Παρασκευή, Ιουνίου 26, 2009

Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους.

Ναρκωτικά

Κίνδυνοι


1.Τοξίνωση: Αυτή είναι η δηλητηρίαση του οργανισμού απο τη συνεχή λήψη του ναρκωτικού, που σέρνει μαζί της ένα σωρό παρενέργειες.

2 . Η εξάρτηση: Είναι μιά κατάσταση πάθους,όπου ο άνθρωπος νοιώθει δέσμιος και δούλος. Αν δεν πάρει τη δόση του στην κατάλληλη ώρα περιέχονται σε κατάσταση τρέλας. Το «σύνδορμο αποστέρησης» περιγράφει όλες τις εκδηλώσεις του εξαρτητικού ατόμου, που δεν ησυχάζει αν δεν ικανοποιηθεί.


3. Ο θάνατος: τον προκαλούν οι συνεχώς αυξανόμενς δόσεις , μερικές φορές αυτό μπορεί να συμβεί τυχαία. Ο κίνδυνος αυτός συντρέχει συνήθως για αρχάριους και άπειρους χρήστες, που δεν μπορεί να ξέρουν τη σωστή δόση ή πόσο δυνατή μπορεί να αποβεί μιά συνηθισμένη δόση ηρωΐνης όταν αναμειχθεί π.χ. με ζάχαρι.

Επιπρόσθετα όλα τα ναρκωτικά επιφέρουν:

α Ατυχήματα στο δρόμο ή στη δουλειά
β . Σύγχυση και παραισθησεις φόβου
γ. Ασύμμετρες συγκινήσεις ή περισσότερο σοβαρές διανοητικές διαταραχές.
δ.Οι αρχάριοι χρήστες ηρωΐνης μπορεί να αρρωστήσουν. Οι έμπειροι χρήστες μπορεί να αποκτήσουν δυσκοιλιότητα και τα κορίτσια να χάσουν την ππερίοδό τους. Σοβαρή επιδέινωης , πνευματική και σωματική , μπορεί να επακολουθήσει.
ε. Μεγάλος είναι τώρα ο κίνδυνος απο μολυσμένες ενέσεις γιατ η μετάδοση του AIDS. Πέραν αυτού η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε έλκη, αποστήματα, ίκτερο,και δηλητηρίαση του αίματος.

Προειδοποιητικά σημεία χρήσεως ναρκωτικών


Όπως ο πυρετός δείχνει κάποια ανωμαλία στον οργανισμό μας και ο πόνος κάποια ασθένεια, έτσι συμβαίνει και με τα ναρκωτικά. Προκαλούν οργανικές εκδηλώσεις που με λεπτή παρατηρητικότητα μπορείς να επισημάνεις. Είναι βέβαια δύσκολο να διακρίνεις αν κανείς κάνει χρήση ναρκωτικών ευκαιριακά-εκτός κι αν έγινε αντιληπτός την ώρα της χρήσης ή μέθυσε και περιέπεσε σε κωματώδη ή άλλη εμφανή κατάσταση πάθους.

Ωστόσο υπάρουν κάποιες εκδηλώσεις που πρέπει να θυμάσαι

Ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση δηλ. μεταβολές της απο εύθυμης και ζωηρής σε μελαγχολική και κακόκεφη.

Απρόσμενη και ανεξήγητη οξυθυμία ή επιθετικότητα

Ανορεξία

Έλλειφη ενδιαφέροντος στα χόμπυς ,στα σπόρτς, στην σχολική δουλειά, σε μιά δημιουργική απασχόληση , στους φίλους.

Φοιδολογία ή κρυψίνοια

Κρίσεις υπληλίας ή αϋπνίας


Σπατάλη χρημάτων ή προσωπικής περιουσίας. Συνεχής απαίτηση γαι χαρτζηλίκι. Αλλεπάλληλοι δανεισμοί χρημάτων

Ασυνήθιστες μυρωδιές, κηλίδες ή σημάδια στο σώμα , στα ρούχα, ή στο υπνοδωμάτιο.

