Τετάρτη, Μαΐου 27, 2009

Μόνο ένας στους δύο Ευρωπαίους θα πάνε να ψηφίσουν

Ντίνα Μιχαλοπούλου - Στείλτε e-mail στον συντάκτηΔημοσίευση : 27/05/2009 17:31 - Τελ. ανανέωση : 27/05/2009 17:42

To μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στις Ευρωεκλογές φαίνεται ότι θα έχουν οι Έλληνες και οι Ιρλανδοί, σύμφωνα με δημοσκόπηση της TNS Opinion για το Ευρωκοινοβούλιο. Η μέση συμμετοχή στην Ε.Ε. αναμένεται να φτάσει το 49%, ενώ οι Ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν ότι βασικά θέματα των εκστρατειών πρέπει να είναι η ανεργία και η οικονομική μεγέθυνση. Όσον αφορά τους λόγους της αποχής για τους Ευρωπαίους πολίτες, οι πρώτοι λόγοι είναι η έλλειψη ενημέρωσης και η πεποίθηση ότι η ψήφος τους δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι.

Σχετικά links

* Καραμανλής: "Ζούμε σε δύσκολους καιρούς"
* Παγιώνονται οι Οικολόγοι Πράσινοι στην τρίτη θέση
* Τρεμόπουλος : "Δε θα γίνουμε δεκανίκι καμίας εξουσίας"
* ΝΔ: Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση για της ευρωεκλογές
* Παπανδρέου:"Ούτε μια ψήφος χαμένη"

Μέση συμμετοχή και ανά κράτη – μέλη

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της TNS η μέση συμμετοχή στις Ευρωεκλογές θα φτάσει το 49%. Το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που δήλωσαν ότι οπωσδήποτε θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές φτάνει το 43%, ενώ 10% δήλωσαν ότι οπωσδήποτε δεν θα ψηφίσουν.

Ανά κράτος – μέλος , ερωτηθέντες για το αν θα προσέλθουν για να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές, Έλληνες και Ιρλανδοί απάντησαν θετικά κατά 66%, δηλαδή τα δύο μεγαλύτερα ποσοστά. Στις δύο αυτές χώρες, το 8% απάντησαν ότι οπωσδήποτε δεν θα πάνε να ψηφίσουν.

Οι πολίτες του Βελγίου απάντησαν κατά 64% ότι θα ψηφίσουν οπωσδήποτε, της Μάλτας έδωσαν την ίδια απάντηση κατά 60% και της Δανίας κατά 52%. Αντίθετα, το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές δηλώνουν πως θα έχουν οι Σλοβάκοι (16%), οι Τσέχοι (24%), οι Ρουμάνοι, οι Σουηδοί και οι Ολλανδοί (30%).

Τα πέντε σημαντικότερα θέματα

Οι Ευρωπαίοι πολίτες, όπως καταγράφεται στη δημοσκόπηση, υποστηρίζουν ότι τα βασικά θέματα που θα έπρεπε να απασχολούν τις εκστρατείες των κομμάτων είναι: η ανεργία (57%), η οικονομική μεγέθυνση (45%), το έγκλημα (32%), οι συντάξεις (31%) και η αγοραστική δύναμη των πολιτών και ο πληθωρισμός (29%).

Λόγοι αποχής

Ως προς την αποχή, οι λόγοι για τους οποίους οι Ευρωπαίοι πολίτες δηλώνουν ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν είναι:

- δεν είναι αρκετά ενημερωμένοι (62%)

- πιστεύουν ότι με την ψήφο τους δεν θα αλλάξει τίποτα (61%)

- δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο ρόλος των ευρωβουλευτών (60%)

Ενδιαφέρον για τις Ευρωεκλογές

Σε ό,τι αφορά το κατά πόσον οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται για τις ευρωεκλογές, το 53% των πολιτών δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται και το 46% ότι δεν ενδιαφέρονται.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών που δήλωσαν ότι οι ευρωεκλογές τούς αφορούν καταγράφηκε στην Ιρλανδία και στη Μάλτα (72%), στη Ρουμανία (64%), στη Σλοβενία (63%), στην Κύπρο (61%), στην Ουγγαρία (59%) και στην Ελλάδα (58%).

Αντιθέτως, το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών που δήλωσαν ότι δεν τους αφορούν οι ευρωεκλογές καταγράφηκε στη Λετονία (75%), στην Τσεχία (63%), στη Σουηδία (58%), στη Σλοβακία (57%) και στο Βέλγιο (54%). Στην Ελλάδα, το 42% των πολιτών δήλωσαν ότι οι ευρωεκλογές δεν τους αφορούν.

Ενημέρωση

Στην ερώτηση «γνωρίζετε ποια ημερομηνία θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές;», σωστή απάντηση έδωσε το 49% των ευρωπαίων πολιτών. Τις περισσότερες σωστές απαντήσεις έδωσαν οι Μαλτέζοι (80%), οι Έλληνες (78%), οι Ούγγροι (74%) και οι Κύπριοι (71%). Από την άλλη πλευρά, τις περισσότερες απαντήσεις "δεν γνωρίζω" έδωσαν οι Φινλανδοί (75%), οι Πορτογάλοι (60%) και οι Ολλανδοί (53%).

Απο το www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...