Πέμπτη, Μαΐου 03, 2012

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα τρεις νέες μελέτες για την ανάδειξη της Λίμνης Πολυφύτου και των Κάστρων Σερβίων


Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013» εντάχθηκε η εκπόνηση τριών μελετών προϋπολογισμού 300.000€ που σχετίζονται με την αξιοποίηση και ανάδειξη της λίμνης Πολυφύτου και της Βυζαντινής Καστροπολιτείας των Σερβίων.

Πρόκειται για τρία νέα έργα που προτάθηκαν από τον Δήμο Σερβίων - Βελβεντού στην Ειδική Γραμματεία του ΕΣΠΑ και θα υποβληθούν στο πλαίσιο πρόσκλησης ενδιαφέροντος της Μονάδας Οργάνωσης και Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης που αφορά αποκλειστικά τον Δήμο Σερβίων – Βελβεντού.

Τα έργα εντάσσονται στην προσπάθεια αξιοποίησης της παραλίμνιας περιοχής και του ιστορικού χώρου των Κάστρων Σερβίων.

Πιο συγκεκριμένα οι μελέτες που θα εκπονηθούν αφορούν:

α) ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ ΜΕ ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΣΕΡΒΙΩΝ
Σύμφωνα και με τη σχετική πρόταση η τουριστική ανάδειξη των Κάστρων πρέπει να συνδυασθεί με τη λίμνη Πολυφύτου και την τουριστική περιοχή της Νεράιδας.
Κατά μήκος του άξονα που συνδέει τη λίμνη με τον χώρο των Κάστρων πρέπει να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε η πόλη των Σερβίων να αποκτήσει άμεση πρόσβαση στη λίμνη και αντίστοιχα η λίμνη Πολυφύτου  να συνδεθεί με τον χώρο των Κάστρων.

β) ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Ήδη στην περιοχή της Νεράιδας η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης έχει ολοκληρώσει την κατασκευή ενός πλωτού λιμανιού. Στον συγκεκριμένο χώρο βρίσκονται επίσης οι εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου. Οι εγκαταστάσεις αυτές μπορούν να αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο αθλητικό προπονητικό κέντρο κωπηλασίας και άλλων δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με το νερό.

γ) Μελέτη ανάδειξης και αξιοποίησης του περιβάλλοντος στηΝ περιοχή των Κάστρων ΣΕΡΒΙΩΝ.
Ο χώρος των Κάστρων Σερβίων αφορά μια έκταση περίπου 250 στρεμμάτων. Στο χώρο αυτό εκτός από το κυρίως Κάστρο βρίσκονται διάσπαρτα θρησκευτικά μνημεία - εκκλησίες, φαράγγια,  μονοπάτια περιήγησης, χώροι αναψυχής κ.λ.π. Η αξιοποίηση όλων απαιτεί μια ολοκληρωμένη μελέτη για το σύνολο της έκτασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...