Ανεξήγητη προσπάθεια του παιδιού να κρύψει τα μπράτσα του.

Ασυνήθιστες σκόνες, χάπια, κάψουλες, καμένο αλουμινόχαρτο ή βελόνες και σύριγγες.

Μείωση εξωσχολικών δρατηριοτητων

Τηλεφωνήματα ύποπτα- μυστικοπάθεια.


Σίγουρα πολλά απο αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται και σε άλλα ή μόνο σε άλλα αίτια ήνα είναι σημάδια των φυσιολογικών διεργασιών της εφηβείας και της ανάπτυξης –ιδιαίτερα εκεία που είαι πρώτα στον κατάλογο. Έτσι μη σπεύσετε να βγάλετε αμέσως τα συμπεράσματα σας. Απλώς εντείνετε τη προσοχή σας , και την παρατηριτικότητά σας.



Τι να κάνετε όταν είστε σίγουροι ότι χρησιμοποιούται ναρκωτικά

Πρώτα βρείτε χρόνο να συζητησετε με τον ή την σύζυγό σας ή και με τον οικογενειακό γιατρό σας, με τον πνευματικό σας του δασκάλους του παδιού σας ή και μάλλους γονείς.

Προσπαθείστε να ανακλύψετε αν τα παιδιά σας έχουν κάποιες συγκεκριμένες ανησυχίες ή προβλήματα εξ’ αιτίας των οποίων στραφηκαν στα ναρκωτικά.

Πάνω απ’ όλα δείξτε τους ότι τα φροντίζετε και ότι θα τους δώσετε όλη την υποστήριξη και τη βοήθεια που παριμένον και που μπορείτε, ακόμη κι αν έχουν φασαρίες με το νόμο. Δείξτε τους ότι εξακολουθείτε να τα αγαπάτε και oτι δεν εγκρίνετε τη συμπεριφορά τους.

Υπερνικήστε την κοινονική αποδοκιμασία που νομίζετε ότι σας περιμένει αν μαθευτεί το παθημα του παιδιού σας και φερθείτε με συνέπεια, ειλικρίνεια και κυρίως με αγάπη και ενδιαφέρον

Εάν θέλετε περισσότερη βοήθεια στραφείτε προς την υπερδύναναμη της προσευχής που κάνει θαύματα. Μη ξεχνάτε: "ότι φαίνεται αδύνατο στον άθρωπο είναι δυνατο και κατορθωτό για το θεό."


Εάν τα παιδιά σας πήραν υπερβολική δόση και τα βρείτε μισοκοιμισμένα ή λιπόθυμα να τι πρέπει να κάνετε.

• Να σιγουρευτείτε ότι εισπνέουν καθαρό αέρα
• Γυρίστε τα μπρούμητα και φροντίστε να τα βοηθήσετε ώστε μη αναρροφήσουν τον εμετό που τυχόν θα κάνουν
• Τηλεφωνήστε αμέσως σ’ ένα γιατρό ή καλέστε το 166 και ζητήστε ένα ασθενοφόρονα
• Συγκεντρώστε τις σκόνες , τα χάπια ή ο, τι δήποτε νομίζετε ότι μπορέι να έχει ρησιμοποιηθεί ναρκωτικό. Πάρτε τα σο νοσοκομείο μαζί σαςκαι δείξτε τα στο γιατρο
• Έπειτα δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να συζητήσει μαζί σας. Τώρα μπορεί να είνα η ώρα να σας πει τι του συμβαίνει. Προσπαθήστε να το ενθαρρύνετε για να δεχθεί τη βοήθειά σας.
• Σ’ αυτο το έργο μπορεί να σας βοηθήσει κανείς έμπιστος άνθρωπος του περιβάλλοντός σας ή ένας άνθρωπος της Εκκλησίας. Τα παιδία ό,τι αρνούνται να που στους γονείς του, εύκολα τα εκμυστηρεύονται σε έναν ιερέα.


