Τετάρτη, Φεβρουαρίου 19, 2014

«Ομίχλη ακτινοβολίας»

Ενα σημερινο άρθρο του in.gr αναφέρεται  για το φαινόμενο της «ομίχλη οριζόντιας μεταφοράς» για την  Αττική, αλλά στο τέλος του  δίνει  επιστημονικές πληροφορίες για το πως σχηματίζεται η ομίχλη στην περιοχή μας. "Ομίχλη ακτινοβολίας" η ομίχλη που σχηματίζεται στην περιοχή των λιμνων Πλυφύτου και Ιλαρίωνα, το φαινόμενο που ζήσαμε έντος κάποιες εβδομάδες μέσα στον χειμώνα.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231297077



Για την Κοζάνη αναφέρει:

Η ομίχλη αυτή ονομάζεται «ομίχλη οριζόντιας μεταφοράς» επειδή οι υδρατμοί μετακινούνται οριζόντια από τη θάλασσα στη στεριά. Είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, το οποίο ο κ. Κολυδάς θυμάται να έχει συμβεί στην Ελλάδα μόνο τέσσερις φορές στα 30 χρόνια της καριέρας του.

Πολύ πιο συνηθισμένη στην Ελλάδα είναι η «ομίχλη ακτινοβολίας», συνηθισμένη σε περιοχές όπως η Τρίπολη, η Λάρισα και η Κοζάνη, επισημαίνει ο μετεωρολόγος. Η ομίχλη αυτή δημιουργείται από την ψύξη υγρού αέρα όταν έρθει σε επαφή με παγωμένο έδαφος. Εμφανίζεται συχνότερα τα βράδια με ξαστεριά, οπότε το έδαφος ακτινοβολεί στο Διάστημα περισσότερη θερμότητα και παγώνει έτσι ταχύτερα.

Η ομίχλη που κάλυψε την νότια Αττική την Τρίτη  ήταν στην πραγματικότητα ένας συνδυασμός ομίχλης μεταφοράς και ομίχλης ακτινοβολίας, επισημαίνει ο κ. Κολυδάς.

Όπως υπενθυμίζει, «ομίχλη μεταφοράς είχε σχηματιστεί στο Σαρωνικό και τον Απρίλιο του 1998, οπότε είχαμε συγκρούσεις πλοίων λόγω χαμηλής ορατότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...