Πέμπτη, Μαρτίου 04, 2010

Μαγνήτης τα τυχερά παιχνίδια

http://www.citypress.gr

Τα τυχερά παιχνίδια, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και το Διαδίκτυο προβάλλουν ως οι νέες μορφές εξάρτησης του νεοέλληνα, ο οποίος, πάντως, εξακολουθεί να «ταλαιπωρείται» από τις εξαρτήσεις του αλκοόλ και των ναρκωτικών.
Όπως επισήμανε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Γ. Γρηγορίου, ψυχίατρος και επιστημονικός σύμβουλος της μονάδας απεξάρτησης από αλκοόλ, φάρμακα και τυχερά παιχνίδια «Μέθεξις», το 65% των ατόμων που προσφεύγουν για βοήθεια στη μονάδα είναι εξαρτημένα από το αλκοόλ, τη στιγμή που το ποσοστό των εξαρτημένων από τα τυχερά παιχνίδια εκτινάχθηκε στο 13,5% στις αρχές του 2004, από 2,3% που ήταν το 1999.
Αναφερόμενος στην εξάρτηση από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως, π.χ., τα αναλγητικά, ο κ. Γρηγορίου τόνισε ότι αυτή δεν μπορεί να ελεγχθεί, διότι τα άτομα αυτά δεν ζητούν βοήθεια για να απεξαρτηθούν, ενώ τα φάρμακα τους τα συνταγογραφεί γιατρός.
Εντυπωσιακά, όμως, είναι και τα ευρήματα για το Internet, η εξάρτηση από το οποίο, σύμφωνα με τους ερευνητές, πλήττει τόσο φοιτητές κυρίως θετικών επιστημών (ηλεκτρολόγους μηχανικούς, μαθηματικούς, φυσικούς κ.ο.κ.) όσο και συνταξιούχους.
Σε τοποθέτησή του για την εξάρτηση των φοιτητών από το Internet ο Γ. Γκιουζέπας, καθηγητής ψυχιατρικής στο ΑΠΘ, ανέφερε ότι το τελευταίο δίμηνο, κατά το οποίο λειτουργεί στη λέσχη του ΑΠΘ συμβουλευτικός σταθμός για φοιτητές και νέους που έχουν πρόβλημα συμπεριφοράς από τη χρήση του Internet, ήδη έχουν αποταθεί σε αυτόν 45 φοιτητές. Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου δόθηκε με αφορμή το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας με θέμα «Εξαρτήσεις, Συννοσηρότητα, Πρόληψη και Θεραπεία», το οποίο θα διεξαχθεί από αύριο έως την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...