Τι πρέπει να κάνετε

Η πρόληψη είναι προτιμότερη απο τη θεραπεία. Γι’ αυτό και σας δίνουμε τώρα μερικές οδηγίες ώστε να αποφύγετε τον κίνδυνο του μεγάλου προβλήματος στην οικογένειά σας.

1.Κανονίστε πρώτος εσείς τη στάση σας απέναντι στα ναρκωτικά. Μη ξεχνάτε ότι στα σπίτια γονέων που καπνίζουν ή που πίνουν, οι πιθανότητες να πέσουν τα παιδιά στα ναρκωτικά είναι μεγαλύτερες. Τα "νόμιμα" ναρκωτιά , όπως ο καπνός, και το οινόπνευμα ανοίγουν τηυ δίοδο στα απαγορευμένα.

2.Θυμηθείτε ότι ο ίδιο ισχύει και για τα «νόμιμα» θεωρούμενα ναρκωτικά όπως είναι π.χ. τα ηρεμιστικά , τα καταπραϋντικά κ.λπ. εάν τα χρησιμοπιείτε φυλάξτε τα κάπου , όπου τα παιδιά σας δεν θα μπορούν να τα βρούν για να τα πάρουν. Εξηγήστε στα παιδά σας γιατί είναι ανάγκη να τα πάρετε σείς τα φάρακα αυτά και πόση προσοχή χρειάζεται στην κανονική του ς΄δοση.

3. Συζητήστε πρίν σας βρεί το κακό. Δηλ. Συζητήστε απο τώρα με τον ή την σύζυγό σας γύρω απο το πως θα έπρεπε να αντιδράσετε εάν κάποια μέρα επρόκειτο να ανακαλύψετε ότι το παιδί σας κάνει χρήση ναρκωτικών. Συζητείστε το πρόβλημα αυτό με τον Πνευματικό σας ή με τον ιερέα της ενορίας σας, το δάσκαλο του παιδιού σας ή κάποιον άλλο γνωστό σας που μπορεί να σας βοηθήσει.

4.Πάνω απ’ όλα όμως βρείρε καιρό να κουβεντιάσετε με το ίδοι το παιδί σας, ιδιαίταιρα αν θέλει ν’ακούσει τη γνώμη σας. Προσπαθείστε να μάθετε τα όνειρα , τους φόβους , τις ελπίδες και τις απογοητεύσεις του. Δώστε του αυτοπεποίθηση που θα προέρχεται απο τη συνειδητοποίηση της αλήθειας ότι φροντίζετε γι’ αυτό και θα το βοηθήσετε αν έχει κάποιο πρόβλημα. Όλα αυτά είναι σπουδαία γιατί οι νέοι που έοχυν καλές σχέσεις με τους γονείς τους αισθάνονται λιγότερο την ανάγκη να δοκιμάσουν ναρκωτικά.

5.Αποφασίστε κατά πως συμφέρει ν’ανοίξετε σεις με τα παιδιά σας μιά συζήτηση για τα ναρκωτικά. Αυτό εξαρτάται απο την ικανότητα σας να διαπραγματευθείτε ένα τόσο δύσκολο θέμα, αλλά και απο τα παιδιά σας να δεχθοόυν μιά τέτοια συζήτηση. Πάντως πρέπει να αποφύγετε να κάνετε να φανεί πως η χρήση ναρκωτικών γίνεται αποδεκτή , χωρίς βέβαια να θεωρήσετε το θέμα σαν ταμπού.

Διευκολύνετε τα παιδιά σας να κατανικήσουν την ανία τους, να βρούν μιά σωστή απασχόληση , να ξεκόψουν απο τις ύποπτες παρέες και τα ύποπτα κέντρα όπου γίνεται προμήθεια ναρκωτικών. Βοηθείστε τα να βρούν ένα νόημα για τη ζωή . Ελέγχετε διακριτικά τη ζωή τους.

