Πέμπτη, Δεκεμβρίου 22, 2022

Καμπάνες και σήμαντρα




Χιόνια στο καμπαναριό είδαν και έψαλαν για πρώτη φορά στα Σέρβια το έτος 1938 με την αποπεράτωση του υψηλού καμπαναριού του πολιούχου ναού της Αγίας Κυριακής. Όπως φαίνεται από φωτογραφίες έμεινε άθικτο κατά την καταστροφή του 1943.

Καμπάνες άκουσαν να χτυπάνε στα Σέρβια το έτος 1900 μετά από 500 περίπου χρόνια αφωνίας , καθώς τότε επιτράπηκε να τοποθετηθούν καμπάνες στην Αγία Κυριακή από το οθωμανικό κράτος. Εκδόθηκε φιρμάνι , αγοράστηκαν καμπάνες 20 οκάδων (25 κιλών) και αναρτήθηκαν στο κωδωνοστάσιο (κάτι θα υπήρχε για στήριξη) της Αγίας Κυριακής. Η πρώτη κωδωνοκρουσία έγινε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως (12 Μαρτίου)

Σήμαντρο που να καλεί τους πιστούς στην Εκκλησία ακούστηκε στα Σέρβια το 1854 γιατί τότε επιτράπηκε και τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στην Αγία Κυριακή Σερβίων και το χάρηκε ο κοσμος και πανηγυρίστηκε σαν μεγάλη κατάκτηση.

Στην δε Κοζάνη δικαίωμα να σημαίνουν σήμαντρα παραχωρήθηκε το 1728 ενώ το καμπαναριό της πλατείας κατασκευάστηκε το 1854 όπως αναφέρει επάνω του ανάγλυφη χρονολογία

G
M
T
Y
Η λειτουργία ομιλίας περιορίζεται σε 200 χαρακτήρες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...