Στην περιοχή των Σερβίων, στα Μακεδονικά και Ρωμαικά χρόνια, βρικόταν τοποθετημένη η πόλη Φυλακές. Στο χάρτη από λάθος φαίνεται στην ίδια περίπου θέση η πόλη Βάλλα ή Ουάλα, η οποία τότε βρισκόταν κάπου στο σημερινό Σαραντάπορο(από εκεί η ονομασία Ουάλα στενά ή Βαλούστενα).
Όπως αναφέρει ο Ιωάννης Καντακουζηνός, 14ος αιώνας, η μεγάλη πόλη των Σερβίων βρίσκεται στα όρια Βοτταίας και Θεσσαλίας. Εδώ στο χάρτη φαίνεται ότι βρίσκονται στη συμβολή της Ελίμειας , της Περραιβίας, της Βοτιαίας και της Πιερίας
Αξίζει να διαβάσει κανείς για την Ελίμεια , με πρωτεύουσα την Αιανή, στην οποία ανακαλύφθηκαν αξιόλογα δείγματα- ειδώλια κυκλαδικής τέχνης, αγγεία μυκηναϊκής εποχής και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα απο τη Νεολιθική εποχή μέχρι τη Ρωμαϊκή κατάκτηση , που μαρτυρούν την παρουσία μυκηναϊκών και δωρικών- μακεδονικών φύλων και την συνδέουν με τον υπόλοιπο ελληνικό κόσμο.
Στους ρωμαϊκούς χρόνους η Αιανή παρακμάζει ενώ αναπτύσσεται η κοντινή πόλη της Καισάρειας,σήμερα το χωριό Καισαρειά , στην οποία δημιουργείται επισκοπή κατά τα πρώτα χρόνια του Βυζαντίου και η οποία ανήκε στην αρχιεπισκοπή Λαρίσης. Επίσκοπος από την Καισάρεια συμμετείχε στην Τρίτη Οικομενική σύνοδο της Εφέσου
Με την παρακμή της πόλης της Καισάρειας (5ος αιώνας), αναπτύσσονται τα Σέρβια επί Ιουστινιανού και Ηρακλείου σε ισχυρή οχυρωματική πόλη και λίγο αργότερα (8οςμ.χ αιώνας) σε Επισκοπή αλλά με έδρα την αρχiεπισκοπή Θεσσαλονίκης.
Το ίδιο χρήσιμη είναι η Περραιβία Τριπολίτιδα(Άζωρoς, Δολίχι, Πύθιο), στη περιοχή από το Σαραντάπορο μέχρι την Ελασσόνα , στην οποία υπήρχε και ναός του Απόλλωνα στο Πύθειο.
Η Παραυαία , στα ορεινά της Πίνδου στην Π.Ε Γρεβενών μοιάζει ονομαστίκά με την Περραιβία της Θεσσαλίας. Φαίνεται απο τα αρχαία χρόνια μέχρι πρόσφατα οι κάτοικοι της πρώτης κατέβαιναν να ξεχειμωνιάσουν τη Θεσσαλία και γι'αυτό θα υπάρχει αυτή η ονομαστική ομοιότητα.
Πληροφορίες για κάθε περιοχή κλικ στη λέξη
Ελίμεια
Περραιβία
Βοττιαία
Εορδαία
Τυμφαία
Ορεστίδα
Λυγκηστίδα
Πελαγονία
Άνω Μακεδονία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου