Κυριακή, Μαρτίου 10, 2013

Η πριγκίπισσα με τη μεγάλη καρδιά.(Η Αγία Θεοδώρα η πολιούχος της Άρτας).Βιβλιοπαρουσίαση.


15ΜΑΡ
πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου
‘Ενα καινούργιο βιβλίο για την Αγία Θεοδώρα, την βασίλισσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου και πολιούχου της Άρτας κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κυριακίδη.Συγγραφέας του βιβλίου η Αρτινή Φιλόλογος και Θεολόγος Αρετή Κασσελούρη.
Η ταραχώδης και ρομαντική ιστορία μιάς Ελληνίδας, που από νωρίς αξιώθηκε να γίνει βασίλισσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου και μετά από ποικίλες προσωπικές δοκιμασίες να αντέξει και να αναδειχθεί μοναχή και αγία της Εκκλησίας μας, περιγράφεται με ελκυστική λογοτεχνική γλαφυρότητα και ελκυστική δεξιοτεχνία στο βιβλίο αυτό.
Γράφει σχετικά η συγγραφέας του βιβλίου.
“Η ζωή της μοιάζει με παραμύθι.Και θα είχε ξεχαστεί, όπως ξεχάστηκαν πολλές παραμυθένιες ζωές στο διάβα της ιστορίας. Όμως αυτή η πριγκίπισσα είχε κάτι αλλιώτικο από τους άλλους .Ήταν μιά πριγκίπισσα με μεγάλη καρδιά. Τόσο μεγάλη ήταν η καρδιά της, που χωρούσε όλους τους ανθρώπους μέσα της, και τους καλούς και τους κακούς.
Ήταν τόσο γερή και δυνατή, που κατάφερε να είναι ζωντανή ακόμα και σήμερα. Και έδωσε αίμα, για να έχουν ζωή οι κάτοικοι που έζησαν και ζουν σε αυτό τον τόπο. Τους κράτησε ανόθευτη την πίστη και ατόφια την Ελλάδα μέσα τους. Και αφού άντεξε τόσα χρόνια η καρδιά της ,σίγουρα ποτέ δεν θα πεθάνει. Γιατί ό,τι αντέχει στο χρόνο, είναι αυτό που κρατάει ζωντανό τον κόσμο”.
.
Χαρακτηριστικά του βιβλίου – Περιεχόμενα.
Σε πέντε  κεφάλαια και σε 166 σελίδες η συγγραφέας κατορθώνει με τρόπο γλαφυρό  και ευχάριστο να παρουσιάσει την πολυκύμαντη ζωή της Αγίας.
“Θα διηγηθώ, (γράφει η κ.Κασελούρη), σαν την μητέρα μου, με τρόπο μυθοπλαστικό, τον βίο της πριγκίπισσας Θεοδώρας, που δεν ήταν καθόλου παραμυθένιος, στηριγμένη στα λίγα στοιχεία που αναφέρονται στην βιογραφία της, στην τοπική παράδοση και στην ιστορία του Δεσποτάτου της Ηπείρου (που δημιουργήθηκε το 1204 μ.Χ και κράτησε μέχρι τα μισά του 14ου αιώνα ). Και εύχομαι, αφού την γνωρίσουμε , “να ζήσουμε και μεις καλύτερα”, όπως μας έλεγε η μάνα μας, όταν τέλειωνε το παραμύθι. (Εισαγωγή σελ.10)
Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στην παιδική και εφηβική ζωή της Αγίας.  Περιέχει δε και ιστορικά στοιχεία από την Ιστορία του Δεσποτάτου της Ηπείρου.
Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφεται η πολυτάραχη ζωή της Αγίας. Η γνωριμία της, ο  αρραβώνας  της και ο  γάμος της με τον Δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β΄Κομνηνό, ο ερχομός της στην Άρτα, ο διωγμός της από το παλάτι, λόγω της παράνομης σχέσης του συζύγου της με την  Γαγγρινή, η περιπλάνησή της στα ορεινά Τζουμέρκα, η γέννηση του πρώτου γυιού της Νικηφόρου, η ανακάλυψή της από τον ιερέα  της Πρένιστας (σημερινό Κορφοβούνι)  στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, η μετάνοια του συζύγου της, η απομάκρυνση της Γαγγρινής  και η επιστροφή της  Θεοδώρας στο παλάτι.
Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στην υπόλοιπη  ζωή της Αγίας και των παιδιών της, μέχρι τον θάνατο του συζύγου της Μιχαήλ Β΄Άγγελου Κομνηνού. Οι διπλωματικές δραστηριότητες της Ειρηνοποιού Αγίας, η ορθόδοξη θρησκευτική της πολιτική στο εσωτερικό του Δεσποτάτου της Ηπείρου, απόδειξη της οποίας είναι η ανοικοδόμηση πολλών βυζαντινών ναών είναι μερικά από τα περιεχόμενα του κεφαλαίου αυτού.
Αξιοσημείωτη είναι η  ιδιαίτερη αναφορά στην ζωή της θυγατέρας  της Οσίας Θεοδώρας Eλένης, συζύγου του βασιλιά των δύο Σικελιών Μανφρέρδο, για την οποία  η ιστορική έρευνα απέδειξε ότι θα πρέπει να συγκαταριθμηθεί στο Ορθόδοξο Αγιολόγιο, ως ομολογήτρια Αγία, λόγω των πολλών της αντιπαπικών αγώνων που της στοίχισαν την ζωή την δική της και των τριών της παιδιών.
Το τέταρτο κεφάλαιο αφιερώνεται στην ζωή της Αγίας ως μοναχής ,μέχρι την οσιακή κοίμησή της.
Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην ανακομιδή των λειψάνων της Αγίας καθώς και σε ορισμένα θαύματά της.
Το βιβλίο είναι εμπλουτισμένο με πολλές εικόνες. Η εικονογράφηση έγινε από τον Κομποταίο Αγιογράφο Κων/νο Κωτσιάκη, ο οποίος παριστάνει στιγμιότυπα από την ζωή της Αγίας. Οι φωτογραφίες από τα Βυζαντινά μνημεία της Άρτας και τον ναό της Αγίας  είναι του Αρτινού φωτογράφου Βασιλείου Γκανιάτσα.
Τέλος η πλουσιότατη βιβλιογραφία, που ξεπερνά τα 30 βιβλία και άρθρα παρατίθεται στο τέλος του βιβλίου και αποδεικνύει την γνήσια ιστορική έρευνα της συγγραφέως.
“…Η Αγία Θεοδώρα, η Πριγκίπισσα με τη μεγάλη καρδιά, είναι η πολιούχος Αγία, που απλώνει τη χάρη της και προστατεύει πάντοτε την Άρτα και όλο τον κόσμο. Αποτέλεσε και αποτελεί πρότυπο, γιατί τη συναντούμε σε όλους τους ρόλους, που μπορεί να παίξει μια γυναίκα μέσα στον κόσμο.
…αποτελεί διαχρονικό πρότυπο ζωής για όλες τις ηλικίες των ανθρώπων. Μεσιτεύει στον Κύριο και για πάντα θα τον παρακαλεί για μας και για όλα μας τα προβλήματα. Μένει πάντα εκεί στον Ναό της με τα Λείψανά της και η ψυχή της κοντά στο Θεό, μαζί με τους Αγγέλους . Σιωπηλά μας μιλά και όλους μας προτρέπει:
“-Να έχετε αγαπητοί μου συμπολίτες ,που ζείτε  ή επισκέπτεσθε την Άρτα μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Θεό και να του μιλάτε ,όποια στιγμή και αν τον χρειάζεστε. Είναι ο Μόνος που πραγματικά αγάπησε τους ανθρώπους και έτοιμος να σας συμπαρασταθεί με κάθε τρόπο στο διάβα της ζωής σας…. Εγώ θα είμαι, να είστε σίγουροι γι΄αυτό, δίπλα σε όλους . Και σε αυτούς που με αγαπούν και σ΄αυτούς που δεν με σέβονται και με πικραίνουν. Γιατί από μικρή μεγάλωσα με μεγάλη καρδιά, που σας χωράει όλους.
Η Βασίλισσα της Άρτας Θεοδώρα, που με τιμάτε και με έχετε ως πολιούχο προστάτιδα, ήμουν και θα είμαι πάντοτε
Η  Π ρ ι γ κ ί π ι σ σ α   μ ε  τ η ν μ ε γ ά λ η κ α ρ δ ι ά. (σελ.162)
Το βιβλίο διατίθεται στα θρησκευτικά βιβλιοπωλεία και η τιμή του είναι 15 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...