Δευτέρα, Ιουλίου 15, 2013

Αρματολίκι Σερβίων και Καστανίας

Στην ομιλία του Nικόλαου Mέρτζου, Προέδρου της Eταιρείας Mακεδονικών Σπουδών, στην ημερίδα του 29 Πανελλήνιου Aνταμώματος Bλαχων γίνεται αναφορά για την περιοχή των Σερβίων τον 16ο αιώνα.



"Ήσαν οι τελευταίες αναλαμπές, όμως. Όταν οι Οθωμανοί επιδρομείς επεκράτησαν και η Πόλη έπεσε, οι Βλάχοι δεν υποτάχθηκαν. Προκειμένου να διαφυλάξει την ειρήνη και την παραγωγή στα εύφορα νέα τιμάριά του ο νικητής Σουλτάνος αναγνώρισε  ευθύς αμέσως το υφιστάμενο προαιώνιο προνόμιό τους να φέρουν όπλα, να αυτοδιοικούνται και να πληρώνουν μειωμένους φόρους υπαγόμενοι απευθείας στην εκάστοτε Βασιλομήτορα −τη Βαληντέ Σουλτάνα.

Αμέσως μετά ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής (1520-1566)  αναθέτει στους Βλάχους την αποστολή που ανέκαθεν εκτελούσαν στην Αυτοκρατορία: τη φύλαξη των βασιλικών οδών, των κλεισωρειών και των αμάχων αγροτών. Με επίκεντρο τα βλαχοχώρια ιδρύει τα πρώτα δεκαπέντε αρματολίκια: Καστανιάς, Σερβίων, Γρεβενών, Ασπροποτάμου, Μαλακασίου και Γαρδικίου-Λιδωρικίου στην Πίνδο, Μηλιάς, Τεμπών και Ελασσόνος στον Όλυμπο, Ανασελίτσας, Αγράφων, Βάλτου και Ξηρομέρου, Πατρατζικίου σε Βελούχι-Θερμοπύλες, Μαυροβουνίου και Κάρλελι."

Ολόκληρη η ομιλία είναι εδώ:

http://www.ipiros.gr/portal2/index.php?option=com_content&view=article&id=12593:2013-07-02-03-56-28&catid=49&Itemid=700

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...