Ο περιηγητής Λήκ επισκέφτηκε τα Σέρβια το1806.
Μας δίνει την πληροφορία ότι η επισκοπική εκκλησία του κάστρου, οι λεγόμενες σαράντα πόρτες, είναι κατεστραμμένη, όπως και ότι η επισκοπή που βρίσκεται στην πόλη, ο ναός της Αγίας Κυριακής , δεν βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση παρόλο που ακόμη είναι σε χρήση.
Εκεί, στην Αγία Κυριακή που φιλοξενούσε το επισκοπείο, συνάντησε και τον επίσκοπο Θεόφιλο(1785-1811) που έτυχε τον καιρό εκείνο να βρίσκεται εκεί, με τον οποίο είχαν συζήτηση. Ο Θεόφιλος του ανέφερε για τα Σέρβια ότι πιθανόν να είναι αποικία των Σέρβων των οποίων οι απόγονοι οδηγήθηκαν εκεί από τους Τούρκους. Αυτό φανερώνει ότι ο επίσκοπος γνώριζε το χωρίο του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου(945-959) για τα Σέρβια. Βέβαια οι Τούρκοι δεν είναι οι γνωστοί Σελτζούκοι ή Οθωμανοί αλλά μάλλον κάποια Αβαρικά φύλα. Γνωρίζοντας ο Λήκ την αναφορά του Προφυρογέννητου δεν την αμφισβητεί αυτήν την υπόθεση.
Εκείνο όμως που αμφισβητεί ο Άγγλος περιηγητής , αλλά δεν το φανερώνει ως σεβασμό στο ότι τον δέχθηκε ο Θεόφιλος , είναι η άποψη του επισκόπου που την δέχεται ως αναμφισβήτητο γεγονός, ότι ο Απόστολος Παύλος πέρασε μέσω των Σερβίων στην πορεία του από τη Βέροια στη Αθήνα. Ως αγγλικανός ο Λήκ μάλλον δέχεται μόνο ότι είναι γραμμένο στην Καινή Διαθήκη,και δεν δέχεται την προφορική παράδοση όπως είναι αποδεκτή στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
Δίνει επίσης την πληροφορία ότι τα Σέρβια έχουν περίπου 500 τουρκικά σπίτια και μερικά
ελληνικά...Το πιο
πολύτιμο προϊόν των αγρών των Σερβίων είναι μια ποικιλία καπνού, που
φέρει ένα κίτρινο φύλλο όπως εκείνη των Γιαννιτσών. Οι δρόμοι της πόλης
οριοθετούνται με το χόρτο καπνού που στεγνώνει κατά μήκος των προθαλάμων
των σπιτιών, όπως και στις αυλές τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου