Σάββατο, Μαρτίου 27, 2010

«Είναι παραμύθι ο πλούτος της Εκκλησίας»

Εφημερίδα ΤΑΝΕΑ 

http://www.tanea.gr

ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ


«Δεν υπάρχει θέμα  χωρισμού Εκκλησίας  από το 
Κράτος. Είναι  δύο 
διακριτοί ρόλοι οι  οποίοι θέλουν  περισσότερη επεξήγηση  και 
διευκρίνιση»
O προκάτοχός του στην Αρχιεπισκοπή, ο Χριστόδουλος, έλεγε στους νέους «ελάτε στην Εκκλησία όπως είστε». Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ακολουθεί αντίθετη πορεία. «Εγώ πηγαίνω όπως είμαι σε αυτούς», λέει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» για τον τρόπο που έχει επιλέξει να προσεγγίσει τη νεολαία. Σταθερός στη θέση που έχει διατυπώσει τις τελευταίες ημέρες, λέει ότι δέχεται να φορολογηθεί η Εκκλησία αλλά όπως όλοι, όχι άδικα. Προσθέτει ότι είναι «παραμύθι» τα περί αμύθητου θησαυρού που κατέχει η Εκκλησία. Κάνει μάλιστα μία πρόταση προς την κυβέρνηση: να αποδεσμεύσει τα κτήματα της Εκκλησίας και ένα από αυτά, όσο κάνει, να δοθεί στο Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας. Όταν ερωτάται αν τώρα είναι η ώρα να περιοριστεί η «χλιδή» της Εκκλησίας - οι χρυσοί σταυροί, τα ακριβά άμφια- απαντά ότι παίρνει μισθό 2.300 ευρώ. «Τι χλιδή μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος με 2.300 ευρώ;».
Ηελληνική οικονομία βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή της. Δεν θα έπρεπε και η Εκκλησία να βοηθήσει με τη φορολόγησή της;
Υπάρχει μία παρεξήγηση. Ποιος είπε ότι η Εκκλησία δεν φορολογείται; Πρώτα πρώτα πρέπει να ξέρετε ότι τον τελευταίο χρόνο η Εκκλησία διέθεσε 100 εκατ. ευρώ για το φιλανθρωπικό έργο της σε όλη την Ελλάδα. Και θα συνεχίζει να τα προσφέρει. Ξεχνιόμαστε και δεν δεχόμαστε ότι η Εκκλησία έχει, συμπληρώνοντας την Πολιτεία, περί τα 750 ιδρύματα που προσφέρουν αυτήν τη στιγμή και εξυπηρετούν τους ανθρώπους.

Και κάτι άλλο. Αυτό το θέμα του αμύθητου θησαυρού της Εκκλησίας είναι ένα παραμύθι. Και θα πρέπει κάποτε να απομυθοποιηθεί αυτό το θέμα.

Θα σας πω την προσωπική μου άποψη. Όπως όλοι οι Έλληνες, τα φυσικά πρόσωπα, και εμείς οι κληρικοί, να φορολογούμαστε και φορολογούμαστε με τον ίδιο τρόπο. Και έπειτα η Εκκλησία δεν είναι ένας ενιαίος διοικητικός οργανισμός. Είναι και τα εκατοντάδες νομικά πρόσωπα που έχει, ναοί, μοναστήρια. Είμαι απόλυτα σύμφωνος, όπως όλα τα νομικά πρόσωπα της επικράτειάς μας, έτσι να φορολογούνται και τα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας. Δηλαδή, έσοδα τόσα. Έξοδα τόσα. Καθαρό αποτέλεσμα. Φορολογία. Δεν έχουμε αντίρρηση. Καμία απολύτως.

Προσφέραμε, προσφέρουμε και θα προσφέρουμε στον λαό. Χωρίς να μας ζητηθεί. Χωρίς να το «διαφημίζουμε». Αλλά αυτή η λογική, από αυτά που έχεις τα παίρνω χωρίς να λογαριάζω ποια είναι τα έξοδά σου, δεν είναι ούτε νόμιμη ούτε δίκαιη.

Αλλαγή ώρας απο αύριο

Έκθεση Βιβλίου και Βιτρώ

Την Κυριακή των Βαϊων στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σερβίων θα πραγματοποιηθεί έκθεση βιβλίου και βιτρώ απο τις 11:00 π.μ εως τις 3:00μ.μ.
Είναι μια συνεργασία του Μορφωτικού Ομίλου Σερβίων με  εμπορικά καταστήματα της πόλης

Παρασκευή, Μαρτίου 26, 2010

Ωράριο Εμπορικών Καταστημάτων Σερβίων για τις εορτές του Πάσχα

www.dimos-servion.gr

Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

http://lalei-kairia.blogspot.com


Για την αρχαιοελληνική ταυτότητα στη συνείδηση των Νεοελλήνων έχω ήδη αναφερθεί σε παλαιότερη δημοσίευσή μου. Στα πλαίσια της λογικής του Διαφωτισμού δεν υπήρχε θέση για το Βυζάντιο και ότι αυτό συμβόλιζε. Άλλωστε, οι Διαφωτιστές είχαν ήδη εξοβελίσει «Εις το πυρ το εξώτερον» την βυζαντινή περίοδο, χαρακτηρίζοντάς την λίαν σκοταδιστική και δεσποτική. Η γνώμη που είχαν σχηματίσει τόσο οι Ευρωπαίοι Διαφωτιστές, όσο και οι Έλληνες ομολόγοι των, ήταν ότι το Βυζαντινό Πρότυπο Διακυβερνήσεως αποτελούσε ένα απολυταρχικό και θεοκρατικό καθεστώς. Σύμφωνα με την άποψή τους η δυνατότητα ελεύθερης πολιτικής έκφρασης, εκ μέρους των κατοίκων που απάρτιζαν την αχανή βυζαντινή επικράτεια, δεν υπήρχε. Ο «Ελέω Θεού Μονάρχης», ο αυτοκράτορας δηλαδή, σε συνεργασία με μία κλειστή κάστα ανωτάτων αξιωματούχων του κράτους, αποφάσιζε ερήμην τους.

Πέμπτη, Μαρτίου 25, 2010

Θετικοί επιστήμονες στο Βυζάντιο


O Σείρητος καλλιεργεί ιδιαίτερα την Γεωμετρία και παρουσιάζεται προτότυπος στις αποδείξεις του

Ο Θέων ο Αλεξανδρεύς (330-395μ.Χ) γράφει στην "Μαθηματικήν Σύνταξιν" του Πτολεμαίου και μας δίνει αστονομικές πληροφορίες για τον Ιππαρχο,καταγράφει και δύο ηλιακές εκλείψεις, τα έτη 365 και 372. Ασχολείται επι πλέον με τη γεωμετρία και Αριθμητική και εκδίδει με στόνια τα "Στοιχεία του Ευκελίδη"

Ο Συνέσιος Επίσκοπος Κυρήνης (370-414)- μαθητής και θαυμαστής της Υπατίας- παρουσίασε επίδοση στην Αστρονομία και Φυσική , κατηγόρησε του αστρολόγους και κατασκεύασε ο ίδιος αστρολάβο.

. Ο ΜΑRIN (τέλης 5ο) και

Ο Συμπλίκιος (αρχές 6ου αιώνα) , γράφουν υπόμνημα σε Ευκλείδη και Αριστοτέλη.

Ο Κοσμάς ο Ινδικοπλεύστης στα 547 δημοσιεύσει την "Χριστιανική Τοπογραφία". Αυτή περιέχει πολλές ιδέες για την Κοσμογραφία, όμως πολύ απλοϊκές.

Ο Πρόκλος ο Λύκιος (410-485) διακρίνεται στην Αθήνα ως γεωμέτρης και αστρονόμος.

Ο αυτοκράτορας Ιουλιανός ο Αποστάτης(336-363) ασχολήθηκε με την αστρονομία και ήταν υποστηρικτής του ηλιοκεντρικού συτήματος. Στο έργο του : "Εις τον Βασιλέα Ήλιον", γράφει ότι οι πλανήτες περιστρέφονται γύρω απο τον ήλιο, "ώσπερ βασιλέα χορεύοντες".

Ιωάννης ο Φιλόπονος (6ος αιώνας)-μαθητής του Αμμωνίου- και

Στέφανος ο Αλεξανδρεύς. Ο Φιλόπονος υπήρξε υπέρχη φιλοσοφική και πνευματική διάνοια. Βαθύς μελετητής του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη , παρουσίασε προτότυπες ιδέες, οι οποίες θεωρούνται ίσως ανώτερες του Κοπέρνικου και Γαλιλαίου. Σημειώνουμε τις ιδέες του για την κίνηση των σωμάτων και τις θεωρίες του για την ορμή και αδράνεια.

Σέρβια-Φωτογραφίες απο την παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2010

"Η Ελλάδα του 2010 μέσα από παλαιά ποιήματα"

ΔΑΦΝΗ

www.romfea.gr

Παρακάτω ακολουθεί ερανισμός υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου.


Ποιός είδε κράτος λιγοστό
σ’ όλη τη γη μοναδικό,
εκατό να εξοδεύει
και πενήντα να μαζεύει;
Να τρέφει όλους τους αργούς,
νά’χει επτά Πρωθυπουργούς,
ταμείο δίχως χρήματα
και δόξης τόσα μνήματα;
Νά’χει κλητήρες για φρουρά
και να σε κλέβουν φανερά,
κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε
τον κλέφτη να γυρεύουνε;
(Γ. Σουρής)

*******
Κλέφτες φτωχοί και άρχοντες με άμαξες και άτια,
κλέφτες χωρίς μια πήχυ γη και κλέφτες με παλάτια,
ο ένας κλέβει όρνιθες και σκάφες για ψωμί
ο άλλος το έθνος σύσσωμο για πλούτη και τιμή.
(Γ. Σουρής)

Γράμματα Σπουδάματα - Χολέβας - Η αγιασμένη Επανάσταση και οι πλαστογράφοι της Ιστορίας - 23 Μαρ 10

Εξισλαμισμός των Χριστιανών κατά την τουρκοκρατία

Κων/νου Παπαρρηγόπουλου

Απο το πλήθος των χριστιανών με το οποίο ενισχύθηκε η εσωτερική ευάριθμη δύναμη των οσμανιδών, δεν περιορίσθηκε μόνο στην στρατολογία των γενίτσαρων. Όπως είπαμε στην αρχή , ο σκοπός του Καρά Χαλήλ Τσεντερελή ήταν να αυξήσει όσο γίνεται τον μωαμεθανικό πληθυσμό και με ποικίλους άλλου εξισλαμισμούς. Και ο σκοπός αυτός εκπληρώθηκε. Εκτός απο την συστηματική εκείνη στρατολογία, πολλοί άλλοι χριστιανοί ασπάστηκαν στον ισλαμισμό· και απο αυτό ο χριστιανικός πληθυσμός απέχη το κυριώτατο εργαστήριο, με το οποίο κατασκευάστηκε ο λαός που άτοπα ονομαζεται τουρκικός.Η πολυπληθής αυτή αρνησιθρησκεία ήταν εν μέρει θεληματική και εν μέρει αθέλητη. 

Τετάρτη, Μαρτίου 24, 2010

Μάρτυρες του Ιεχωβά ή Χιλιαστές

http://eatheia.blogspot.com

Αν και δεν έχει απόλυτη σχέση με το αντικείμενο του ιστολογίου, θα ήθελα να κάνω μια σύντομη αναφορά σε μια ομάδα ατόμων που κινούνται ανάμεσα μας. Αυτές τις ημέρες είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν στην πόρτα σας, με σκοπό πάντα να σας παρασύρουν στην πλάνη, οι λεγόμενοι Μάρτυρες του Ιεχωβά ή Χιλιαστές. Λόγω του ότι πολλοί από εμάς παρόλο που έχουμε στο μυαλό μας  ότι η συγκεκριμένη ομάδα είναι μια αίρεση, δεν γνωρίζουμε τις βασικές διαφορές μας, θα ήθελα να αναφέρω περιληπτικά κάποια πράγματα. 

Πρόκειται λοιπόν για μια ύπουλη και επικίνδυνη αίρεση. Μια ξενόφερτη και ξενοκίνητη οργάνωση. Μια τεράστια πολυεθνική μετοχική εταιρία, που εδρεύει στο Μπρούκλιν της Αμερικής και από εκεί, μέσω βιβλίων και περιοδικών της που διοχετεύει σε ολόκληρο τον κόσμο, κηρύττει τις πιο χοντροκομμένες πλάνες και επαναλαμβάνει τις περισσότερες από τις αντιχριστιανικές διδασκαλίες, που μέχρι σήμερα υποστήριξαν οι διάφοροι αιρετικοί. Η οργάνωση των Χιλιαστών ξεκίνησε τον περασμένο αιώνα (1881). Ιδρυτής και πρώτος αρχηγός της υπήρξε ο αμερικανοεβραίος έμπορος Κάρολος Ρώσσελ. Οι Χιλιαστές μας παρουσιάζονται με διάφορα ονόματα. Είναι κι αυτό ένα από τα πολλά τεχνάσματα τους. Αλλάζουν συχνά όχι μόνο ονόματα αλλά και διδασκαλία, όταν αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους.
Τα πιο γνωστά ονόματα τους είναι Χιλιαστές και Μάρτυρες του Ιεχωβά. ΧΙΛΙΑΣΤΕΣ ονομάστηκαν, γιατί πιστεύουν πως ο Χριστός θα έρθει στη γη για να εγκαθιδρύσει μια επίγεια βασιλεία, που θα διαρκέσει χίλια χρόνια. Έφτασαν μάλιστα να ορίσουν και χρονολογίες για "το τέλος του πονηρού κόσμου" και την έναρξη της βασιλείας, που βέβαια, διαψεύστηκα. Η τελευταία χρονολογία που είχαν ορίσει ήταν το φθινόπωρο του 1975. Για μια ακόμη φορά έπεσαν έξω και γελοιοποιήθηκαν!
Οι Χιλιαστές θέλουν να αποκαλούνται ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ. Με την ονομασία αυτή "Γιεχωβάδες" είναι και πιο γνωστοί στο λαό μας. Γιατί θέλουν να ονομάζονται έτσι; Διότι ισχυρίζονται πως ο Θεός πρέπει να αποκαλείται μόνο με το εβραϊκό του όνομα "Ιεχωβά". Όποιος δεν ονομάζει έτσι τον Θεό δεν σώζεται! Ο ισχυρισμός αυτός είναι τελείως αστήρικτος. Όχι μόνο διότι ο Θεός στην Παλαιά Διαθήκη ονομάζεται ακριβέστερα "Γιαχβέ" αλλά και διότι το όνομα αυτό δεν είναι το μοναδικό. Στην Π. Διαθήκη υπάρχουν κι άλλα ονόματα του Θεού (Ων, Θεός Αβρααμ κ.τ.λ.).

Τελευταία οι Χιλιαστές διεκδικούν ακόμη και το όνομα του ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ!!! Ωστόσο, είναι ολοφάνερο πως το κάνουν για να εξαπατήσουν τους απλούς και ακατόπιστους αδελφούς μας. Χριστιανοί είναι μόνο εκείνοι που πιστεύουν στο Χριστό. Όσοι αρνούνται τη θεότητα Του, όπως οι Χιλιαστές, είναι αντίχριστοι.
Μιλώντας για την οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά, θα πρέπει να καταλάβουμε καλά πως πρόκειται για ένα κολοσσιαίο οικονομικό οργανισμό. Με κέντρο το Μπρούκλιν της Αμερικής η οργάνωση κατευθύνει μια απίθανη προσηλυτιστική προπαγάνδα, για την οποία διατίθενται ανυπολόγιστα οικονομικά μέσα και στην οποία στρατεύονται τα ατυχή θύματα της χιλιαστικής πλάνης. Κάθε μάρτυρας του Ιεχωβά είναι ένα εξάρτημα αυτού του τεράστιου μηχανισμού και όργανο των σχεδίων του Μπρούκλιν. Ο "ζήλος" που βλέπουμε να έχουν, δίδοντας τα έντυπα τους και κηρύττοντας τις ιδέες τους, είναι αποτέλεσμα ψυχολογικού καταναγκασμού.

Δευτέρα, Μαρτίου 22, 2010

Εγιναν τα εγκαίνια της Έκθεσης χαρτών του Αγίου Όρους, στη Κοζάνη

http://agioritikesmnimes.pblogs.gr

Εγκαινιάστηκε χθες στην Κοζάνη η Έκθεση χαρτών
«Το Άγιον Όρος στους χάρτες των αιώνων».
33.jpg
Χάρτες και χαρτογραφήματα του Αγίου Όρους, από τις αρχές του 14ου μέχρι και τον 19ο αιώνα, παρουσιάζονται στην Κοζάνη.
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Οργάνωση και ανάδειξη της Δημοτικής Χαρτοθήκης Κοζάνης», που συντονίζει από το 2008 ερευνητική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον καθηγητή της Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας, Ευάγγελο Λιβιεράτο.
Η έκθεση, που καλύπτει έξι αιώνες χαρτογραφίας, έχει τίτλο "Το Άγιον Όρος στους χάρτες των αιώνων" και παρουσιάζεται στο Αρχοντικό Λασσάνη, ως τις 9 Μαΐου.
Τη διοργανώνουν η Δημοτική Χαρτοθήκη Κοζάνης, σε συνεργασία με την Αγιορειτική Χαρτοθήκη και με την υποστήριξη του δήμου Κοζάνης και της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Στην έκθεση παρουσιάζονται επιλεγμένοι χάρτες και χαρτογραφήματα του Αγίου Όρους, αντιπροσωπευτικοί όλων των σπουδαίων ευρωπαϊκών σχολών της χαρτογραφίας, κυρίως διάσημων επώνυμων χαρτογράφων όπως, μεταξύ άλλων, των Μπουοντελεμόντι, Μπορντόν, Μποσίνι, Πιατσένζα, Μπελόν, Μαλέ, Κορονέλι, και επιφανών λογίων και επιστημόνων, όπως οι χαρτογράφοι και περιηγητές των ρωσικών αποστολών στο Αγ. Όρος του 19ου αι.
Η έκθεση συμπληρώνεται με χάρτες Ελλήνων χαρτογράφων του 18ου, 19ου και 20ου αι., με κορυφαίες τις απεικονίσεις του Αγίου Όρους στη "Χάρτα" του Ρήγα Βελεστινλή και στον "Πίνακα" του Άνθιμου Γαζή.
Το χαρτογραφικό υλικό συνοδεύεται από πλούσιες ψηφιακές προβολές και πολυμέσα, καθώς και από σύγχρονες ανάγλυφες αναπαραστάσεις του Αγ. Όρους.


Εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στα Σέρβια

Από: άι-βρές

Πρόγραμμα
08.00 Έπαρση Σημαίας  Όρθρος και Θεία Λειτουργεία στον Ι.Ν. Αγ. Κυριακής
10.00 Επίσημη Δοξολογία. Ακολουθεί επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων στην πλατεία και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την κ. Ιωάννα Γαλιού, φιλόλογο στο ΕΠΑΛ Σερβίων
11.00 Μαθητική παρέλαση στην οδό Ανδρέα Γ. Παπανδρέου
12.15 Δημοτικοί χοροί από τμήματα των Συλλόγων του Δήμου Σερβίων. Δεξίωση στο Δημοτικό κατάστημα

Η Αγία Άννα Σερβίων


Πανηγυρική Εκδήλωση απο τον Μ.Ο.Σερβίων

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ
«ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ»

Πανηγυρική εκδήλωση
Πέμπτη 25 Μαρτίου ώρα 7:00 μ.μ. 
Ομλία ποινικολόγου Κώστα Λογοθέτη
"Οι Δυτικομακεδόνες Απόδημοι και η Ελληνική Παιδεία"
Χωροδία του Δημ. Ωδείου Σερβίων

Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου

 Το Δ.Σ. του Μ.Ο.Σ.

Το πέτρινο γεφύρι των Σερβίων στο δρόμο για τα Κάστρα-(κάτω απο την Τούμπα)

Η Γερμανία που ξεχνά εύκολα

http://www.naftemporiki.gr
Η χθεσινή ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας ότι η χώρα είναι «ανοιχτή στην ιδέα παροχής βοήθειας από το ΔΝΤ στην Ελλάδα», ίσως και να αποτελέσει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της κοινής ευρωπαϊκής προοπτικής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού βοήθησε τη Γερμανία να επανενωθεί μετά τη διάλυση του σοβιετικού συνασπισμού και αφού στήριξε τα εμπορικά της πλεονάσματα εκτρέποντας τις εξωτερικές συναλλαγές χωρών όπως η Ελλάδα, σήμερα δείχνει να αποτελεί εμπόδιο στα γερμανικά σχέδια για αυτοδύναμη οικονομική και πολιτική παρουσία στον κόσμο.

Εκτός και αν την τελευταία στιγμή το Βερολίνο και η Ανγκελα Μέρκελ αποφασίσουν, ότι αρκετά τράβηξαν το σκοινί και επιστρέψουν στις ευρωπαϊκές λύσεις, που είναι εξίσου μεν επώδυνες για την Ελλάδα, αλλά θα δείξουν στον υπόλοιπο κόσμο ότι η Ε.Ε. έχει συνοχή.

Να θυμίσουμε ότι τα μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας δημιουργήθηκαν και από ελληνικά ελλείμματα. Ωστόσο η ταυτολογία αυτή δεν εξαντλεί το ζήτημα. Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα εντασσόμενη στην Ε.Ε. το 1981, αναγκάσθηκε να εκτρέψει το εξωτερικό της εμπόριο από τις διεθνείς αγορές προς τις χώρες της Ε.Ε.

Παράδειγμα δύο μεγάλα προϊόντα. Στο βοδινό κρέας και τα αυτοκίνητα για τα οποία η Ελλάδα ήταν παραδοσιακά εισαγωγική, η κάλυψη των αναγκών μας στράφηκε υποχρεωτικά στη Γερμανία εγκαταλείποντας τη διεθνή αγορά. Και αυτό όχι διότι τα γερμανικά προϊόντα ήταν καλύτερα ή φθηνότερα, αλλά κυρίως διότι η Ευρωπαϊκή Κοινότητα επέβαλε εμπορικό προστατευτισμό. Η δημιουργία της «Εσωτερικής Αγοράς» το 1992 και η εισαγωγή του ευρώ το 2001, διευκόλυναν ακόμα περισσότερο την πώληση των γερμανικών προϊόντων στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ε.Ε.
Έτσι η Γερμανία επωφελήθηκε για δεκαετίες από την Ευρωπαϊκή «ιδέα», στην οποία τώρα βάζουμε... εισαγωγικά. Ευτυχώς η Κομισιόν παρά τον εξισορροπητικό της ρόλο δεν δίστασε να θυμίσει χθες στην κα Μέρκελ, ότι πρέπει να τιμήσει την υπογραφή της στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου των 16 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, όπου προβλέπεται στήριξη της Ελλάδας. Αναμφίβολα η Ευρωπαϊκή Σύνοδος της Πέμπτης θα χαράξει δρόμους για την Ε.Ε.

Κυριακή, Μαρτίου 21, 2010

Τι θα γίνει αν πάμε στο Δ.Ν.Τ


Απο www.tanea.gr

ΤΑ ΜΕΤΡΑ
Εντός του 2010 δεν απαιτείται κανένα επιπρόσθετο δημοσιονομικό μέτρο πέραν αυτών που προβλέπονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Απαιτείται η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα ήδη από το 2010, με την κατάργηση των θέσεων όλων των συμβασιούχων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα χωρίς καμία εξαίρεση, ενδεχομένως δε και με κατάργηση μόνιμων οργανικών θέσεων του Δημοσίου.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά 2 έτη άμεσα και κατά 5 έτη σε βάθος χρόνου, μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης οριζόντια, αλλά και πλήρη κάλυψη του πληθυσμού που διάγει στα όρια της φτώχειας.

ΤΟ ΕΣΥ
Πλήρη αναμόρφωση του συστήματος υγείας, με στόχο την ταχύρρυθμη εξοικονόμηση πολλών δισ. ευρώ.

ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μείωση της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης, απελευθέρωση ορίου απολύσεων, κατάργηση κλαδικών συμβάσεων και αντικατάσταση με τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, σύνδεση αμοιβών- παραγωγικότητας (σ.σ. μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα), περιορισμό διάρκειας των επιδομάτων ανεργίας.

ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ
Το ποσό που θα διαθέσει στην Ελλάδα το ΔΝΤ για δανεισμό ανέρχεται σε 40 δισ. ευρώ, αλλά θα υπάρξουν δύο δόσεις.

ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ
Το επιτόκιο θα είναι της τάξεως του 4,4%- όσο δηλαδή προέβλεπε και το σχέδιο Ρεν που μπλοκάρισε η Γερμανία.


Εξομολόγος στα Σέρβια

Την Τρίτη 23 Μαρτίου στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής Σερβίων απο 11:00 το πρωί θα βρίσκεται ιερέας- εξομολόγος προκειμένου να τελέσει το μυστήριο της Εξομολογήσεως.

