Σάββατο, Απριλίου 18, 2009

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΑΣΧΑ 2009




ΠΑΥΛΟΣ
ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗΣ


Προς τους Εντιμοτάτους Άρχοντας, Ενδοξοτάτους Στρατιωτικούς,
τον ευαγή και ευσεβή Κλήρον καί τόν αγιόλεκτον Λαόν της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως


ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΓΚΛΙΟΣ


Επί τη ζωηφόρω Αναστάσει του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού Τέκνα μου εν Κυρίω αγαπητά, Χριστός Ανέστη !

Ένας μεγάλος, Ρώσσος θεολόγος του περασμένου αιώνος, και όντως θεολόγος, ο πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Σμέμαν, Καθηγητής σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής, αναλύοντας την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής γράφει: «Όταν κάποιος ξεκινάει για ένα ταξίδι θα πρέπει να ξέρει που πηγαίνει. Αυτό συμβαίνει και με την Μεγάλη Τεσσαρακοστή». Και συνεχίζει: «Πάνω απ’ όλα η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι ένα πνευματικό ταξίδι που προορισμός του είναι το Πάσχα, «η εορτή των Εορτών». Είναι η προετοιμασία για την «πλήρωση του Πάσχα, που είναι η πραγματική Αποκάλυψη»... «Άραγε είναι απαραίτητον να εξηγήσουμε ότι το Πάσχα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια γιορτή, πολύ πέρα από μια ετήσια ανάμνηση ενός γεγονότος που πέρασε; Ο καθένας που, έστω και μια μόνο φορά, έζησε αυτή τη νύκτα «τη σωτήριο, τη φωταυγή και λαμπροφόρο» που γεύθηκε εκείνη την μοναδική χαρά, το ξεύρει αυτό». Και διερωτάται συνεχίζοντας: «Αλλά τι είναι αυτή η χαρά; Γιατί ψέλνουμε στην αναστάσιμη λειτουργία «νυν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια»; Με ποιά έννοια «εορτάζομεν» καθώς ισχυριζόμαστε «θανάτου την νέκρωσιν, Άδου την καθαίρεσιν άλλης βιοτής της αυτού(;) απαρχήν;»
Και κλείνει ο πατήρ Σμέμαν: «Σε όλες αυτές τις ερωτήσεις η απάντησις είναι: η νέα ζωή, η οποία πριν από δύο χιλιάδες χρόνια «ανέτειλεν εκ του τάφου», προσφέρθηκε σε μας, σε όλους εκείνους που πιστεύουν τον Χριστό. Μας δόθηκε την ημέρα που βαπτιστήκαμε, την ημέρα δηλαδή που, όπως λέει ο Απόστολος Παύλος, «...συνετάγημεν ουν αυτώ δια του βαπτίσματος εις τον θάνατον, ίνα ώσπερ ηγέρθη Χριστός εκ νεκρών δια της δόξης του πατρός, ούτω και ημείς εν καινότητι ζωής περιπατήσωμεν» (Ρωμ. 6, 4).
Αδελφοί μου με αυτόν τον τρόπο και αυτές τις συμπεριφορές και εκδηλώσεις πρέπει να εορτάζουμε και να πανηγυρίζουμε την Ανάσταση του Χριστού, ως διαχρονικό δικό μας γεγονός. Και τούτο επιτυγχάνεται εν Χριστώ Ιησού και δια του καθημερινού πνευματικού μας αγώνα. Ο Αναστάς Κύριος θανάτωσε το θάνατο με τη δική Του θυσία και δι’ αυτής μας άνοιξε τον δρόμο προς τον Ουρανό για την θέωση, την τελειότητα και τον Αγιασμό! Σε μας ανήκει η επιλογή και στη δική μας ελευθέρα βούληση: η το φως της Ζωής η το σκότος! «Χαράς επλήρωσε τα πάντα» η Ανάσταση του Χριστού μας, Εντιμότατοι Άρχοντες, Ενδοξότατοι Στρατιωτικοί, της Δικαιοσύνης λειτουργοί, θεράποντες της Παιδείας˙ λαέ του Θεού λαμπροφορεμένε και πανηγυρίζοντα «Χριστού την Ανάστασιν»! Και όμως τα κατάμαυρα σύννεφα της οικονομικής υφέσεως έχουν σκεπάσει την γη, τον ουρανό και την οικουμένη!! Γιατί; Γιατί έφτασαν οι λαοί, φθάσαμε και εμείς σ αὐτήν την οικτρή κατάσταση; Την απάντηση την έδωσε ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας την Κυριακή της Ορθοδοξίας: «…ζούμε σε εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης που οφείλεται στην ανθρώπινη απληστία».
Ναι, αδελφοί και τέκνα μου αγαπημένα, από την στιγμή κατά την οποία οι Χριστιανοί καθήρεσαν τον Χριστό από την καρδιά τους και απεκδύθηκαν του Βαπτίσματός τους! δημιούργησαν άλλους Θεούς: το «εγώ» τους και την ύλη! Η δε πορεία, πορεία άκρατου καταναλωτισμού «εν κραιπάλη και μέθη.....», όπως λέει η Αγία Γραφή.
Ο Χριστός μας όμως, όντας επάνω στη γη, στο θαύμα του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων και των δύο ιχθύων, και όταν έφαγαν «οι πάντες και εχορτάσθησαν» κατά τον ιερό Ευαγγελιστή, παρήγγειλε στους μαθητές Του να συγκεντρώσουν το περίσευμα με την επιταγή: «ίνα μήτι απόλλυται».
Και το ερώτημα: ποιός ο δρόμος της σωτηρίας μας, και της εξόδου από τα αδιέξοδα; «Η Ορθοδοξία» είπε και πάλι με έμφαση ο Εξοχότατος Πρόεδρός μας. Επακριβώς είπε: «.......Η συμβολή της Ορθοδοξίας είναι αναγκαία στην προσπάθεια όλων μας να κάνουμε πραγματικότητα μια πιο δίκαιη και ανθρώπινη κοινωνία ...».
Η Ορθοδοξία είναι αυτή, η οποία εγαλούχησε το γένος μας και το στήριξε και σε λαμπρές και δημιουργικές περιόδους και περισσότερο δε στους δύσκολους και σκοτεινούς καιρούς. Όποιος το αμφισβητεί αυτό η ανιστόρητος είναι η εχθρός η διώκτης και υποτιμητής της αξίας του!
Ο Σταυρωθείς, Ταφείς και Αναστάς υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας μας Χριστός, μόνον Αυτός μπορεί, γιατί είναι ο μόνος δυνατός και κραταιός. Και όποιος μπολιάζει τον εαυτό του σ’ Αυτόν «πολύ καρπόν φέρει».
Ο Χριστός μας περιμένει! Η Ανάσταση είναι δική μας!
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, αδελφοί.
Μετά πατρικών ευχών και αγάπης
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...