Παρασκευή, Μαρτίου 18, 2011

Καβγάδες γονέων. Πώς να μην «παιδεύουσι τέκνα»

Όταν τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους να διαφωνούν έντονα ή να τσακώνονται αυτό τους δημιουργεί μεγάλη σύγχυση και πολλές φορές ανησυχούν ότι αυτό είναι ένα μεγάλο χτύπημα για την οικογένεια και ότι το διαζύγιο είναι κοντά. Αν τίποτα απ’ αυτά, που τα παιδιά σας φοβούνται, δεν ισχύει, πρέπει να βρείτε τους τρόπους που θα καταπολεμήσουν τους φόβους τους.
Το σωστότερο θα ήταν να μην σας δουν ποτέ ξανά να τσακώνεστε, επειδή όμως και οι γονείς είναι άνθρωποι με αδυναμίες και έρχονται στιγμές που τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν από τον απόλυτο έλεγχό σας, ας δούμε μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά για τους καβγάδες των γονιών.

Διαφωνία και καβγάς: δύο διαφορετικά πράγματα

Εξηγήστε τους ότι διαφωνία είναι όταν ο μπαμπάς και η μαμά έχουν διαφορετική γνώμη για ένα θέμα ενώ καβγάς είναι «πόλεμος με λόγια» δηλαδή μια διαδικασία που ο κάθε εμπλεκόμενος χρησιμοποιεί λέξεις με σκοπό να προσβάλει, να μειώσει, να πονέσει τον άλλο. Εξηγήστε στα παιδιά σας ότι είναι απολύτως φυσιολογικό δύο άνθρωποι να έχουν διαφορετική άποψη, δηλαδή να διαφωνούν και ότι κάθε διαφωνία δεν είναι ούτε λόγος για καβγά ούτε –φυσικά- αιτία διαζυγίου.

Η αγάπη μεταξύ των συζύγων δεν αλλάζει
Εξηγήστε στα παιδιά σας ότι οι γονείς καμιά φορά τσακώνονται επειδή απλά είχαν μια δύσκολη μέρα στη δουλειά και χρειάζεται κάπου να εκτονώσουν την πίεση. Διαβεβαιώστε τα πως αυτό δεν σημαίνει ότι πάψατε να αγαπάτε ο ένας τον άλλο και ότι οι ενήλικες χρειάζεται που και που να εκτονώνουν την πίεση που κρατούν από το να καταπιέζονται ξανά και ξανά, και ότι αυτό είναι μια διαδικασία που κατανοούν οι σύζυγοι μεταξύ τους και δεν επηρεάζει την σχέση τους. Εξηγήστε τους επίσης ότι καμιά φορά αυτό δημιουργεί ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ των συζύγων αφού –ακόμα και με λάθος τρόπο- μοιράζονται όλα όσα τους απασχολούν στη ζωή.

Τα παιδιά ...ΔΕΝ φταίνε
Ειδικά όταν η αιτία της διαφωνίας είναι κάποιο θέμα που αφορά τα ίδια σας τα παιδιά αυτά θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν ευθύνονται σε τίποτα γι’ αυτή την διαφωνία. Καθησυχάστε τα παιδιά σας και εξηγήστε τους ότι οι γονείς είναι απόλυτα υπεύθυνοι για κάθε είδους διαφωνία ανεξαρτήτως θέματος.
Φυσικά πρέπει και οι γονείς να γνωρίζουν μερικά πράγματα όσον αφορά τον μεταξύ τους καβγά για να μην προκαλούν σύγχυση στα παιδιά τους, ακόμα και όταν χάνουν τον έλεγχο και καυγαδίζουν μεταξύ τους. Θα πρέπει λοιπόν μέσα στην ένταση της στιγμής να μην ξεχνάτε ποτέ…

Καβγαδίστε με κανόνες
Επουδενεί μην καταφύγετε σε κατηγορίες και βρισιές και φυσικά μην αναφέρετε θέματα που το παιδί σας δεν είναι ηλικιακά ώριμο για να ακούσει (θέματα σεξουαλικής φύσης κτλ)
Κάποιοι παιδοψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι καμιά φορά το να γίνει το παιδί μάρτυρας ενός καβγά, που γίνεται όμως με δίκαιους κανόνες, τα βοηθά να κατανοήσουν ότι θα πρέπει στη ζωή να ορθώνουν το ανάστημά τους και να υποστηρίζουν την γνώμη τους. Έτσι αναπτύσσεται η αυτοεκτίμησή τους και η πεποίθησή τους ότι θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις που θα τους προκύψουν. Το ότι μια οικογένεια καταφέρνει να ξεπερνά τις εντάσεις, τους δίνει επίσης το μήνυμα ότι η οικογένεια αυτή είναι αρκετά οχυρωμένη και ενωμένη στις εξωτερικές πιέσεις.

Ενιαίο γονεϊκό μέτωπο
Όταν η ένταση περάσει και τα πνεύματα ηρεμήσουν είναι πολύ σημαντικό να συζητήσετε και οι δύο γονείς με τα παιδιά σας ενωμένοι και με κοινό μέτωπο.
Όταν αισθανθείτε ότι έχετε ηρεμήσει συζητήστε με τον σύζυγό σας και κάντε μια καλή κριτική του πως αντιμετωπίσατε την κατάσταση. Αφού συμφωνήσετε και οι δύο ότι θα μπορούσατε να είχατε αποφύγει κάποια πράγματα και να έχετε συμπεριφερθεί και οι δύο με άλλον τρόπο, είναι η ώρα να μιλήσετε και οι δύο μαζί με τα παιδιά σας, να τους εξηγήσετε τι έγινε ακόμα και να τους ζητήσετε συγνώμη για την ένταση που τα υποχρεώσατε να υποστούν. Μια τέτοια συμπεριφορά θα δώσει στα παιδιά το μήνυμα ότι η μαμά και ο μπαμπάς παρόλο που μάλωσαν είναι αγαπημένοι και όλοι μαζί αποτελείτε μια οικογένεια ενωμένη και δυνατή που τίποτα δεν μπορεί να την κλονίσει.

http://fe-mail.gr/pages/posts/relatioships_child/relatioships_child7003.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...