Τετάρτη, Ιουνίου 14, 2017

Επικήδειος αποχαιρετισμός της Χρυσάνθης Καραγιαννίδου, Προέδρου του Μ.Ο.Σ., στον Σάκη Τσαρμανίδη


Έφυγε από κοντά μας ο αγαπητός φίλος Σάκης Τσαρμανίδης. Εκ μέρους του Μορφωτικού τον αποχαιρέτησε στη νεκρώσιμη ακολουθία η Πρόεδρος του Μ.Ο.Σ. Χρυσάνθη Καραγιαννίδου»
«Αγαπημένε μας Σάκη
Δεν είναι πολλές μέρες που συναντηθήκαμε στο σπίτι σου και συζητήσαμε για τα βιβλία σου, που ήθελες να εκδώσεις. Μου έδειξες όλο το υλικό, πλούσιο υλικό, αποτέλεσμα έρευνας και σκληρής δουλειάς μιας ολόκληρης ζωής. Εγώ Σάκη ξέρω τον αγώνα σου. Ξέρω τον αγώνα σου για να καταγράψεις και να αναδείξεις στοιχεία για την ιστορία του τόπου σου και της ευρύτερης περιοχής. Ξημεροβραδιαζόσουν σε βιβλιοθήκες, ξόδεψες πολλά χρήματα, όλα από τη τσέπη σου στην έρευνα. Και δεν είχες σταματημό.
Σου είχα προτείνει πριν δέκα χρόνια περίπου να επανεκδώσουμε τα δύο εξαντλημένα ήδη βιβλία σου «Συμβολή στην Ιστορία της Επαρχίας Σερβίων» και μου είχες πει τότε, «όχι, γιατί έχω πολύ καινούργιο υλικό και θα τα ξαναγράψω». Πέρασαν περίπου δέκα χρόνια, και δεν αποφάσιζες να τα κλείσεις, διότι συνέχιζες την έρευνα και την πλούτιζες διαρκώς με καινούργια στοιχεία. Μάταια σε πίεζα, διότι δεν αποφάσιζες να βάλεις τελεία στην έρευνα. Όλη σου τη ζωή την αφιέρωσες με ανιδιοτέλεια στην υπηρεσία της ιστορικής αλήθειας.
Τώρα εδώ και λίγο καιρό ένα μεγάλο μέρος της εργασίας σου, ό,τι αφορά στα Σέρβια και την περιοχή, με τη συνεργασία μας βρίσκεται στο τυπογραφείο. Έχουμε αρχίσει ήδη τη διόρθωση. Πολύ πλούσιο υλικό. Πώς θα συνεχίσουμε τώρα χωρίς τη δική σου παρουσία, δεν ξέρω… Ο Μορφωτικός Όμιλος Σερβίων τον οποίον υπηρέτησες και ως μέλος του Δ.Σ. αισθάνεται βαθιά υποχρεωμένος αλλά και μεγάλη την ευθύνη που του εμπιστεύθηκες την έκδοση της εργασίας σου. Μας τα εμπιστεύθηκες χωρίς κανένα αντάλλαγμα, απολύτως αφιλοκερδώς. Το μόνο που ζήτησες είναι να στείλουμε από ένα αντίτυπο σε όλες τις μεγάλες βιβλιοθήκες. Αυτό θα γίνει φυσικά και για σένα και για τα Σέρβια. Είναι πάντως μεγάλη τιμή για μας αλλά και μεγάλος ο πόνος που όταν εκδοθούν δε θα είσαι σωματικά μαζί μας.
Τα βιβλία σου, Σάκη, θα εκδοθούν και θα εκδοθούν με τον καλύτερο τρόπο. Ελπίζουμε στην πίστη μας ότι θα χαίρεσαι μαζί μας, θα απολαμβάνεις τους καρπούς μιας ζωής και θα αναπαύεται η ψυχή σου ότι όσο ζούσε στη γη έκανε τον αγώνα της για αυτόν εδώ τον τόπο που τόσο αγάπησες. Αυτά τα βιβλία δε θα επιτρέψουν ποτέ να φύγεις από αυτόν τον τόπο, δε θα επιτρέψουν ποτέ να πεθάνεις. Θα είσαι πάντα ζωντανός και χρήσιμος σε όσους θα θέλουν να ασχοληθούν με την ιστορική πορεία αυτής της περιοχής. Αυτό θα είναι και η μεγάλη παρηγοριά για την αγαπημένη σου μητέρα, τη σύζυγό σου, τα παιδιά σου και όσους σε αγαπούν.
Καλή Ανάσταση, αγαπημένε μας Σάκη»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...