Τρίτη, Απριλίου 05, 2011

Σε εξέλιξη τα έργα για το φράγμα του Ιλαρίωνα, μεταξύ Γρεβενών και Κοζάνης

Μια ολοκαίνουρια λίμνη θα αποκτήσει το επόμενο χρονικό διάστημα η Δυτική Μακεδονία εξασφαλίζοντας οφέλη όπως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το υδροηλεκτρικό φράγμα του Ιλαρίωνα, η υδροδότηση των γύρω περιοχών και η τουριστική αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής των νομών Γρεβενών και Κοζάνης.
Τα έργα της ΔΕΗ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ενώ σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Δασταμάνη, σημείο αιχμής της διεκδίκησης της Περιφέρειας θα είναι η επιβολή ανταποδοτικού τέλους ύδατος 2%, το οποίο θα πρέπει να αποδοθεί στις τοπικές κοινωνίες. «Θα καλυφθεί με νερό μια μεγάλη περιοχή, ενώ η επιφάνεια του ταμιευτήρα θα φτάσει τα 22 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στην ανώτατη στάθμη του. Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 250 εκατομμύρια ενώ θα παράγονται 410 γιγαβατώρες ετησίως» αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Την ίδια στιγμή οι εργασίες υλοποιούνται υπό το «άγρυπνο μάτι» του φορέα που δημιούργησαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να παρακολουθήσει την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων εκτέλεσης του έργου και όχι μόνο. «Το όργανο αυτό έχει έδρα τη Δεσκάτη Γρεβενών, και εδώ και ενάμισι χρόνο λειτουργεί με επιστημονικό προσωπικό», τονίζει ο διευθυντής υποδομών της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δυτικής Μακεδονίας ΑΝΚΟ Α.Ε. Γιάννης Γκίνης, που συμμετέχει στο όλο σχήμα.
Έργο του φορέα είναι να ελέγχει αν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι, να παρεμβαίνει προς τη ΔΕΗ και να ενημερώνει σχετικά όλους τους τοπικούς φορείς, σημειώνει ο αρχιτέκτων μηχανικός Στέφανος Μπαλάφας. Τονίζει παράλληλα ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει ανταπόκριση από την επιχείρηση που κατασκευάζει το έργο ενώ μειώθηκαν τα παράπονα από τις τοπικές κοινωνίες που αρχικά είχαν σοβαρές επιφυλάξεις.
Στο μεταξύ, στα αναπτυξιακά σχέδια της ΑΝΚΟ για την προστασία και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:
-η μεταφορά με ράγες της βυζαντινής Μονής Τορνικίου έξω από τα όρια του ταμιευτήρα,
-η προστασία της Μονής της Ζάβουρδας που βρίσκεται σε μια τοποθεσία ιδιαίτερου φυσικού κάλους,
-η ενίσχυση του ασκηταριού του Αγίου Νικάνορα και η προστασία του από την υγρασία ώστε να διατηρηθούν οι αγιογραφίες,
-η ανάπτυξη της παραλίμνιας οδοποιίας ώστε να αποτελέσει πλεονέκτημα για την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής.
Σύμφωνα με τα πιο αισιόδοξα σχέδια, ο κατακλυσμός, που θα σημάνει τη δημιουργία της λίμνης και την ολοκλήρωση του έργου, θα γίνει εντός του 2012. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη προβλήματα και ανολοκλήρωτα έργα που έχουν να κάνουν με τις απαλλοτριώσεις των εκτάσεων, τη σωστή υλοποίηση αποστραγγιστικών έργων, την αποκατάσταση των περιοχών όπου υπήρξαν παρεμβάσεις, την δημιουργία έργων ανάπτυξης (χώροι αναψυχής, πρόσβαση των δημοτικών διαμερισμάτων προς τη λίμνη που θα δημιουργηθεί, αγροτικοί δρόμοι) και την υλοποίηση των αρχαιολογικών ανασκαφών που έχουν προγραμματιστεί.
Όλα τα παραπάνω φαίνεται να «μεταθέτουν» τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου στο 2013 και το 2014 προκειμένου να γίνει πράξη μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από είκοσι χρόνια, σταμάτησε κάποια στιγμή και ξαναξεκίνησε την τελευταία πενταετία.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...