Της Ζωγιας Kουταλιανου
Αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές πρόβλημα βρέθηκαν οι κάτοικοι του δήμου Ασκίου Κοζάνης, όταν το πρωί της Δευτέρας χιλιάδες γουνοφόρα ζωάκια βιζόν πλημμύρισαν τον ημιορεινό οικισμό του Καλονερίου, κάνοντας επιδρομές σε κοτέτσια και αυλές, κατασπαράζοντας κότες και κουνέλια. Πολλά από αυτά βρήκαν καταφύγιο σε σπίτια, ακόμη και στην αυλή του δημαρχείου, όπου ένα μάλιστα επιτέθηκε σε ένα τετράχρονο κορίτσι και το δάγκωσε στο πόδι, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει μεγάλο τραύμα.
Το «κουτί της Πανδώρας» ή καλύτερα τα κλουβιά όπου ζούσαν τα βιζόν είχαν ανοίξει άγνωστοι τα μεσάνυχτα της Κυριακής, παραβιάζοντας δύο φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων της περιοχής, το δέρμα των οποίων χρησιμοποιείται στα γούνινα επανωφόρια, καπέλα, κ.α. και απελευθερώνοντας περίπου έξι χιλιάδες μικρά ζώα.
Οι υποψίες για το συμβάν πέφτουν στην οργάνωση «Κοράκια της εκδίκησης» («Corvus Revengis») που τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν απελευθερώσει περισσότερα από χίλια βιζόν από εκτροφείο της γειτονικής Σιάτιστας.
Σε προκήρυξή τους, τότε, οι δράστες έκαναν λόγο για «γενοκτονία και άθλιες συνθήκες αιχμαλωσίας χιλιάδων ζώων», ενώ προειδοποιούσαν όσους ενδιαφέρονται για την κοινοτική επιδότηση για εκτροφεία γουνοφόρων ζώων να φροντίσουν να ασφαλίσουν τις επιχειρήσεις τους...
Ωστόσο, τα χιλιάδες βιζόν που βρήκαν τον δρόμο προς την ελευθερία χαρακτηρίζονται επικίνδυνα τόσο για την πανίδα όσο και για τους ανθρώπους, καθώς είναι σαρκοβόρα και επιθετικά, όπως επιβεβαίωσε και το ατυχές περιστατικό της επίθεσης στο μικρό κορίτσι. «Η γιαγιά του κοριτσιού αναγκάστηκε να το χτυπήσει με την εφημερίδα για να αποκολληθεί από το πόδι της. Οι κάτοικοι μετρούν απώλειες σε οικόσιτα ζώα, ενώ ανακαλύπτουν τα βιζόν ακόμη και μες στα σπίτια τους, γέμισε ο τόπος από αυτά», είπε στην «Κ» ο δήμαρχος Ασκίου, κ. Βασ. Πάτρας, εξηγώντας πως αντίστοιχη ήταν η κατάσταση και τον Φεβρουάριο, όταν καταγράφηκε το πρώτο αντίστοιχο περιστατικό.
Από την πλευρά τους οι εκτροφείς επισημαίνουν πως τα ζώα αυτά δεν μπορούν να επιβιώσουν ελεύθερα, καθώς είναι προϊόντα εκτροφής, εισαγόμενα από Δανία, Φινλανδία, Ολλανδία και ΗΠΑ. «Από τα έξι χιλιάδες είναι ζήτημα αν θα επιβιώσουν τα είκοσι. Αυτοί που το έκαναν, προκάλεσαν μεγαλύτερο κακό παρά καλό», παρατήρησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκτροφέων, κ. Βασ. Δήμτσας, σημειώνοντας πως «τέτοιες πράξεις συνεπάγονται την καταστροφή του κλάδου και μόνο από ασυνείδητους και θρασύδειλους μπορεί να προέρχονται».
Οπως εξήγησε, τα δύο εκτροφεία υπέστησαν ζημία μεγαλύτερη των 350.000 ευρώ, ενώ με την εκτροφή γουνοφόρων ζώων ασχολούνται 35 μονάδες της ευρύτερης Δυτικής Μακεδονίας όπου εκτρέφονται περίπου εκατό χιλιάδες γουνοφόρα ζώα.
Η γούνα τους κατά κύριο λόγο εξάγεται σε δημοπρατήρια των ΗΠΑ, της Δανίας και της Φινλανδίας, ενώ ένα μικρό μέρος της πρώτης ύλης παραλαμβάνουν οι γουναράδες της Καστοριάς και της Σιάτιστας.
Tα πατούν Ι.Χ.
Ο ίδιος προσέθεσε πως η ζημιά των δύο εκτροφέων ήταν ολοκληρωτική, καθώς περίπου τριακόσια ζώα σκοτώθηκαν από διερχόμενα αυτοκίνητα, ενώ τα μισά, που έγινε εφικτό να περισυλλεγούν, αναστατωμένα και έχοντας χάσει την οικογένειά τους, στρέφονται ενάντια στους ομοίους τους.
Εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων επισημαίνουν πως ο κανιβαλισμός των ζώων είναι νευρωτική συμπεριφορά που οφείλεται στη διαβίωση σε αιχμαλωσία και σε συνθήκες συνωστισμού.
Ωστόσο, όπως τόνισε η πρόεδρος του σωματείου «Αργος», κ. Ε. Δόδουρα, «δεν αποτελεί λύση η απελευθέρωσή τους σε ένα ανοίκειο και άρα επικίνδυνο για αυτά περιβάλλον, όπου μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο και την εγχώρια πανίδα, μολονότι συνήθως οι συνθήκες διαβίωσης και θανάτωσης των ζώων είναι απάνθρωπες, ενώ δεν υπάρχει έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές ούτε και επίσημα στοιχεία για τις συνθήκες στα εκτροφεία, αν και πλούσιο σχετικό φωτογραφικό υλικό υπάρχει στο Διαδίκτυο».
Κατά την ίδια, άλλωστε, ο κλάδος της γούνας γνωρίζει σοβαρές δυσκολίες στην Ελλάδα και οι επιχειρήσεις εκτροφής γουνοφόρων ζώων επιχορηγούνται προκειμένου να επιβιώσουν.
«Η δική μας πρόταση είναι να αντικατασταθεί αυτή η δραστηριότητα με άλλες, φιλικότερες στο περιβάλλον και πιο βιώσιμες, που επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως ο οικοτουρισμός, οι βιοκαλλιέργειες και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», κατέληξε.
απο http://news.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου