Κυριακή, Μαΐου 08, 2016

ΚΑΘΑΡΙΟΣ (ΣΕΡΒΙΑ)


<<Η πηγή με το πεντακάθαρο νερό που αναβλύζει από το έδαφος>>
Σε μια τοποθεσία που βρίσκεται ανάμεσα στην ακρόπολη του κάστρου των Σερβίων και την παλιά Λαβανίτσα.
Το νερό ξεκινάει την πορεία του ακολουθώντας μια ονειρεμένη διαδρομή συναντώντας ρέματα , με τα οποία ενώνεται και καταλήγει στο φαράγγι των Σερβίων, τη Χούνη.
Φτάνει κάποιος μέχρι εκεί, είτε κατεβαίνοντας από το δασικό δρόμο Παλιάς Καστανιάς –Παλιάς Λάβας, ή από το χωματόδρομο πίσω από τον πύργο του κάστρου με κατεύθυνση προς την περιοχή Μπάρες. Αυτή η δεύτερη διαδρομή είναι πανέμορφη αφού γίνεται μέσα από πυκνό πευκόφυτο δάσος και έχει πλέον σημάδια που σε οδηγούν εύκολα στην πηγή.
Υπάρχει και η εναλλακτική πορεία από τη Δέση , την αρχή δηλαδή της Χούνης και πηγαίνοντας αντίστροφα στη ροή του ρυακιού, οδηγήστε ξανά στον Καθάριο,  με πρόσφατη επίσης σήμανση.
Δίπλα στη πηγή υπήρχε και λειτουργούσε παλιά ο νερόμυλος του Μαντζιάρη, καθώς επίσης γεωργοί και κτηνοτρόφοι, ευεργετημένοι απ τα πλούσια νερά.
Το μυστικό όμως κρύβεται απ το σημείο που αρχίζει η κλίση να γίνεται λίγο απότομη. Εκεί το ταξίδι του ρυακιού με το κρυστάλλινο νερό περνά από καταπράσινες δασωμένες πλαγιές ,  άγριες  ρεματιές και πολλούς όμορφους  καταρράκτες .Ο μεγαλύτερος απ αυτούς έχει ύψος 12-14 μέτρα περίπου.
Ένας καλά  φυλαγμένος παράδεισος. Δίπλα σε λεύκες(καβάκια), φτέρες, πουρνάρια και  κέδρα. Συνεχίζοντας η εικόνα  αλλάζει και δεν μπορείς να μη θαυμάσεις το γεωφυσικό φαινόμενο που προήλθε απ τη διάβρωση του εδάφους. Απίθανα   γεώμορφα σχήματα που προκαλούν δέος. Μια καλά κρυμμένη έκπληξη.
Ωραίο τοπίο  να διαλέξει κανείς  και για ένα αλησμόνητο πικ νικ .
Ο βαθμός δυσκολίας μικρός και γενικά βατή περιπλάνηση για όλους, εκτός από τα παιδιά.
Απολαύστε φύση….


VIDEO



PHOTOS
























http://cerbiwnfrouros.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...