Μια Κυριακή του Μάρτη

Παρασκευή, Μαρτίου 19, 2010

Ο Πάτερ Ιλαρίων.

http://iparemvasi.blogspot.com/
Τούτη τη φορά άνοιξε την πόρτα, το βροντώδες της φωνής δε σήκωνε υπεκφυγές και τρύπωμα κάτω από τις κουβέρτες της μετανοίας του, επιποθών να χωθεί και να χαθεί στον απολεσθέντα παράδεισο της παιδικής του χαρμολύπης, στον οποίο συχνά καταφεύγει προς παραμυθίαν από του βίου τις αντιξοότητες κ.λπ.
Πρόβαλε δειλός, στρουθίο λαβωμένο, με το γκρι αντερί.
... Ημουν μικρός, φτωχός ποιμήν στα όρη μεταξύ Κοπρίβας και Κολοκυθάκι,  πίσω από το Μπούρινο. Εβοσκα τα γίδια, αλλά η ψυχή μου ταξίδευε στο παντού και στο καν-πουθενά. Επιθυμούσα και εγώ δεν ήξερα τι, ήθελα εντούτοις και κάτι με τραβούσε, με σβάρνιζε από το μανίκι προς κάτι που δεν το νογούσα. Μετά από χρόνια κατάλαβα ότι ήταν ο «δαίμονας» της «κλήσης». Τότε όμως δεν το καταλάβαινα. Οταν είδα το στήθος μου να λαμπαδιάζει φωτιά και σαν να πρόβαλαν πάνω του ταινίες οι σινεμάδες, είδα το μοναστήρι της Ζάμπορδας πάνω μου. Αη Νικάνορα μεγάλη η χάρη σου. Βγήκε από τα σπλάχνα και τυπώθηκε όπως τυπώνουν στις φανέλες διαφημιστικά οι εταιρείες στους αγώνες όταν παίζουν μπάλα.
«Είδα σε λέω το μοναστήρι μέσα μου, πάνω μου να με καίει, φλόγα άσβεστη κι εγώ να καίγομαι χωρίς να πονώ, να φλέγομαι χωρίς καπνό. Πήρα να κλαίω με χοντρά κλάματα. Τα δάκρυα να μη σβήνουν την εικόνα στο στήθος, έβγαινε από βάθος. Γέμιζα τη στράτα λυγμούς, είχα παρατήσει τα γίδια στο λόγγο να τα φάει ο λύκος. Μάνα φέρε μια αλλαξιά ρούχα φεύγω για το μοναστήρι ο άγιος με κάλεσε. Ετσι κι αλλιώς δεν είμαι για κόσμο. Αμίλητη με ξεπροβόδισε».
- Πενήντα χρόνια τώρα, σήμερα, αύριο, το Μάρτη αυτό μοναχός στα μοναστήρια, στις εκκλησίες. Ηρθα εδώ παράλαβα από τον προηγούμενο Δανιήλ.
Το ποτάμι άφριζε δίχως αέρα αλλά καθώς έβγαινε από την περιορισμένη στρογγύλη πύλη εξόδου εκτροπής του έπαιρνε φόρα και καθώς χύνονταν σήκωνε κύματα θολά.
Ο Α. έφτιαχνε καφέ με το γλυφό νερό και ρητόρευε περί της διαιτητικής μεθόδου σε καιρό νηστείας και την περί του σώματος προσοχή, όπου δε φτάνει μόνον η προσευχή αλλά η προφύλαξη, η δίαιτα, το μέτρο.
- Γέμισα ρόζους, οι φλέβες μαζεύονται, δεν κυκλοφορεί το αίμα, με πονούν όλα.
Ακουγε, ή μη και δεν άκουγε, ελαφρυαλγών; Τα χύμα γένια του άσπρισαν όλα. Στον πίνακα του Μανώλη Δραγώγια δεν είχε τρίχα άσπρη.
Χρόνια τον ακούω στις παθήσεις του και χρόνια λέει πως ...μαζώνει υπογραφές. Ευτυχώς ο θεός δεν τον καλεί κοντά του. –Τι να τον κάνεις Θεέ μου εκεί, έχεις τόσους και τόσους αγίους, οσίους αγγέλους, φτερωτούς και μη, ένας περιπλέον να σε κανοναρχεί δεν θα βοηθήσει σε τίποτα. Μην τον αγαπάς ότι «ον Θεός φιλεί παιδεύει», άστον στη σιωπή και στην ερημιά του. Αφού χρειάζεται εδώ επί γης Λαριούς μετά φράγματος της ΔΕΗ και δη επί μακρόν. Αυτός είναι ταπεινότερος κι από κείνον στην «Προσευχή του ταπεινού» του Λ. Πορφύρα.
Βάρεσε εσπερινός χωρίς καμπάνα.....

Σχόλιο δικό μας: Σε μια δική μας επίσκεψη μας διηγήθηκε την ιδια ιστορία ο μ. Ιλαρίων. Μας είπε ακόμη ότι ενώ ήταν σπανός απο μικρός,  αφού έγινε μοναχός, έβγαλε και γένια.

Ακάθιστος Ύμνος

Πρώτοι στην προσευχή οι Έλληνες ...

Τα μεγαλύτερα ποσοστό θρησκευτικότητας στην Ευρώπη παρουσιάζει η Ελλάδα, καθώς οι μισοί σχεδόν από τους Έλληνες δηλώνουν πολύ θρήσκοι (42,1%) και προσεύχονται πολύ (46,2%). Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 19 ευρωπαϊκές χώρες, από το τμήμα της Πανευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας με τη συμμετοχή και του ΕΚΚΕ και η οποία δημοσιεύτηκε στον «Ελεύθερο Τύπο», ένας στους τέσσερις Έλληνες έχει συστηματική σχέση με την εκκλησία.

Σημαντικό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική από της χώρες που έχει ορθόδοξο θρήσκευμα. Την ίδια ώρα, το ποσοστό όσων δηλώνουν πως προσεύχονται και εκκλησιάζονται καθημερινά στις καθολικές χώρες είναι σημαντικά μικρότερο. Συγκεκριμένα το ποσοστό του εβδομαδιαίου εκκλησιασμού στις καθολικές χώρες φτάνει το 25,6%, στις μικτές και προτεσταντικές χώρες το 7,7% και την ορθόδοξη Ελλάδα το 26%. Την ίδια ώρα το ποσοστό της καθημερινής προσευχής φτάνει το 46,2% στην Ελλάδα, το 25,4% στις καθολικές και το 17,9% στις μικτές προτεσταντικές χώρες. 

Και στις 19 χώρες, πάντως παρατηρείται μία υψηλή «εξατομικευμένη θρησκευτικότητα» χωρίς ωστόσο να τοποθετείται σε συγκεκριμένο δόγμα ή να καταλήγει σε συχνό εκκλησιασμό και προσευχή. Το 83,8% στο σύνολο των χωρών δηλώνουν θρήσκοι, μόνο όμως το 62,8% δηλώνει πως εκκλησιάζεται και το 58,2% ότι προσεύχεται. 

Στην Ελλάδα το 75% των πολιτών δηλώνουν θρήσκοι, παρά το γεγονός, ωστόσο ότι ο εκκλησιασμός αποτελεί το επίκεντρο της θρησκευτικής πρακτικής, το ποσοστό αυτό δεν αντικατοπτρίζει όσους εκκλησιάζονται. Το ποσοστό όσων εκκλησιάζονται συχνά είναι υψηλό στην Ελλάδα, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς πάνω από ένας στους τέσσερις πηγαίνουν στην Εκκλησία κάθε βδομάδα. Μεγαλύτερα ποσοστά εκκλησιασμού παρουσιάζουν η Πορτογαλία (30,1%), η Ιταλία (32,4%), η Ιρλανδία (53,8%) και η Πολωνία (56,7%). Εντυπωσιακό πάντως είναι το γεγονός ότι ο εκκλησιασμός παρουσιάζει μεγάλη άνοδο στην Ελλάδα από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 και κυρίως μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’90. 
Το 1996 από την εκκλησία απείχε το 8,8% ενώ το 2000 το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε 3,9%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό είναι κάτι που οφείλεται στην αβεβαιότητα που αισθάνθηκαν πολλοί πολίτες με την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και τη ζώνη του ευρώ. Η αβεβαιότητα αυτή πιστεύεται ότι οδήγησε αρκετούς στην Εκκλησία. Επιπλέον οι ερευνητές θεωρούν ότι η εκλογή του Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου που είχε περισσότερο πολιτικό παρά θρησκευτικό λόγο, οδήγησε πολλούς νέους αλλά και γενικότερα νέες ομάδες πολιτών στην Εκκλησία. 

Τέλος, η εκκοσμίκευση φαίνεται πως είναι σχεδόν ανύπαρκτη στην Ελλάδα, καθώς μόλις το 1,7% των πολιτών δηλώνουν «καθόλου θρήσκοι», ενώ αυτοί που παραδέχονται πως δεν εκκλησιάζονται και δεν προσεύχονται ανέρχονται μόλις στο 4,1%.

Πηγή: http://tvxs.gr/

Πέμπτη, Μαρτίου 18, 2010

Η ελληνοσερβική κίνηση του Ρήγα

Φωτογραφία. Η πρώτη εφημερίδα στην σερβική γλώσσα.14 Μαρτίου 1791
Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Εφημερίς», με εκδότες, τους αδελφούς Μαρκίδες Πούλιου από τη Σιάτιστα Κοζάνης, κυκλοφόρησε...«Εν Βιέννη, Τρίτη τη 31η Δεκεμβρίου 1790». Ηταν η πρώτη εφημερίδα που εκδόθηκε στην ελληνική γλώσσα. Στόχος της, η αφύπνιση του Γένους και η υποστήριξη του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.
73 μέρες μετά την έκδοση της "Εφημερίδος",κυκλοφόρησε η "Σερβική Εφημερίς" με τους ίδιους στόχους από τους αδελφούς Μαρκίδες Πούλιου.
Στη Βιέννη, εκδόθηκε στα ελληνικά,το 1811, από τον ίδιο κύκλο διανοουμένων, η εφημερίδα"Ειδήσεις διά τα Ανατολικά μέρη" , με εκδότες τον Ιωσήφ Φραγκίσκο Χαλλ και τον Κοζανίτη Ευφρόνιο Ραφαήλ Πόποβιτς,που ήταν φίλος του επίσης Κοζανίτη Γ. Σακελλάριου,και ειχε στενή σχέσημε τον Γεώργιο Ρουσιάδη, με τον οποίο συνεργάστηκε στην έκδοση εφημερίδας, της άλλης ελληνικής εφημερίδας ,"Τηλέγραφος", επίσης στη Βιέννη.
 
http://kapodistrias1821.blogspot.com

Τετάρτη, Μαρτίου 17, 2010

Δεκατέσσερις σταθμοί διοδίων στην Εγνατία το 2010

www.giapraki.gr

Εντός του 2010 θα λειτουργήσουν οι τέσσερις σταθμοί διοδίων στην Εγναντία οδό μέσα, με το αντίτιμο να ανέρχεται περίπου στα δύο ευρώ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας.

Ο πρώτος σταθμός θα είναι στον Πολύμηλο και αναμένεται να ανοίξει σε τρεις μήνες. Παράλληλα τόνισε ότι προβλέπεται να λειτουργήσουν συνολικά 14 σταθμοί στα επόμενα δύο χρόνια σε όλο το μήκος της Εγνατίας.

Ωστόσο, ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Εγνατία Οδός ΑΕ», Αν. Μουρατίδης δήλωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της εταιρίας είναι το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού, εξαιτίας του γεγονότος ότι έχει βραχύ ορίζοντα αποπληρωμής.

«Η Εγνατία να έχει μεγάλο πρόβλημα διαχείρισης και να κινδυνεύει να βρεθεί προ εκπλήξεως, αν οι τράπεζες δεν ανανεώσουν τα δάνεια», είπε χαρακτηριστικά.
πηγή: zougla g
 

Επιδοτήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας



Δάνεια με επιδότηση επιτοκίου, απευθείας επιχορηγήσεις και φοροαπαλλαγές προβλέπει το πρόγραμμα βελτίωσης της ενεργειακής συμπεριφοράς κατοικιών που ανακοίνωσαν η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη περισσότερες 
πληροφορίες και ο υφυπουργός, Γ. Μανιάτης περισσότερες 
πληροφορίες.
Το πρόγραμμα προβλέπεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο, θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ και αφορά κτίρια με άδεια οικοδομής πριν το 1980 που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 1500 ευρώ ανά τετραγωνικό, και χρησιμοποιούνται για πρώτη κατοικία, ενώ υπάρχουν και εισοδηματικά κριτήρια για τους ιδιοκτήτες των κατοικιών.

Τρίτη, Μαρτίου 16, 2010

Το "ψηφιακό πρόφίλ" των Ελληνων

Πηγή:www.observatory.gr

Δελτίο Τύπου:
  • Τα πρωτεία στη χρήση του διαδικτύου κατέχουν οι άνδρες, οι νέοι ηλικίας 16-24 ετών, τα άτομα υψηλού μορφωτικού επιπέδου και οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων.
  • Σε περιφερειακό επίπεδο, σημαντικές αποκλίσεις παρουσιάζονται μεταξύ των μεγάλων αστικών και των αγροτικών περιοχών.
  • Οι γυναίκες υπολείπονται των ανδρών στη χρήση του διαδικτύου, ενώ μένουν σταθερά πίσω και από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
  • Υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των νέων της χώρας μας ηλικίας 16-24 και των συνομήλικών τους στην ΕΕ27, η οποία επιτεύχθηκε με εντυπωσιακή άνοδο στη χρήση Η/Υ και διαδικτύου μεταξύ 2007 και 2008.

12 Μαρτίου 2010

Το Παρατηρητήριο για την ΚτΠ, βάσει της μέτρησης των δεικτών του σχεδίου δράσης i2010 για το 2008, ανέλυσε και αξιολόγησε τη χρήση των νέων τεχνολογιών ανά φύλο, ηλικία, και περιφέρεια, διαμορφώνοντας το προφίλ των Ελλήνων χρηστών.

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και το διαδίκτυο έχουν ενταχθεί δυναμικά στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων. Συγκεκριμένα, ο μισός πληθυσμός της χώρας (51%) χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ το 44% των Ελλήνων έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, ανεξαρτήτως αν διαθέτουν προσωπική σύνδεση ή όχι.

ΕΕ: "πράσινο" στη χορήγηση μικροδανείων σε ανέργους

www.qualitynet.gr

Πράσινο φως στη χορήγηση "μικροδανείων", έως 25.000 ευρώ σε ανέργους, προκειμένου να φτιάξουν τη δική τους μικρή επιχείρηση, άναψε το Συμβούλιο των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών θεμάτων της ΕΕ από τις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα λεγόμενα μικροδάνεια θα δίνονται για τη δημιουργία μικρών επιχειρήσεων που θα απασχολούν κάτω από 10 εργαζομένους. Η βοήθεια απευθύνεται, κυρίως, σε αδύναμες ή ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, "ώστε να μπορέσουν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα", όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων, Λάζλο Αντόρ. Οι δανειολήπτες θα μπορούν να επωφεληθούν από ένα πρόγραμμα κατάρτισης και βοήθειας για τη σύσταση της επιχείρησής τους, μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
Το συνολικό πακέτο των ευρωπαϊκών "μικροδανείων" ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2010-2013 και εκτιμάται ότι σε συνεργασία με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως π.χ. η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα επενδυθούν πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, αναμένεται να χορηγηθούν περίπου 45 χιλιάδες μικροδάνεια μέσα σε μία οκταετία.

EMEA

Ξεκινά το ‘’Συμμετέχω’’ για τους ανέργους – Δεν ‘’συμμετέχουν’’ τα super markets

www.reporter.gr
Ξεκινά σήμερα το πρόγραμμα ‘’Συμμετέχω’’ που θα δώσει τη δυνατότητα στους ανέργους να αγοράζουν διάφορα προϊόντα πάνω από 20% φθηνότερα. Ωστόσο, οι μεγάλες αλυσίδες super markets  αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, όπως και οι συγκοινωνιακές εταιρίες. Αυτήν και άλλες δύο δράσεις για τους καταναλωτές, παρουσίασε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, η ΕΣΕΕ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με ΓΣΕΒΕΕ, υπουργείο Εργασίας και ΟΑΕΔ.
‘’Συμμετέχω’’ Το πρόγραμμα ‘’Συμμετέχω’’ ξεκίνησε ως ιδέα του υπουργού Εργασίας, κ. Α. Λοβέρδου και πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του ΟΑΕΔ και τη συμμετοχή των ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για πρόγραμμα αύξησης της αγοραστικής σύναμης των ανέργων με ιδιαίτερα απλή διαδικασία. Τα καταστήματα που συμμετέχουν – κυρίως ένδυσης, υπόδησης, καταστήματα τροφίμων της γειτονιάς - προσφέρουν ειδικές τιμές, ήτοι έκπτωση τουλάχιστον 20%, στους καταναλωτές με απλή επίδειξη της κάρτας ανέργων, χωρίς επιβαρύνσεις logistics.
Στο πρόγραμμα δεν συμμετέχουν τα super markets και οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις συγκοινωνίες. Ο λόγος είναι πως ο αριθμός των ανέργων με κάρτα είναι μεγάλος, οπότε και η εμπορική κίνηση θα ήταν τεράστια. Ωστόσο, ορισμένα super markets συμμετέχουν με προσφορές σε ειδικές κατηγορίες, όπως ‘’συνδυασμό’’ ανέργων και πολυτέκνων. Επειδή το ‘’Συμμετέχω’’ πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, το υπουργείο δεν μπορεί να πιέσει τις κρατικές εταιρίες – π.χ. ΟΑΣΑ – να συμμετέχουν, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Λοβέρδος.
Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Β. Κορκίδης ανέφερε πως στόχος της Συνομοσπονδίας είναι η επέκταση του προγράμματος και σε άλλες κοινωνικές και εργασιακές ομάδες. Σημειωτέον πως αν και το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί αρχικά για το 2010, ενδέχεται να αποκτήσει μονιμότερο χαρακτήρα, αναλόγως και της ανταπόκρισης των καταστημάτων.
‘’Ταμειακές παντού, αποδείξεις απ΄όλους’’
Ο κ. Κορκίδης παρουσίασε και την καμπάνια της ΕΣΕΕ, ‘’Ταμειακές παντού, αποδείξεις απ’όλους’’, προκειμένου, όπως τόνισε, να δείξει η Συνομοσπονδία ενεργητικό και όχι παθητικό ρόλο στην κρίση. Τόνισε ότι ''το εμπόριο δεν πρέπει να γίνει δάσος φοροδιαφυγής'', και πως ο καταναλωτής πρέπει να ζητά αποδείξεις και να θυμάται πως στο εμπόριο απασχολούνται 800.000 άτομα.
Απορρόφηση του ΦΠΑ
Μια ακόμα δράση της ΕΣΕΕ που ξεκινά σήμερα, είναι και η απορρόφηση της αύξησης του ΦΠΑ, όπως έχει καλέσει τους εμπόρους να κάνουν. Ο κ. Κορκίδης, τόνισε πως ''ο καταναλωτής δεν μπορεί ν’αντέξει άλλη ανατίμηση''. Ο ίδιος παραδέχθηκε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκ των πραγμάτων θα το έκαναν, αλλά στόχος ήταν να συμπαρασυρθούν και οι πολυεθνικές αλυσίδες, όπου όπως είπε η ανταπόκριση είναι θετική.
Φωτεινή Πούλη

Δευτέρα, Μαρτίου 15, 2010

Η περιγραφή του Τούρκου Εβλιγιά Τσελεμπή για τα Σέρβια την άνοιξη του έτος 1661

Το παρακάτω απόσπασμα πάρθηκε από το βιβλίο του Αθανάσιου Γ. Τσαρμανίδη
΄΄ Συμβολή στην Ιστορία των Σερβίων κατά την περίοδο 1350-1912΄΄
Εκδόσεις Μορφωτικός όμιλος Σερβίων «Τα Κάστρα»
1995



…Είναι ένα θαυμάσιο κάστρο κτισμένο με πέτρα, με τριγωνικό σχήμα, βρίσκεται επάνω σε ένα μικρό χωματένιο και κωνικό λόφο. Είναι μικρό κάστρο. Στις δύο πλευρές του υπάρχουν ψηλά βουνά που κρέμονται από πάνω, επάνω στα βουνά υπάρχουν καθαρά αμπέλια. Επειδή έχει , ευχάριστο αέρα, οι κάτοικοι του είναι υγιείς. Επειδή βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας και δεν υπάρχουν οι αναγκαίες προμήθειες, δεν είναι τόσο εύπορο. Είναι δυνατόν όμως να ευημερήσει πολύ εύκολα. Μέσα στο κάστρο υπάρχουν 100 περίπου σπίτια φτωχών ελλήνων (Rum), δεν υπάρχουν όμως πυριτιδαποθήκες, κανόνια, αποθήκες και τάφροι. Μόνο στη δυτική πλευρά βλέπει κανείς να υπάρχει μια κατεστραμμένη πύλη. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο.

Κυριακή, Μαρτίου 14, 2010

Σ.Μ.Σ

Τα Βυζαντινά Σερβια όπως αναφέρονται στη Σύνοψις Ιστοριών του Ιωάννη Σκυλίτζη(11ος αι.)

[Bas2+Const8.26]   Τῷ δὲ ἑξακισχιλιοστῷ πεντακοσιοστῷ ὀγδόῳ ἔτει, τῆς τρισκαιδε-
κάτης ἰνδικτιῶνος, δύναμιν βαρεῖαν ἐκπέμψας ὁ βασιλεὺς κατὰ τῶν πέραν
[Bas2+Const8.26.3]   τοῦ Αἵμου Βουλγαρικῶν κάστρων, ἀρχηγοὺς ἔχουσαν τὸν πατρίκιον
Θεοδωροκάνον καὶ Νικηφόρον πρωτοσπαθάριον τὸν Ξιφίαν, τήν τε
μεγάλην εἷλε Περσθλάβαν καὶ τὴν μικρὰν καὶ τὴν Πλίσκοβαν, καὶ ἀσινὴς
καὶ τροπαιοῦχος ἡ Ῥωμαϊκὴ ὑπενόστησε δύναμις.
[Bas2+Const8.27]   Τῷ δ' ἐπιόντι πάλιν ἔτει ἄπεισι κατὰ Βουλγαρίας ὁ βασιλεὺς
διὰ Θεσσαλονίκης, καὶ προσερρύη αὐτῷ Δοβρομηρὸς ὁ τῆς Βερροίας
κατάρχων,
ἐπ' ἀνεψιᾷ γαμβρὸς τοῦ Σαμουήλ,
παραδοὺς καὶ τὴν πόλιν τῷ βασιλεῖ καὶ ἀνθύπατος τιμηθείς. ὁ δὲ τὰ
Σέρβια φυλάττων Νικόλαος,
ὁ δὲ τὰ Σέρβια φυλάττων Νικόλαος] ὁ δὲ τὴν Κολυδρὸν φυλάττων Δημήτριος ὁ Τειχω-
νᾶς, ἐπεὶ μὴ προεδίδου τὴν πόλιν, ἠξίωσε δὲ ἐκχωρηθῆναι, αὐτῷ τὰ σὺν τῷ περὶ αὐτὸν
στρατεύματα ὑπεκχώρησεν ὁ βασιλεύς. ἀφῆκε δ' αὐτὸν σὺν τῷ σὺν αὐτῷ στρατῷ
πρὸς τὸν Σαμουὴλ ἀφίξεσθαι. Νικόλαος δὲ ὁ τὰ Σέρβια φυλάττων,

