Κυριακή, Μαρτίου 06, 2016

Ιστορίες μετακίνησης πληθυσμών για την περιοχή Σερβίων




Η περιοχή των Σερβίων είναι συνδεδεμένη ιστορικά με μετακινήσει πληθυσμών και μετεγκαταστάσεις.
Αναφέρουμε μερικές περιπτώσεις που γνωρίζουμε από την τοπική ιστορία.

Ξεκινάμε με την εγκατάσταση των Σέρβων τον 7ο αιώνα όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος επί Ηρακλείου . Οι Σέρβοι ήρθαν στην περιοχή εγκαταστάθηκαν για  7 χρόνια και μετά έφυγαν πάλι

Στην αποτυχημένη πολιορκία επανακτησης των Σερβίων από  του Ιωάννη Καντακουζινο τον  14 αι   πολλοί κάτοικοι της περιοχή αναγκάστηκαν να φύγουν προς την Βέροια μαζί με τον Αυτοκράτορα φοβούμενοι αντίποινα των Σέρβων για την υποστήριξη σε αυτόν.Οι κάτοικοι αυτοί ζουσαν έξω απο τα τείχει του κάστρου.

Γενικά τα Σέρβια σε όλη την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ήταν τόπος εξορίας ευγενών του παλατιού και της διοίκησης δηλαδή κάθε φορά που εκλέγονταν νέος αυτοκράτορας γίνονταν μια εκκαθάριση και κάποιοι εξορίζονταν  ως αντίπαλοι.

Αναφορά γίνεται στο βιβλίο του Λιούφη για την Κοζάνη τον 15ο αιώνα όταν σχηματίζονταν ο τότε οικισμός για την μετεγκατάσταση από τα Σέρβια 18 οικογενειών στην Κοζάνη.

Το ίδιο γίνεται αναφορά σε σουλτανικά φιρμάνια τον 16ο αιώνα για Σερβιώτες που φύγανε από τα Σέρβια μετά απο μαλώματα και έριδες και πήγαν και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Βελβεντού

Πολλοι Σερβιώτες φύγανε  μετανάστες στην Αυστροουγγαρία ως αποτέλεσμα του ανοίγματος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Αυστρίας και οθωμανικής αυτοκρατορίας τον 17 και 18ο αιώνα μην αντέχοντας την οθωμανική κυριαρχία. Κάποιοι από αυτούς απέκτησαν και τίτλους ευγενείας.

Το 1880 κάτοικοι του Νεοχωρίου ήρθαν και κατοίκησαν στα Σέρβια

Το  1881 με την προσάρτηση της Θεσαλίας στον κορμό της Ελλάδας  πολλοί οθωμανοί ανώτεροι υπάλληλοι της δοιήκησης και αστικός πληθυσμός ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στα Σέρβια χτίζοντας σύχρονα και όμορφα κτίρια για την εποχή, δημιουργώντας και την σημερινή ρυμοτομία που έχει η πόλη.
Το 1912 με την απελευθέρωση των Σερβίων πολλοί μουσουλμάνοι φύγανε από τα Σέρβια οριστικά φοβούμενοι αντίποινα για τις σφαγές των 117  πρόκριτων που κάνανε τα οθωμανικά στρατεύματα

Πολλοί Σερβιώτες είναι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και τον Πόντο που ήρθαν στην περιοχή το 1922 με την ανταλλαγή των πληθυσμών , όπως και οι τελευταίοι τούρκοι Οθωμανοί που ξέμειναν μετά την απελευθέρωση τότε  φύγανε κι αυτοί.

 Το 1943 στις 6 Μαρτίου με το ολοκαύτωμα των Σερβίων από τους Ιταλούς και με την κήρυξη της περιοχής σε νεκρή ζώνη πολλοί Σερβιώτες φύγανε οριστικά ως πρόσφυγες σε άλλες περιοχές της Ελλάδος καθώς καταστράφηκε το βιος τους , κυρίως ο αστικός πληθυσμός, εμποροβιοτεχνικός, ενώ ο αγροτικός πληθυσμός επέστεψε και ξαναέχτισαν τα Σέρβια.

Στην διάρκεια του εμφυλίου τα Σέρβια δέχτηκαν πολλές οικογένειες από τα γύρω χωριά

Πολλοί κάτοικοι φύγανε για μετανάστες στην Γερμανία στο τέλος της δεκαετίας του 1950 αρχές του 60 για να βρουν δουλειές.

To  1974  γίνεται μετεγκατάσταση του χωριού Λάβα στην περιοχή Μάης στα Σέρβια λόγω της ύπαρξης κάρβουνου και της εκμετάλλευσης του.

Μετανάστες δέχθηκε η περιοχή μετά την πτώση του σιδηρούν παραπετάσματος το 1990 από τις γύρω χώρες των Βαλκανίων 

Το 1995 μετά τον ισχυρό σεισμό γίνεται η μετεγκατασταση της Καστανιάς στην περιοχή Πλατανάκια στα Σέρβια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...