Πέμπτη, Οκτωβρίου 29, 2009

Στατιστικά στοιχεία για το ανθρώπινο σώμα


Σε έναν ενήλικο άνθρωπο υπάρχουν:

τόσο λίπος, που θα έφτανε για να φτιάξουν δύο ντουζίνες μεγάλες πλάκες σαπούνι∙

τόσο θειάφι που θα έφτανε για να σκοτώσουμε όλους τους ψύλλου ενός σκύλου∙

τόσος ασβέστης, που θα έφτανε για ν’ ασβεστώσουμε ένα μεγάλο κοτέτσι∙

τόσος άνθρακας, που θα έφτανε για να φτιάξουμε 9.000 μολύβια∙

τόσο σίδερο , που θα έφτανε για να φτιάξουμε ένα μεγάλο και χοντρό καρφί∙

τόσο νερό , που θα έφτανε για να γεμίσουμε ένα ντεπόζιτο εννέα λίτρων.

Τα σώματά μας αποτελούνται απο εκατομμύρια μικροσκοπικά ζωντανά κύτταρα. Υπάρχουν πάνω απο 50.000.000.000.000 (τρίς) κύτταρα σε κάθε ανθρώπινο κορμί και περισσότερα απ' αυτά είναι τόσο μικρά, που θα μπορούσαμε στο καφάλι μιάς καρφίτσας να χωρέσουμε 100.000 κύτταρα!
Σε κατάσταση ηρεμίας, όταν ο μέσος ενήλικος κάθεται και αναπνέι κανονικά, καταναλίσκει περίπου 7 λίτρα αέρα το λεπτό.


Καθώς αναπνέετε ήρεμα με τη μύτη , η ταχύτητα του "ανέμου" μέσα στα ρουθούνια σας φτάνει τα 2 μέρα το δευτερόλεπτο- πράγμα που ισοδυναμεί με μια ανάλαφρη δροσερή αύρα.

Όταν καταβάλλετε κάποια έντονη φυσική προσπάθεια, η ποσότητα του αέρα που αναπνέετε μπορεί να φθάσει τα 100 μέτρα το λεπτό!

Τότε η ταχύτητα του ανέμου στα ρουθούνια σας γίνεται αρκετά γρήγορη και ισοδυναμεί μ' ένα πραγματικά ισχυρό άνεμο.

Όταν φταρνίζεστε, μπορείτε να προκαλέσετε τέτοιες ταχύτητες στον αέρα, που ισοδυναμούν μ' αυτές που συναντάμε στις θύελλες, ακόμα και στους ανεμοστρόβιλους!

Με τους γευστικούς κάλυκες που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της στη γλώσσας και σε άλλα τρία σημεία του φάρυγγα μπορείτε να ξεχωρίσετε τέσσερις διαφορετικές γεύσεις - Αλμυρό, γλυκό, ξινό και πικρό. Τις άλλες γεύσεις τις μυρίζετε. όταν έχετε ν' αναγνωρίσετε τις διάφορες γεύσεις που σας προσφέρει η τροφή, το σημαντικότερο ρόλο παίζει η αίσθηση της όσφρησης. Χωρίς όσφρηση δεν θα μπορούσατε να γευτεί ,ούτε ένα κρεμμύδι! και όταν είστε συναχωμένοι και δεν μπορείτε να μυρίσετε, οι μόνες γεύσεις που θα καταφέρετε ν'αναγωρίσετε είναι οι τέσσερις βασικές. Αυτέ που είπαμε και μπορούν να ξεχωρίσουν για εσάς οι γευστικοί κάλυκες.

Το αίμα προμηθεύει στα κύτταρα του σώματος το απαραίτητο νερό και την τροφή που χρειάζεται. Το αίμα παίρνει απο τους πνεύμονες οξυγόνο και τους αφήνει το διοξείδιο του άνθρακα. Τ αίμα παίρνει απο τα κύτταρα του σώματος τα άχρηστα υλικά που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Το αίμα μεταφέρει θερμότητα απο τις πιο ζεστές στις πιο κρύες περιοχές του σώματος. Το αίμα περιέχει ειδικά κύτταρα που μπορούν να καταπολεμούν τις αρρώστιες. Περιέχει επίσης ουσίες που έχουν την ικανότητα να θεραπεύουν κομμένα ή χτυπημένα σημεία του σώματος.

Κατά μέσον όρο, το σώμα ενός ενήλικα περιέχει : Έξι λίτρα αίμα. Τα έξι λίτρα περιέχουν περίπου περίπου : 25.000.000.000.000 ερυθρά αιμοσφαίρια, απο 20.000.000.000 ως 50.000.000.000 λευκά αιμοσφαίρια,και 1.250.000.000.000 αιμοπετάλια.
Κάθε ερυθρό αιμοσφαίριο περιέχει γύρω στα 280.000.000 μόρια αιμοσφαιρίνης

Η λειτουργία της καρδιάς μοιάζει με αντλία που κάνει το αίμα να κινείται μέσα σε όλο το κορμί. Είναι ένας μυς με μέγεθος περίπου σαν τη γροθιά. Συστέλλεται και διαστέλλεται γύρα στις εβδομήντα φορές το λεπτό. Κάθε συστολή και διαστολή της καρδιάς, υπολογίζεται σαν ένας παλμός (χτύπος).


