Πέμπτη, Μαΐου 21, 2015

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ Σερβίων Μακεδονίας




Ο άγιος Κωνσταντίνος και Ελένη είναι βυζαντινό ξωκλήσι στους πρόποδες του λόφου του κάστρου των Σερβίων. Είναι τοποθετημένος έξω από το κάστρο, κάτω από το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων και επάνω από την περιοχή Ζευγαλατιάς.
Πιθανώς κατασκευασμένο στις αρχές του 10αι έχει υποστεί πολλές καταστροφές και έχουν γίνει ανά τους αιώνες συνεχείς επισκευές, ανακατασκευές και επεμβάσεις οι οποίες είναι εμφανείς στον σημερινό επισκέπτη -προσκυνητή.
Στις αρχές του 20 αιώνα(1900) λειτουργούσε ως κοιμητηριακός ναός, διώροφος με γυναικωνίτη και οστεοφυλάκιο. Εκεί γύρω ,προφανώς ,ήταν τοποθετημένα τα νεκροταφεία των χριστιανών κατά την τουρκοκρατία και ίσως κατά τους βυζαντινούς χρόνους.Την τρίτη ημέρα του Πάσχα(λαμπροτρίτη) οι σερβιώτες ανέβαιναν στο ναό και γινόταν πανηγύρι.
Τελευταίες επεμβάσεις έγιναν στον ναό στην δεκαετία του 1960 από τον αρχιμ. Νικόλαο Δρόσο. Τότε έγινε προσθήκη σε ύψος τοιχοποιίας με σοβά όπως φαίνεται σήμερα και η προσθήκη στέγης.
Ο ναός, το εξωκλήσι, υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τον σεισμό 1995 που έπληξε την περιοχή των Σερβίων και της Κοζάνης. Μέχρι σήμερα είναι εμφανή τα ίχνη της καταστροφής χωρίς να έχει γίνει κάποια επέμβαση επισκευής.
Ο ναός ανήκει στην ενορία της Αγίας Κυριακής και λειτουργείται στην εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης με πανηγυρικό εσπερινό και Θεία Λειτουργία και των τιμούν οι κάτοικοι των Σερβίων.
Είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός ναός από την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ευπρεπίζεται με τη φροντίδα του συλλόγου Ζευγολατιάς ΜΑΚΑΡΙ στο αμεσο μελλον να υπαρξει προσπαθεια επισκευης , ειναι κριμα τετοια ξωκλησια θησαυροι να καταστρεφονται στο περασμα του χρονου !

Το ωραίο βίντεο είναι το χρήστη  https://www.facebook.com/giannhs.cerbia?fref=ufi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...