Τετάρτη, Ιουλίου 06, 2016

Ιερός Καθεδρικός Ναός Αγίας Κυριακής Σερβίων

Ο Ιερός Ναός Αγίας Κυριακής Σερβίων είναι ο Πολιούχος Καθεδρικός Ναός της Πόλης των Σερβίων.
Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική με υψηλό καμπαναριό και ξύλινο τέμλο.Το κέντρικό κλίτος περιλαμβάνει τοξοτό θόλο. Στη νότια πλευρά του νάρθηκα βρίσκεται παρεκκλήσιο του Αγίου Νικάνορα ενώ στη δυτική το αρχονταρίκι του ναού. Ο ναός στο εσωτερικό του είναι αγιογραφήμένος με σύγχρονες αγιογραφίες στους γυρω τοιχους , στις οροφές των κλιτών και στον θόλο.
Κατασκευάστηκε το 1679 στη θέση μικρότερου ναού, για να χρησιμοποιηθεί ως καθεδρικός ναός σε αντικατάσταση της Βασιλικής του Αγίου Δημητρίου της Βυζαντινής Πόλης. Δίπλα του, στη δυτική πελυρά , κατασκευάστηκε το κτίριο του Επισκοπείου και στα τέλη του 19αι σχολείο.
Το ύψος της κατασκευή ήταν μεγάλο καθώς περιβάλλονταν από ναρθηκα με πατάρι ενώ ο κυρίως ναός περιελάμβανε γυναικωνίτη. Το υψηλό καμπαναριό κατασκευάστηκε το 1938.
Ο ναός καταστράφηκε ολοσχερώς τρεις φορές. Την πρωτη φορά απο πυρκαγιά το 1756, την δεύτερη φορά το 1878 κατά την επανάσταση του Ολύμπου από τουρκαρβανίτες και το 1943 απο τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής.
Μέχρι σήμερα εξωραΐζεται συνεχώς.
Στην ενορία της Αγίας Κυριακής Σερβίων περιλαμβάνονται πολλά εξωκλήσια, όπως τα εξωκλήσια του Κάστρου, ο κοιμητηριακος ναός του Αγίου Νικολάου, η Αγία Βαρβάρα στη γέφυρα της λιμνης Πολυφύτου και η Αγία Παρασκευή στη θέση Βρύσες. Περιλαβμάνονται ακόμη δύο σπληλαιοεκκλησιες, του Αγίου Γεωργίου του Κρεμαστού και το Άγιο Πνεύμα.
Ο Ναός Πανηγυρίζει στης 7 Ιουλίου ημέρα εορτής της Αγίας Κυριακής.

 https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CE%B5%CF%81%CF%8C%CF%82_%CE%9A%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CE%9D%CE%B1%CF%8C%CF%82_%CE%91%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82_%CE%9A%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE%CF%82_%CE%A3%CE%B5%CF%81%CE%B2%CE%AF%CF%89%CE%BD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...