ὃν Νικολιτζᾶν ὑποκοριζόμενοι διὰ τὸ βραχὺ τῆς ἡλικίας ἐκάλουν,
ἐκθύμως ἀντεῖχε καὶ τὴν ἐπενηνεγμένην αὐτῷ γεγηθότως ἐπέφερε πο-
λιορκίαν. φιλοτίμως δὲ τοῦ βασιλέως χρησαμένου αὐτῇ, ἑάλω τὸ φρούριον
καὶ αὐτὸς ὁ Νικολιτζᾶς. καὶ μετοικίσας ἐκεῖθεν τοὺς Βουλγάρους ὁ
βασιλεὺς Ῥωμαίους φυλάττειν ἐπέστησε. καὶ ταῦτα δράσας ἐπάνεισι
πρὸς τὴν βασιλίδα, ἐπαγόμενος μεθ' ἑαυτοῦ καὶ τὸν Νικολιτζᾶν, ὃν καὶ
πατρικιότητι ἐτίμησεν. ἀλλ' ἀβεβαίου γνώμης οὗτος τυχών, ἐκεῖθεν
ἀποδράς, ἔλαθεν ἀνασωθεὶς πρὸς τὸν Σαμουήλ, καὶ μετ' αὐτοῦ ἐλθὼν
ἐπολιόρκει τὰ Σέρβια. ἀλλὰ πάλιν ὁ βασιλεὺς ὀξὺς ἐπιφανεὶς τὴν τῆς
πόλεως ἔλυσε πολιορκίαν, δρασμῷ χρησαμένου τοῦ Νικολιτζᾶ σὺν τῷ
Σαμουήλ. ἀλλ' οὐκ εἰς τέλος διέδρα ὁ ἄπιστος. λόχῳ γὰρ περιπεσὼν
Ῥωμαϊκῷ συνελήφθη, καὶ πρὸς τὸν βασιλέα δέσμιος ἀχθεὶς εἰς φυλακὴν
ἐνεβλήθη ἐν Κωνσταντινουπόλει πεμφθείς. ὁ δὲ βασιλεὺς εἰσελθὼν εἰς
Θετταλίαν τὰ ἐν αὐτῇ φρούρια ἤδη παρὰ τοῦ Σαμουὴλ κατασκαφέντα
ἀνωρθώσατο, καὶ τὰ παρὰ τῶν Βουλγάρων κατεχόμενα ἐκπολιορκήσας
τοὺς μὲν Βουλγάρους ἐς τὸν λεγόμενον μετῴκισε Βολερόν, φρουρὰν δὲ
ἐν πᾶσι καταλιπὼν ἀξιόμαχον ἐπανῆλθεν εἰς τὰ λεγόμενα Βοδινά. φρού-
ριον δὲ τὰ Βοδινὰ ἐπὶ πέτρας ἀποτόμου κείμενον, δι' ἧς καταρρεῖ τὸ
τῆς λίμνης τοῦ Ὀστροβοῦ ὕδωρ, ὑπὸ γῆς κάτωθεν ῥέον ἀφανῶς κἀκεῖσε
πάλιν ἀναδυόμενον. καὶ ἐπεὶ μὴ ἑκουσίως παρεδίδοσαν ἑαυτοὺς οἱ ἔν-
δον, πολιορκίᾳ τοῦτο κατέσχε. καὶ τούτους ὁμοίως εἰς τὸν Βολερὸν
ἀποικίσας, φρουρᾷ δὲ τοῦτο ὀχυρωσάμενος ἀξιολόγῳ, ἐπάνεισιν εἰς
Θεσσαλονίκην.
 (...)

[Bas2+Const8.43]   Τότε καὶ Νικολιτζᾶς, ὁ πολλάκις ληφθεὶς καὶ πολλάκις ἀφεθείς, ἔν
τισιν ὄρεσι κρυπτόμενος, ὡς ἐπέμφθη δύναμις κατ' αὐτοῦ καὶ τῶν οἱ
συνόντων οἱ μὲν προσεχώρησαν ἐθελοντί, οἱ δὲ καὶ ἡλίσκοντο, αὐτόμολος
κάτεισιν εἰς τὸ στρατόπεδον καὶ τῇ χειρὶ κρούσας τὴν θύραν προσήγγει-
λεν ἑαυτόν, ὅστις εἴη, καὶ ὅτι παραδίδωσιν ἑκουσίως τὸ σῶμα τῷ βασιλεῖ.
ἀλλὰ τοῦτον μὲν ὁ βασιλεὺς οὐδὲ ἰδεῖν ἠνέσχετο, ἀλλ' εἰς Θεσσαλονίκην
ἐξέπεμψε φρουρεῖσθαι κελεύσας. αὐτὸς δὲ τὰ τοῦ Δυρραχίου καὶ Κολωνείας
καὶ Δρυϊνουπόλεως, ὥς πῃ ἐδόκει αὐτῷ βέλτιστα, καταστησάμενος, καὶ
φύλακας τοῖς θέμασι καὶ στρατηγοὺς ἐπιστήσας, καὶ τῶν αἰχμαλώτων
Ῥωμαίων τοὺς βουλομένους κατὰ χώραν μένειν κελεύσας, τοὺς δὲ λοιποὺς
ἕπεσθαι προστάξας,
καὶ τῶν ἁλόντων ποτὲ στρατιωτῶν· ἦσαν γὰρ πολλοὶ ἔκ τε Ῥωμαίων καὶ Ἀρμενίων
ἔν τε Πελαγονίᾳ καὶ Πρέσπᾳ καὶ τῇ Ἀχρίδι ὑπὸ Σαμουὴλ κατῳκισάμενοι, ὧν ἐπιση-
μότατοι οἱ Βασιλείου τοῦ Ἀποκαπ' παῖδες Γρηγορᾶς καὶ (sequ. lac. unius vocis)

ἦλθεν εἰς Καστορίαν. ἔνθα προσήχθησαν αὐτῷ θυγατέρες δύο τοῦ Σαμουήλ,
αἵτινες θεασάμεναι
θεασάμεναι-διαχειρισόμεναι] πυθόμεναι τὴν τιμήν, ἣν τετίμηται Μαρία ἡ τοῦ Βλαδισθλά-
βου σύζυγος, ἠπείλησαν αὐτὴν διαχειρίσασθαι

τὴν Ἰωάννου γυναῖκα παρισταμένην τῷ βασιλεῖ ὥρμησαν κατ' αὐτῆς
ὡς διαχειρισόμεναι Μαρίαν. ἀλλὰ ταύταις μὲν ὁ βασιλεὺς τὸν θυμὸν
κατεκοίμισεν, ὑποσχόμενος τιμῆσαι καὶ ὑπερπλουτίσαι αὐτάς, τὴν δὲ
Μαρίαν τῷ τῆς ζωστῆς πατρικίου ἀξιώματι τιμήσας εἰς τὴν βασιλίδα
μετὰ τῶν υἱῶν ἐκπέμπει.
καὶ τῶν συγγενῶν ἁπάντων σὺν τῷ τοῦ Σαμουὴλ νοθογενεῖ βραχυτάτῳ.
καθαιρεῖ δὲ καὶ τὰ ἐν Σερβίοις καὶ τῷ Σωσκῷ φρούρια πάντα διὰ τοῦ
Ξιφίου καὶ εἰς ἔδαφος καταστρέφει. καὶ εἰς τὸ φρούριον Σταγοὺς ἔρχεται,
ἔνθα κατέλαβεν ὁ τῶν Βελεγράδων ἄρχων μετὰ δουλικοῦ τοῦ σχήματος
Ἐλεμάγος
ἄρχων-Ἐλεμάγος] ἄρχων Ἐλίναγος ὁ Φραντζὴς μετὰ δουλικοῦ τοῦ σχήματος
μετὰ τῶν συναρχόντων αὐτοῦ.
τὰ δὲ Βελάγραδα φρούριον δύσβατον καὶ τοῖς ἐχθροῖς ἀνεπίβατον. πρὸς μεσημβρίαν
γὰρ κρημνοῖς στεφανοῦται, ἐν οἷς καὶ ποταμὸς ῥεῖ· Ἀσῶνα κλῆσις αὐτῷ. καὶ μία εἴσοδός
ἐστι τῷ φρουρίῳ. ἀλλὰ δὴ καὶ τῆς Ῥάκοβας ὁ κρατῶν εἰς τὸν βασιλέα κατέλαβεν.

ἐκεῖθεν ἄρας ἄπεισιν εἰς Ἀθήνας. ἐν δὲ τῷ διϊέναι τὸ Ζητούνιον τὰ ὀστᾶ
τῶν πεσόντων ἐκεῖσε Βουλγάρων, ὁπηνίκα ὁ μάγιστρος Νικηφόρος ὁ
Οὐρανὸς τὸν Σαμουὴλ ἐτρέψατο, θεασάμενος ἐθαύμασεν. ὑπερηγάσθη
δὲ καὶ τὸ ἐν Θερμοπύλαις γενόμενον τεῖχος, ὃ Σκέλος ἄρτι κατονομάζεται,
εἰς ἀποτροπὴν τῶν Βουλγάρων παρὰ τοῦ Ῥουπενίου. ἐν Ἀθήναις δὲ
γενόμενος, καὶ τῇ θεοτόκῳ τὰ τῆς νίκης εὐχαριστήρια δοὺς καὶ ἀναθήμασι
λαμπροῖς καὶ πολυτελέσι κοσμήσας τὸν ναόν, ὑπέστρεψεν εἰς Κωνσταντι-
νούπολιν.

