Τρίτη, Απριλίου 29, 2014

Δέκα χρόνια Επισκοπικής Διακονίας του Κοζάνης Παύλου


από τον Ι.Ν.Αγία Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού, του π.Κωνσταντίνου Κώστα

Με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία (29-4-2014) στον Ιερό Ενοριακό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κοζάνης γιόρτασε τα 10χρονα της χειροτονίας του σε Επίσκοπο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος, καταφανώς συγκινημένος, τέλεσε το πρωί της Τρίτης, 29-4-2014, στον Ι. Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της πόλης της Κοζάνης, τη Θεία Λειτουργία, περιβαλλόμενος από πλήθος κληρικών. Στα Αναλόγια έψαλαν με θαυμάσιο ύφος οι δύο χοροί των ψαλτών υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού κ. Σωτηρίου Αρβανίτη.
Στο σύντομο κήρυγμά του, μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου της ημέρας, ο Σεβασμιώτατος μίλησε επάνω στη φράση: ‘’Αύτη δε εστίν η κρίσις, ότι το φως ελήλυθεν εις τον κόσμον, και ηγάπησαν οι άνθρωποι μάλλον το σκότος ή το φως, ην γαρ πονηρά τα έργα αυτών’’ (Ιωάν. 3, 19). Το φως ήρθε στον κόσμο, οι άνθρωποι όμως αγάπησαν περισσότερο το σκοτάδι παρά το φως, γιατί οι πράξεις τους ήταν πονηρές. Και έκανε αναφορά στο Άγιο φως, που εκπορεύεται με θαυματουργικό τρόπο κάθε χρόνο το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου μέσα από τον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα και για την αμφισβήτησή του από σύγχρονους διανοητές του ορθού λόγου και της πειραματικής απόδειξης των πάντων.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος επαίνεσε συγκινημένος και ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του σε αυτή τη δεκαετία και επέδωσε δώρο από ένα επιτραχήλι ως έπαινο και ευλογία στους κληρικούς εκείνους που δραστηριοποιούνται στα δύο ‘’κοινωνικά παντοπωλεία’’ της Ιεράς Μητροπόλεως (το ένα με κέντρο την Κοζάνη και το άλλο με κέντρο τα Σέρβια).
Από την Αρχιερατική Περιφέρεια Βελβεντού ο Σεβασμιώτατος βράβευσε με την απονομή επιτραχηλίου, τον Οικονόμο π. Λουκά Κουρκούτα (Εφημέριο Πλατανορέματος) και τον Πρεσβύτερο π. Λάζαρο Βασδέκη (Εφημέριο Λευκάρων) υπευθύνους στο ‘’κοινωνικό παντοπωλείο’’ με έδρα τα Σέρβια. Επίσης ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Πρωτοπρεσβύτερο τον π. Θωμά Μπασδέκη Εφημέριο Αυλών.
Εμείς συντασσόμαστε με το λειτουργικό λόγο: ‘’Εν πρώτοις μνήσθητι, Κύριε, του αρχιεπισκόπου ημών Παύλου, ον χάρισαι ταις αγίαις σου Εκκλησίαις εν ειρήνη, σώον, έντιμον, υγιά μακροημερεύοντα και ορθοτομούντα τον λόγον της σης αληθείας’’ (Θεία Λειτουργία). Πρώτα να θυμηθείς, Κύριε, τον αρχιεπίσκοπό μας Παύλο και να τον χαρίσεις στις Εκκλησίες σου ειρηνικό, αξιοσέβαστο, υγιή, πολύχρονο και να διδάσκει ορθά το λόγο της αλήθειας σου. (Η Θεία Λειτουργία Ιωάννου του Χρυσοστόμου σε μετάφραση του Μητροπολίτου Διονυσίου Ψαριανού, έκδοση Δ’ 1999 της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος).
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
29-4-2014

http://www.amen.gr/article17851#sthash.H4oyzF9u.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...