Τετάρτη, Μαΐου 27, 2009

Σε γυάλινα κλουβιά από 1ης Ιουλίου οι καπνιστές

Οι ιδιοκτήτες μικρών μαγαζιών θα πρέπει να δηλώσουν αν θα είναι για καπνίζοντες ή όχι και να πάρουν ειδικό σήμα




Της Ελένης Πετροπούλου


Ξεχωριστούς χώρους καπνιζόντων, που δεν θα υπερβαίνουν το 40% της συνολικής επιφάνειας του καταστήματος, προβλέπει η υπουργική απόφαση για τα καταστήματα (καφενεία, καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ και νυχτερινά κέντρα) με συνολική επιφάνεια άνω των 70 τετραγωνικών μέτρων.

Οι ιδιοκτήτες των μικρότερων καταστημάτων θα πρέπει έως το τέλος Ιουνίου να δηλώσουν εάν οι χώροι τους θα είναι για καπνίζοντες ή ελεύθεροι από καπνό, ώστε να λάβουν και το σχετικό σήμα.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε χθες ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Υγείας κ. Πολύκαρπος Αδαμίδης, κατά τη διάρκεια ημερίδας εν όψει της επικείμενης εφαρμογής των μέτρων απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους κλειστούς χώρους, οι χώροι καπνιζόντων θα είναι ξεχωριστοί - δευτερεύοντες χώροι του καταστήματος.


Με πόρτα
Η έκτασή τους θα είναι μεταξύ 20% και 40% της συνολικής επιφάνειας, θα διαχωρίζονται με πόρτα από το υπόλοιπο κατάστημα και θα έχουν ξεχωριστό εξαερισμό.

Η υπουργική απόφαση θα ισχύει για τα καταστήματα με συνολική επιφάνεια άνω των 70 τ.μ. Για τα μικρότερα καταστήματα, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη ζητήσει από την ΚΕΔΚΕ μία λίστα με τα καταστήματα συνολικής επιφάνειας μικρότερης των 70 τ.μ. καθώς και πόσα «επιλέγουν» το κάπνισμα, ώστε να τους παραχωρηθεί και το σχετικό σήμα.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα έρευνας σύμφωνα με την οποία, οι Έλληνες αποδεικνύεται ότι κάνουν διάφορες παρερμηνείες σχετικά με το κάπνισμα. Για παράδειγμα ένα 30% των καπνιστών και ένα 25% των μη-καπνιστών δηλώνουν λανθασμένα ότι τα τσιγάρα light είναι ή μπορεί και να είναι λιγότερο βλαβερά από τα κανονικά τσιγάρα, ενώ όλες οι έρευνες μέχρι τώρα έχουν δείξει το αντίθετο.

Επίσης, ένα 35% των καπνιστών και ένα 22,3% των μη-καπνιστών πιστεύουν λανθασμένα ότι εάν κάποιος καπνίζει ένα πακέτο καθημερινά επί 20 χρόνια δεν θα ωφεληθεί και πολύ εάν κόψει τώρα το κάπνισμα, αν και τα αποτελέσματα μακροχρόνιων ερευνών δείχνουν ότι υπάρχουν σημαντικά οφέλη.

Την έρευνα παρουσίασε ο κ. Γιάννης Τούντας, αν. καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής, μέλος της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για το Κάπνισμα. Σύμφωνα με την έρευνα: Η πλειοψηφία των καπνιστών (71,5%) πιστεύει ότι το τσιγάρο ηρεμεί τα νεύρα τους! Η αλήθεια όμως είναι ότι το κάπνισμα απελευθερώνει επινεφρίνη, μια ορμόνη η οποία δημιουργεί σωματικό στρες στον καπνιστή και όχι χαλάρωση. Η εθιστική ποιότητα της νικοτίνης κάνει τον χρήστη να ηρεμεί. Στην πραγματικότητα το κάπνισμα από μόνο του προκαλεί εκνευρισμό!


Κ. Παπούλιας
Χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας υπέγραψε τη «δέσμευση ζωής» και τη χάρτα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων όλων για ένα περιβάλλον ελεύθερο από τον καπνό λέγοντας: «Είμαι ένας από αυτούς που δεν κάπνισε ούτε ένα τσιγάρο στη ζωή του. Είμαι πολέμιος του καπνίσματος, όταν μάλιστα ξέρουμε τα αποτελέσματά του».

Απο την www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...