Η καρδιά μας κάνει γύρω στους 100.000 παλμούς κάθε μέρα. Σε ένα χρόνο, χτυπά περίπου 36.000.000 φορές. Στη διάρκεια μιας ζωής, η καρδιά χτυπά- κατά μέσον όρο-γύρω στις 2.500.000.000.000 φορές.

Το ταξίδι με επιστροφή που κάνει το αίμα, από την καρδιά ως το πιο μακρινό σημείο του σώματος και πίσω στην καρδιά, χρειάζεται… λιγότερο από ένα λεπτό της ώρας για να ολοκληρωθεί. Η κυκλοφορία του αίματος μέσα στους πνεύμονες γίνετια σε έξι μόνο δευτερόλεπτα!

Στην διάρκεια μιας ζωής εβδομήντα χρόνων, η καρδιά «τρομπάρει» περίπου 250.000.000.000 λίτρα αίμα και τα διοχετεύει σε όλο το σώμα.


Όταν βάζετε μια μπουκιά φαγητό στο στόμα σας, αρχίζετε και τη μασάτε και τα δόνιτα. Όσο είναι ακόμα στο στόμα σας, της προσθέτετε και σάλιο και το σάλιο αυτό ξεκινά τη διαδικασία της πέψης.

Η τροφή , μασημένη , καταπίνεται και περνά σ’ ένα σωλήνα, που λέγεται οισοφάγος. Είναι ένας μυώδης σωλήνας που σπρώχνει την τροφή και την κατεβάζει στο στομάχι.

Το στομάχι έχει ένα μυώδες περίβλημα και βρίσκεται ψηλότερα απ’ ότι νομίζετε: είναι ακριβώς κάτω από στο στέρνο σας. Μέσα στο στομάχι , η τροφή αναδεύεται , ενώ το πεπτικά υγρά χύνονταν πάνω της από τα τοιχώματα του στομαχιού .

Οι άνθρωποι γεννιούνται με φωνητικές χορδές που έχουν μήκος γύρω στα 6 χιλιοστά, αλλά στη συνέχει οι χορδές μεγαλώνουν, καθώς μεγαλώνουν κι αυτοί.

Όταν φτάσουν δύο χρονών , το μήκος τους έχει φθάσει στα 8 χιλιοστά. Πρίν τα έξι έχουν γίνει χιλιοστά.

ΟΙ φωνητικές χορδές του αγοριού αλλάζουν περισσότερο από του κοριτσιού, καθώς περνούν τα χρόνια

Το φώς του ήλιου σκοτώνει τα μικρόβια

Ο καθαρός αέρας σκοτώνει τα μικρόβια

Η σαπουνάδα σκοτώνει τα μικρόβια.

Τα δάκρυα σκοτώνουν τα μικρόβια. Κάθε φορά που ανοιγοκλείνετε τα βλέφαρά σας, μια μικρή ποσότητα από δάκρυα έρχονται να πλύνουν τα μάτια σας.

Ο φρέσκος ιδρώτας σκοτώνει τα μικρόβια- όμως ο ιδρώτας έχει την κακή συνήθεια να βρωμίζεται εύκολα, γι’ αυτό τον αφαιρούμε με το λύσιμο.

Τα μπροστινό μέρος του αυτιού σας παρέχει μια ουσία σαν κερί και τριχίτσες που παγιδεύουν τα μικρόβια.

Η μύτη σας έχει τριχίτσες , που παγιδεύουν τα μικρόβια.

Τα περισσότερα μικρόβια μπαίνουν στο κορμί απο το στόμα. Και όταν πιά έχουν μπει στον οργανισμό , είναι δουλειά των λευκών αιμοσφαιρίων να ξεκινήσουν τη μάχη εναντίων τους.
Μέσα στο κορμί μας υπάρχουν γύρω στους 656 μύες και όλοι τους έχουν σημαντικό βάρος

Περίπου το 42% του βάρους ενός άντρα είναι μύες.

Περίπου το 36% του βάρους μιάς γυναίκας είναι μύες.
Όταν γεννιέται , το μωρό έχει 350 κόκκαλα περίπου.

Καθώς μεγαλώνει όμως πολλά κόκκαλα ενώνονται μεταξύ τους και σχηματίζουν μεγαλύτερα ενιαία κόκκαλα.

Ο ενήλικος έχει, κατά μέσον όριο, 206 κόκκαλα στο κορμί του.

Μερικοί ενήλικοι , έχουν ένα ή δύο κόκαλα παραπάνω από τους άλλους, γιατί τα οστά τους, μεγαλώνοντας , δεν ενώθηκαν όπως έπρεπε για να σχηματιστούν ενιαία κόκκαλα.

Άλλοι έχουν ένα ή δύο κόκκαλα λιγότερα από τους άλλους, γιατί η διαδικασία της ένωσης των οστών , κατά την ανάπτυξη , προχώρησε λίγο περισσότερο από το κανονικό.

Πάντως 206 είναι ο αριθμός του μέσου όρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...