Τι δεν πρέπει να κάνετε.

1.Μη προσπαθείτε να τονίσετε αποκλειστικά και μόνο τους κινδύνους που προέρχονται απο τη χρήση ναρκωτικών . Μη νομίζετε ότι μπορεί με την ίδια ευκολία που πεισθήκατε εσείς, να πείσετε και κάποιον άλλο , έστω κι αν αυτός είνα το παιδί σας, όταν αυτό έχει δοκιμάσει ναρκωτικά, τα απήλαυσε και γνωρίζει πουνα τα βρεί. Στην πραγματικότητα εν θα γίνει τίποτε άλλο απο τουνα γίνετα δείς λιγότερο πιστευτός.

2. Μην είστε υπερβολικά καχύποπτοι με τα παιδιά σας, αυτο θα μπορούσε να σας παρουσάσει σαν μεροληπτικούς και να τα σπρώξει στη χρήση ναρκωτικών απο αντίδραση σας σας, αντί να τα κρατήσει μακρυά σας.

3. Μην προβάλλετε στα παιδά σας φορτικά σαν πρότυπο τη δική σας γενιά ή τη δική σας νεότητα,τη δικήσας εποχή ,τις δικές σας αρχές και επιλογές. Αυτά , και όταν ακόμη είναι σωστά, ερεθίζουν τους νέους και τους αποστασιοποιούν.

4.Μη απελείτε τα παιδά σας με ξυλοδαρμό ή με την Αστυνομία , πρίν γνωρίσετε καλά τον χαρακτήρα τους. Υπάρχουν παιδά που με τις απειλές εξωθούνται περισσότερο σε ακραίες επιλογές.

5.Μη ανακρίνετε με σκληρότητα τα παιδά σας. Είναι προτιμότερο να δείξετε τη διάθεση σας να συζητήσετε μαζί τους.


Απαραίτητες προϋποθέσεις


1.Δώστε στα παιδά σας το καλό παράδειγμα αρετής , σωφροσύνης και ειλικρίνειας. Σε τίποτε δεν ωφελεί να ζητάτε απο τα παιδιά σας να κάνουν αυτά που εσείς δεν κάνατε στο παρελθόν, είτε δεν κάνετε τώρα.

2.Εξασφαλίστε στα παιδιά σας ήρεμο οικογενιακό περιβάλλον, που θα τους προσφέρει θαλπωρή, ασφάλεια και γαλήνη.

3. Δώστε στα παιδά σας τη δυνατότητα να αισθάνονται επώνυμα δηλ. Να συνειδητοποιήσουν την προσωπική τους αξία και προσφορά να ξεχωρίζουν απο τη μάζα.

4. Ζητώντας απο τα παιδά σας να κόψουν για τραγική συνήθεια που τους έγινε πάθος, δεν μπορέιτε εσείς να συνχίζετε την εξάρτηση σας απο άλλες συνήθειες σας που έχουν και αυτές τον χαρακτήρα πάθους τυραννικού.

5. Κάνετε αυτοκριτική και διορθώστε αμέσως συμπεριφορές και ενέργειες απαράδεκτες δικές σας που μπορεί να έχουν συμβάλλει στη εξώθηση του παιδιού σας στα ναρκωτικά.

6.Φορντίστε να διάβάσετε σχετικά με τα ναρκρωτικά για να έχετε μιά πλήρη κατά το δυνατόν ενημέρωση.

7. Ζητήστε τη βοήθεια του θεού με προσευχή και νηστεία.





Αποσπάσματα απο το βιβλιαράκι της Ιερας Μητρόπολης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας

Ναρκωτικά η μάστιγα που «πουλάει»!

Φλωρινα 1998

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...