Σκανδαλώδεις διαστάσεις λαμβάνει στην Ιταλία η υπόθεση με την αποκαθήλωση των σταυρών από τις σχολικές αίθουσες. Κυβέρνηση και Βατικανό στηλιτεύουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και εκτοξεύουν πυρά ακόμα και κατά της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αμφισβητώντας ευθέως τον ενοποιητικό της χαρακτήρα.
Ένα είκοσιτετράωρο μετά την δημοσιοποίηση της πρωτόδικης απόφασης του ΕΔΑΔ παρενέβη ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ανάρτησης σταυρών σε σχολικές αίθουσες. Ο Ιταλός πρωθυπουργός στηλίτευσε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη σχετική απαγόρευση αναφέροντας χαρακτηριστικά «Αυτή η απόφαση είναι απαράδεκτη για εμάς τους Ιταλούς. Πρόκειται για μία από αυτές τις αποφάσεις που μας κάνουν να αμφιβάλλουμε για την κοινή λογική της Ευρώπης». Πρόσθεσε μάλιστα, ότι «Είμαστε μία χώρα όπου δεν μπορούμε να μη μας πούνε χριστιανούς».
Λίγες ώρες νωρίτερα, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και το Βατικανό δια του υπουργού Εσωτερικών Καρδινάλιου Ταρτσίζιο Μπερτόνε καυτηρίασε τη σχετική απόφαση του ΕΔΑΔ για την αποκαθήλωση των σταυρών από τα ιταλικά σχολεία.
«Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστήριου για απαγόρευση της ανάρτησης σταυρών στις σχολικές αίθουσες στην Ευρώπη δεν μας αφήνει παρά τις κολοκύθες του Χάλογουϊν» ελεεινολόγησε ο δεύτερος στην ιεραρχία του Βατικανού.
«Αυτή η Ευρώπη της 3ης Χιλιετίας δεν μας αφήνει ελεύθερες παρά μόνον τις κολοκύθες από καινοφανείς γιορτές», όπως αυτή του Χάλογουϊν, που έχει στηλιτεύσει ως αντιχριστιανική το Βατικανό, «και μας αφαιρεί τα πλέον αγαπητά μας σύμβολα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο καρδινάλιος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε νοσοκομείο της Ρώμης.
«Δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε τη λύπη μας» για την απόφαση αυτή και «να διερευνήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να διατηρήσουμε τα σύμβολα της πίστης μας για εκείνους που πιστεύουν και για τους άλλους», τόνισε ο καρδινάλιος, αφήνοντας αιχμές για την σχεδόν ομόφωνη καταδίκη της Ιταλίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους Εσταυρωμένους στις σχολικές αίθουσες.
Το δεξί χέρι του Πάπα τόνισε επίσης πως «εκτιμά ιδιαίτερα» την έφεση που κατέθεσε το ιταλικό κράτος κατά της απόφασης αυτής. Από την πλευρά του, το όργανο της Καθολικής Εκκλησίας Οσερβατόρε Ρομάνο τονίζει πως η γνωστή αριστερή συγγραφέας Νατάλια Γκίνζμπουργκ έγραφε ήδη από το 1988 στην αριστερή εφημερίδα Ουνιτά: «ο Εσταυρωμένος δεν δημιουργεί καμία διάκριση. Είναι βουβός. Αποτελεί την εικόνα της χριστιανικής επανάστασης, η οποία διέδωσε σε ολόκληρο τον κόσμο την ιδέα της ανθρώπινης ισότητας, που έως τότε ήταν άγνωστη».
Αυτά τα λόγια, «20 χρόνια πρωτύτερα, εκφράζουν ένα αίσθημα που ακόμη συμμερίζεται ευρέως ο κόσμος στην Ιταλία», τονίζει η καθολική εφημερίδα, για την οποία το Δικαστήριο του Στρασβούργου «έχοντας ως πρόθεση να υπερασπίσει τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κατέληξε να θέσει εν αμφιβόλω τις ρίζες από τις οποίες βλάστησαν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».
Η απόφαση των ευρωπαίων δικαστών «φαίνεται να εμπνέεται από μία ιδέα της εκκοσμίκευσης του Κράτους, η οποία επιβάλλει να τεθεί στο περιθώριο η συμβολή της θρησκείας στον δημόσιο βίο», όταν απεναντίας «είναι μέσα από την αποδοχή και τον σεβασμό των διαφορετικών ταυτοτήτων που προασπιζόμαστε την ιδέα του λαϊκού Κράτους».
www.amen.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου