Τρίτη, Ιανουαρίου 24, 2012

Προς πώληση τέσσερις λιγνιτικές μονάδες τη ΔΕΗ


Στα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαβούλευση για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που ξεκινήσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με εταιρείες ενέργειας στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρώπης, στο πλαίσιο της πρόσβασης τρίτων στην εγχώρια αγορά λιγνίτη.
Στο πακέτο των διαβουλεύσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται οι δύο λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στο Αμύνταιο με παραχώρηση τα ορυχεία που τις τροφοδοτούν,
μία μονάδα στη Μεγαλόπολη και η Μελίτη στη Φλώρινα. Επιπρόσθετα υπάρχει πρόβλεψη για ανταλλαγή λιγνιτικής ενέργειας (swap), καθώς και για το ορυχείο της Βεύης.
Δήλωση
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε δηλώσει πριν από τα Χριστούγεννα ότι μόλις ολοκληρωθεί η διαβούλευση, που αποτελεί ένα είδος τεστ αγοράς για το κατά πόσον και με ποιους όρους ανταποκρίνονται οι εταιρείες στο σχέδιο, τότε θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις και θα ξεκινήσει η διαδικασία για την πώληση των μονάδων, με στόχο να ολοκληρωθεί μέσα στο 2012. Το ΥΠΕΚΑ προτίθεται να διαθέσει και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ σε ιδιώτες για να απελευθερωθεί η αγορά, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει το σχέδιο για την πώληση της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», μίας εταιρείας, κατ' αρχήν θυγατρικής της ΔΕΗ, στην οποία θα περάσουν μονάδες που θα αντιπροσωπεύουν όλο το μείγμα παραγωγής της επιχείρησης.
Η μονάδα της Μελίτης, ισχύος της τάξης των 330 MW είναι από τις πιο καινούργιες της ΔΕΗ, ενώ οι δύο του Αμυνταίου, συνολικής ισχύος 273 MW, όπως και της Μεγαλόπολης (300 MW) είναι παλαιές. Μάλιστα oι δυο του Αμυνταίου λόγω των αυξημένων εκπομπών ρύπων πρέπει να αποσυρθούν ως το 2013-14, σε περίπτωση που δεν εκσυγχρονστούν, όπως επιτάσσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η πώληση των τεσσάρων μονάδων θα περιορίσει δραστικά το λιγνιτικό παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ που σήμερα ανέρχεται σε 5.288 MW και θα μεταβάλει τα δεδομένα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Ας σημειωθεί ότι τόσο η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ όσο και το σωματείο «Σπάρτακος», που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στις μονάδες της ΔΕΗ στη Βόρειο Ελλάδα, έχουν αντιταχθεί στη πώληση και έχουν προαναγγείλει σφοδρές κινητοποιήσεις. Ωστόσο η πώληση των λιγνιτικών μονάδων έγινε σχεδόν επιβεβλημένη μετά την αποτυχία του ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρισμού και τις συνεχείς πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για απελευθέρωση της πρόσβασης τρίτων στη παραγωγή λιγνιτικής ενέργειας, που αποτελεί και μνημονιακή επιταγή.
Η λύση της πώλησης ή παραχώρησης νέου ορυχείου λιγνίτη σε ιδιώτες, από αυτά τα οποία δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί όπως της Ελασσόνας ή/και της Δράμας με παράλληλη παραχώρηση του δικαιώματος κατασκευής λιγνιτικού εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής, δεν προκρίθηκε από την πρώην υπουργό Περιβάλλοντος, λόγω των ρύπων και επειδή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον ενεργειακό σχεδιασμό για το 2020.
Συνδυασμός
Αρχικά το υπουργείο εξέτασε τη δυνατότητα το άνοιγμα της αγοράς να γίνει με swap, όμως η λύση αυτή που διερευνήθηκε από την Κομισιόν, δεν βρήκε ανταπόκριση και έτσι από το καλοκαίρι ξεκίνησαν νέες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, αυτή τη φορά για συνδυασμό πώλησης μονάδων και swap.
Oι διαπραγματεύσεις με τους κοινοτικούς ολοκληρώθηκαν στα τέλη του περασμένου χρόνου, με συμφωνία για την πώληση των τεσσάρων μονάδων.
(Πηγή: Ημερησία, 24/1/2012)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...