Τετάρτη, Ιουλίου 24, 2013

«19οι ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ» Νότιος Αφρική (Durban) 27/7- 4/8/2013


Γράφει: ο  Νίκος Κων. ΚΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

     Από 27 Ιουλίου μέχρι 4  Αυγούστου 2013, διοργανώνονται στο
Durban της Ν. Αφρικής, οι 19οι Παγκόσμιοι Αγώνες Μεταμοσχευμένων.

       




Πρόκειται για κορυφαίο αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός με πολυσήμαντα αθλητικά αλλά και κοινωνικά μηνύματα. Βασική  επιδίωξη των αγώνων και  των συμμετασχόντων, είναι η προβολή της μοναδικής ποιότητας ζωής που προσφέρει η μεταμόσχευση, αλλά και η διάδοση και η  ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στην ιδέα της δωρεάς οργάνων για μεταμοσχεύσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγώνες αυτοί διοργανώνονται για πρώτη φορά στην Αφρική, όπου είναι αναγκαία η προβολή του μηνύματος της προσφοράς οργάνων για  μεταμοσχεύσεις.

Στους αγώνες συνήθως συμμετέχουν περίπου 1700  μεταμοσχευμένα άτομα από 70 χώρες. Τα μεταμοσχευμένα άτομα θα πρέπει να έχουν δεχθεί συμπαγές μόσχευμα ζωτικού οργάνου, (καρδιάς, νεφρού, πνεύμονα, ήπατος, παγκρέατος, αλλά και μυελού των οστών) και να λαμβάνουν δια βίου ανοσοκατασταλτική αγωγή. Συμμετέχουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε ξεχωριστές ηλικιακές κατηγορίες και σε όλα σχεδόν τα ατομικά αγωνίσματα-αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων.
              Οι αγώνες καθιερώθηκαν από το 1980 και διεξάγονται κάθε 2 χρόνια. Οι Έλληνες μεταμοσχευμένοι είναι πρωτοπόροι και από τα ιδρυτικά μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αγώνων  Μεταμοσχευμένων, (World Transplant Games Federation) και συμμετέχουν ανελλιπώς όλα  αυτά τα  χρόνια, με πολυάριθμες αποστολές και εντυπωσιακές διακρίσεις. Όλα αυτά τα χρόνια είναι καθοριστική η οικονομική συμβολή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού χωρίς την βοήθεια της οποίας δεν θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε. Τα  τελευταία  χρόνια λόγω της οικονομικής  κρίσης τα  ποσά  έχουν μειωθεί κατά πολύ και είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε εξ ιδίων ένα  σημαντικό κόστος  αυτής της συμμετοχής. Ωστόσο η εθνική αποστολή, που αποτελείται από 15 αθλητές/τριες και έναν νεφρολόγο, συγκροτήθηκε με καθαρά αγωνιστικά κριτήρια και όρια  πρόκρισης, μετά την συμμετοχή των αθλητών, στους  25ους Πανελλήνιους Αγώνες Μεταμοσχευμένων και Αιμοκαθαιρόμενων.
            Αγωνιστικά το επίπεδο των αγώνων είναι πολύ υψηλό και τα αγωνίσματα διεξάγονται σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς της παγκόσμιας ομοσπονδίας του κάθε  αγωνίσματος. Ιδιαίτερη όμως  είναι η σημασία  και η αξία της διοργάνωσης σε επίπεδο επικοινωνίας των μεταμοσχευμένων ατόμων μεταξύ τους. Παρουσιάζεται η ευκαιρία να γνωριστούμε με μεταμοσχευμένους άλλων χωρών με διαφορετικό τρόπο ζωής και διατροφικές συνήθειες. Είναι  συγκινητικό να συναντιέσαι με ανθρώπους που ζείς τις ίδιες δυσκολίες και αγωνίες και να μοιράζεσαι τις ίδιες εμπειρίες στην καθημερινότητά μας. Όπως επίσης είναι εντυπωσιακό να αντιλαμβάνεσαι ότι δεν διαφέρεις σε ποιότητα ζωής από τους άλλους μεταμοσχευμένους και  σε πολλές περιπτώσεις συνειδητοποιείς ότι η  φυσική  σου κατάσταση είναι εφάμιλλη ή και καλύτερη από άλλους μεταμοσχευμένους. Η αγωνιστική συμμετοχή από μόνη της προϋποθέτει υψηλού  επιπέδου επιτυχημένη μεταμόσχευση, αλλά  και γενικώτερα για να ανταποκριθεί κάποιος στις  ανάγκες ενός τόσο μακρινού ταξιδιού, θα  πρέπει να διαθέτει περίσσευμα αυτοπεποίθησης, αυτοεκτίμησης  και αυτονομίας στην καθημερινότητά του.
            Έχω  την ξεχωριστή εύνοια να  απολαμβάνω  πρωτόγνωρη ποιότητα μεταμόσχευσης νεφρού από το 1994, που μου επιτρέπει να συμμετέχω  στην γιορτή της μεταμόσχευσης και του πεντακάθαρου αθλητισμού, για 9η φορά, με εντυπωσιακές διακρίσεις. Αισθάνομαι πολύ υπερήφανος που ένας μεταμοσχευμένος εξ Αιανής, θα βρεθεί στο μακρινό Durban, ανάμεσα σε εκατοντάδες μεταμοσχευμένους,από  δεκάδες  χώρες.
            Σκοπός και επιδίωξη της παρέμβασής μου αυτής είναι, να ενημερωθεί πρώτα η τοπική κοινωνία για τους Αγώνες και τα  πολυσήμαντα μηνύματά τους, καθώς και να ενημερωθούν και άλλοι μεταμοσχευμένοι, ώστε να ζήσουν και αυτοί παρόμοιες χαρές και συγκινήσεις. Το προσωπικό μου μήνυμα με όλους αποδέκτες είναι: «Οι  καλύτεροι πρεσβευτές της Ιδέας της  Δωρεάς Οργάνων, είμαστε  οι μεταμοσχευμένοι αθλητές.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...