτηρίου και δεσπόζει στη μέση της εικόνας και είναι ένα ερώτημα για την επιλογή της θέσης από το φωτογράφο. Μάλλον τον ενδιέφερε τον ίδιο ή τον εργοδότη του  να φαίνονται σίγουρα τα τεμένη

Σημερινή φωτογραφία από την ίδια περίπου θέση. Τα ψηλά κτήρια δεν βοηθούν στην αναγνώριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...