Πέμπτη, Αυγούστου 13, 2009

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2019 ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ;

Εύλογη ανησυχία προκαλούν σχετικά δημοσιεύματα



Μπορεί ο Αύγουστος να θεωρείται ένας απ’ τους πλέον θερμούς μήνες του χρόνου, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται ο Σεπτέμβριος που έρχεται σε λίγες μέρες θα είναι ακόμα πιο θερμός για την περιοχή μας.

Ο λόγος της «αύξησης της θερμοκρασίας» βρίσκεται στο ότι τις τελευταίες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας ορισμένες πληροφορίες που αναφέρουν πως όλες οι μονάδες της ΔΕΗ στην περιοχή μας θα έχουν κλείσει μέχρι το 2019!

Αν αληθεύουν και υπάρχει πράγματι τέτοιο πρόγραμμα της ΔΕΗ, τότε η μεταλιγνιτική περίοδος θα έρθει στο Νομό Κοζάνης 15 χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι γνωρίζαμε, με δεδομένο πως οι υπάρχουσες μονάδες θα έκλειναν το 2034 λόγω εξαντλήσεως του λιγνίτη.

Πρόκειται για μια εξέλιξη εφιαλτική καθώς τα δέκα χρόνια από τώρα, το 2019 δηλαδή, δεν είναι κάποιο τεράστιο διάστημα για να καταφέρει η περιοχή μας να προετοιμαστεί αναλόγως και να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί.

Αναφέρουμε δε στην πρώτη παράγραφο πως ο επόμενος μήνας, ο Σεπτέμβριος, προβλέπεται να είναι πολύ «θερμός» διότι με τους περισσότερους να απουσιάζουν σε διακοπές αυτό το διάστημα, μεταξύ των οποίων είναι φυσικά και οι τοπικοί άρχοντες, αναμένουμε τις αντιδράσεις τους τότε.

Ποιες θα είναι αυτές και σε τι κλίμακα, είναι δύσκολο να το προβλέψουμε. Το σίγουρο πάντως είναι πως το όλο θέμα δεν πρόκειται να λήξει έτσι.



Ποιες και πότε κλείνουν



Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες, υπάρχει σχέδιο της ΔΕΗ που προβλέπει το σταδιακό κλείσιμο μονάδων.

Θα ξεκινήσει δε να εφαρμόζεται με το κλείσιμο του ιδιαίτερα ρυπογόνου ΑΗΣ Πτολεμαΐδας το 2011, θα συνεχιστεί με τον ΑΗΣ Καρδιάς το 2019 και θα ολοκληρωθεί με τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου το ίδιο έτος.

Σε σχέση πάντως με τους δύο τελευταίους, η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει δραματικά καθώς για τον ΑΗΣ Καρδιάς προβλεπόταν να κλείσει το 2025, έξι χρόνια αργότερα, και για τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου το 2034, 15 χρόνια αργότερα!

Φυσικά αν έκλειναν αυτοί οι σταθμοί που θεωρούνται αρκετά ρυπογόνοι και στη θέση τους κατασκευάζονταν σύγχρονοι, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, επί της ουσίας δεν θα υπήρχε πρόβλημα καθώς το μεγαλύτερο, τουλάχιστον, μέρος των θέσεων εργασίας θα διατηρούνταν.

Δεν υπάρχει όμως τέτοια πληροφορία και εξακολουθεί να αμφισβητείται ακόμα και αυτή η δημιουργία του νέου αντιρρυπαντικού σταθμού που θα αντικαταστήσει τη σημερινή ιδιαίτερα ρυπογόνα μονάδα της Πτολεμαΐδας. Για την τελευταία βέβαια δόθηκαν πρόσφατα οι σχετικές διαβεβαιώσεις απ’ τον πρόεδρο της ΔΕΗ Τάκη Αθανασόπουλου, αλλά υπάρχουν αρκετοί που δεν πείθονται απ’ αυτές.



Ο… ένοχος λιγνίτης!



Το εσπευσμένο κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ στην περιοχή μας δικαιολογείται, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι θα γίνει λόγω του ότι είναι ιδιαίτερα ρυπογόνοι και μολύνουν το περιβάλλον, καθώς λειτουργούν με πρώτη ύλη το λιγνίτη.

Άποψη που φαντάζει λογική και βρίσκει σύμφωνους όλο και περισσότερους, το τελευταίο διάστημα, που λένε ότι οι μονάδες μπορούν να μείνουν αλλά να τελειώνουμε με το λιγνίτη.

Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη που αναφέρει πως έτσι κι αλλιώς τελειώνει ο λιγνίτης στην περιοχή μας και ελλείψει νέων κοιτασμάτων η ΔΕΗ θα έπρεπε να αναθεωρήσει τις επιλογές της.

Άποψη που έρχεται όμως σε αντίθεση με τα όσα αποκάλυψε πρόσφατα ο βουλευτής Ν. Λάρισας του ΠΑΣΟΚ κ. Σαχινίδης και δημοσίευσε η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Σύμφωνα με το βουλευτή, το μεγάλο κοίτασμα λιγνίτη της Ελασσόνας, το οποίο φλέρταρε κάποτε και η ΔΕΗ, θα δοθεί προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες, έπειτα από σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία επιχειρήσεις δημοσίου χαρακτήρα, δηλαδή η ΔΕΗ, θα πρέπει να αποκλειστούν από μια τέτοια διαδικασία!

Δηλαδή, αν καταλάβαμε καλά, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκλείοντας τη ΔΕΗ από το κοίτασμα της Ελασσόνας, ουσιαστικά την οδηγεί στην απόφασή της να κλείσει νωρίτερα τους λιγνιτικούς σταθμούς που λειτουργούν εδώ;

Επίσης, αν καταλάβαμε πάλι καλά, οι δικοί μας σταθμοί θα κλείσουν γιατί μολύνουν το περιβάλλον καίγοντας λιγνίτη, ενώ εν τω μεταξύ θα έχουν ανοίξει νέοι, κάπου εδώ κοντά, οι οποίοι επίσης θα καίνε λιγνίτη απ’ το κοίτασμα της Ελασσόνας; Και πώς θα προστατευτεί έτσι το περιβάλλον και εμείς; Θα τοποθετήσουν τεράστιους… ανεμιστήρες στα όριά μας με το Ν. Λάρισας για να στέλνουν το νέφος προς τα κάτω;



Η βροχή που μας…έσωσε



Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν ενώ στην περιοχή μας είχαμε το τελευταίο διάστημα αλλεπάλληλα περιβαλλοντικά επεισόδια με τη συσσώρευση των αιωρούμενων και επικίνδυνων για την υγεία μας σωματιδίων να φτάνει ακόμα και επτά φορές πάνω απ’ τα κανονικά και επιτρεπτά επίπεδα.

Γι’ αυτό δικαίως οι Οικολόγοι στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως η βροχή μας έσωσε, αλλά το ερώτημα είναι μέχρι πότε.

Τι θα κάνουμε δηλαδή όταν βλέπουμε τον ουρανό να σκοτεινιάζει και τα αιωρούμενα σωματίδια να μας παίρνουν στο κατόπι; Θα αρχίσουμε να χορεύουμε το χορό της ελπίζοντας να γλιτώσουμε;



Και νέες προσλήψεις



Μέσα σ’ όλα αυτά υπήρξε και η ευχάριστη είδηση (σ.σ. πάντα είναι ευχάριστες τέτοιες ειδήσεις, άσχετα με το πώς καταλήγουν…) πως η ΔΕΗ θα προσλάβει μέσω ΟΑΕΔ 2.000 εργαζόμενους, μέσω ενός προγράμματος 12μηνης απασχόλησης ανέργων.

Αυτοί θα προστεθούν στους 2035 που περιμένουν να προσληφθούν μέσω του διαγωνισμού που τρέχει από το 2007 και των άλλων που ανακοινώθηκαν πως θα γίνουν.

Αν μας διευκρίνιζαν κιόλας πόσες απ’ τις 2.000 αυτές θέσεις προορίζονται για την περιοχή μας και το λιγνιτικό κέντρο Κοζάνης – Πτολεμαΐδας - Αμυνταίου, όπου αποδεδειγμένα υπάρχουν μεγάλες και πιεστικές ανάγκες σε προσωπικό, θα ήταν ακόμα καλύτερα.

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στο εσωτερικό της Επιχείρησης δε φαίνεται να είναι και η καλύτερη καθώς τα συνδικάτα εργαζομένων βρίσκονται στα «χαρακώματα» με τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλο.

Μετά απ’ όλα αυτά πιστεύουμε πως θα συμφωνήσετε μαζί μας ότι ο Σεπτέμβριος που έρχεται θα είναι «θερμός» αλλά και καθοριστικός για την περιοχή μας.

απο www.efkozani.gr

Σημ.:Τέλος τα ΤΕΙ τέλος η ΔΕΗ , τι θα γίνει με αυτόν τον τόπο στο τέλος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...