Όλο το κείμενο στο πρωτότυπο εδώ 

Άλλες μεσαιωνικές  αναφορές  για τα Σέρβια εδώ 

Αναπαρασταση του μεσαιωνικού κάστρου εδώ

Σάββατο, Μαρτίου 13, 2010

Tο νέο σχολείο – ΚΕΠ

Δημήτρης Νατσιός-
Δασκαλος
www.antibaro.gr

«Χάσαμε τη σοφία για χάρη της γνώσης, χάσαμε τη γνώση για χάρη της πληροφορίας» Έλιοτ

Έχω μπροστά μου, δημοσιεύεται στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του υπουργείου, πρώην Εθνικής, Παιδείας, το «σχέδιο δράσης για την υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων στο χώρο της Παιδείας», όπως σημειώνει στο εισαγωγικό σημείωμα η υπουργός Άννα. Τίτλος του «ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ». Στόχος, μεγαλόπνοος, η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ της Παιδείας, η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ του εκπαιδευτικού συστήματος. (Τα κεφαλαία περιέχονται στο κείμενο). Η λέξη «αναστήλωση» παραπέμπει στην Κυριακή της Ορθοδοξίας. Προφανώς γράφτηκε τις ημέρες «πέριξ» της εορτής και η υπουργός «και Θρησκευμάτων» τσίμπησε την λέξη. Η «αναβάθμιση» είναι το κεντρικό σύνθημα για το «νέο σχολείο».

Οπα ο Αλκαίος

Ένας στους πέντε Έλληνες βιώνει έντονα τη φτώχεια

 www.neosagon.gr

Ένας στους πέντε Έλληνες, δηλαδή 2.186.869 άνθρωποι, βιώνουν τη φτώχεια. Ζουν με λιγότερα από 6.480 ευρώ τον χρόνο, σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΥΕ. Πρόκειται κυρίως για άνεργους, μονογονεϊκές οικογένειες, νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά και ηλικιωμένους. Σύμφωνα με την έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών για το 2008 της ΕΣΥΕ (τα στοιχεία συλλέχθηκαν το 2007) το ποσοστό των φτωχών έμεινε αμετάβλητο, παρά την οικονομική ανάπτυξη που γνώριζε τότε η χώρα (φτωχοί νοούνται όσοι έχουν εισόδημα χαμηλότερο του 60% του μέσου εθνικού). Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη μαζί με την Ισπανία, όταν ο κίνδυνος φτώχειας περιορίζεται σε 11% στην Ολλανδία και 12% στην Αυστρία και στην Σλοβενία.

Παρασκευή, Μαρτίου 12, 2010

Αν

Μια Αρχή, Μια Ευκαιρία

http://career.duth.gr

Ξεκίνησε σήμερα η υποβολή αιτήσεων, για συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού με τον τίτλο «Μία Αρχή, Μια Ευκαιρία», που απευθύνεται σε περίπου 40.000 νέους ετησίως. Στόχος του προγράμματος είναι να καλύψει το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ωφελούμενων. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω ίντερνετ στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, στη διεύθυνση www.oaed.gr.

Με το πρόγραμμα τίθεται για πρώτη φορά σε εφαρμογή η δράση «Προεργασία», που προσφέρει στους νέους τη δυνατότητα να αποκτήσουν πιστοποιημένη προϋπηρεσία, με μισθό και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.
Το πρόγραμμα «Μία Αρχή, Μια Ευκαιρία», που είχε παρουσιαστεί από την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πάλλη – Πετραλιά και τον Διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Γιώργο Βερναδάκη απευθύνεται σε νέους ηλικίας 16 έως 25 ετών:
• Που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας,
• Που έχουν εγκαταλείψει νωρίς το σχολείο (μετά το Γυμνάσιο) ή το έχουν τελειώσει, χωρίς να συνεχίσουν σπουδές σε οποιαδήποτε βαθμίδα του εκπαιδευτικού συστήματος και
• Στους οποίους δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα, καμία ευκαιρία απασχόλησης ή συμπληρωματική επιμόρφωση, είτε με τη με τη μορφή της εργασιακής σχέσης, είτε με οποιαδήποτε μορφή αναγνωρισμένης κατάρτισης.

Πέμπτη, Μαρτίου 11, 2010

Η εκδίκηση των ζώων















ΔΑΦΝΗ

Ομιλία απο το Μ.Ο.Σ

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ
«ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ»

Κυριακή 14 Μαρτίο ώρα 11:30 π.μ

Ομιλία του Βαλκανιολόγου , Ρωμανολόγου Καθηγητή  κ.Αχιλλέα Λαζάρου  με θέμα "Τα ελλείμματά μας στο εθνικό θέμα Μακεδονία -Σκόπια"

Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου

 Το Δ.Σ. του Μ.Ο.Σ.

Ενέργειες σε περίπτωση Τροχαίου Ατυχήματος

Βοηθήστε τους συνανθρώπους και την Τροχαία στο έργο της. Κρατήστε τα στοιχεία ταυτότητας αυτοπτών μαρτύρων, η οποιαδήποτε στοιχεία μπορείτε (όπως φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά, αριθμό κυκλοφορίας, τύπο και χρώμα οχήματος κ.α,), όσων εγκαταλείπουν τον τόπο του ατυχήματος.

Διατηρείστε την ψυχραιμία σας

Αν τύχει και εμπλακείτε ή είστε μάρτυρας τροχαίου ατυχήματος, κρατήστε την ψυχραιμία σας, σκεφθείτε καθαρά και μην προβείτε σε ηρωισμούς γιατί μπορεί να επιδεινώσετε μία ήδη κακή κατάσταση. Μην παρεκτρέπεστε με φωνές, ύβρεις ή χειροδικίες, διότι θα υποστείτε τις συνέπειες του Νόμου (η εξύβριση είναι ποινικό αδίκημα!).

Προειδοποιήστε τους υπόλοιπους οδηγούς που πλησιάζουν ότι έγινε ατύχημα



Ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα (ALARM), και τοποθετήστε το προειδοποιητικό τρίγωνο σε αρκετή απόσταση από τον τόπο του ατυχήματος:

- εάν υπάρχει στροφή τοποθετήστε το προειδοποιητικό τρίγωνο πριν από την στροφή 15m εντός πόλεως, και

- περίπου 50m εάν είστε στην εθνική οδό.

Στείλτε κάποιον να προειδοποιεί τα διερχόμενα αυτοκίνητα για τον κίνδυνο και να τους κάνει σήμα να ελαττώσουν ταχύτητα. Σε καμιά περίπτωση μην εγκαταλείψετε το όχημά σας χωρίς να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα διότι μπορεί να σταθείτε η αιτία για ένα καινούργιο ατύχημα.

Τετάρτη, Μαρτίου 10, 2010

Ο Ε΄ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

www.imsk.gr

Ο Ε΄  ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΘΑ ΤΕΛΕΣΤΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ  Δ  ΝΗΣΤΕΙΩΝ (ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΛΙΜΑΚΟΣ), 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010, ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 6.00 μ.μ., ΧΟΡΟΣΤΑΤΟΥΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ & ΚΟΖΑΝΗΣ Κ. ΠΑΥΛΟΥ.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ: Ο ΟΣΙΟΛΟΓΙΩΤΑΤΟΣ ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΩΫΣΗΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ, ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ».

«Ψυχολογικές εξαρτήσεις μέσα στην οικογένεια»


«Ψυχολογικές εξαρτήσεις μέσα στην οικογένεια» (10/03/2010)

Η Ενορία της Παναγίας Φανερωμένης Κοζάνης πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη στις 7.30 το απόγευμα την έκτη εκδήλωση στα πλαίσια του φετινού κύκλου μηνιαίων συναντήσεων που διοργανώνει για ζητήματα σχετικά με την οικογένεια. Ομιλήτρια θα είναι η κ. Χάρη Δημητρακούδη, παιδαγωγός – θεολόγος, με θέμα: «Ψυχολογικές εξαρτήσεις μέσα στην οικογένεια».

Εορτή της Αγίας Θεοδώρας εκ Σερβίων

Την Πέμπτη 11 Μαρτίου το πρωί  θα τελεστεί προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν Αγίας Κυριακής Σερβίων χoροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου  Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου.

Δευτέρα, Μαρτίου 08, 2010

Η αγάπη της μάνας.

http://1myblog.pblogs.gr
-Μια φορά, Γέροντα, μας είπατε ότι με την αγάπη ο άνθρωπος μεγαλώνει, ωριμάζει.
- Δεν φθάνει να αγαπάει κανείς τον άλλον. Πρέπει να τον αγαπάει περισσότερο από τον εαυτό του. Η μάνα αγαπάει τα παιδιά της περισσότερο από τον εαυτό της.
Μένει νηστικιά, για να ταϊσει τα παιδιά της, αλλά νιώθει μεγαλύτερη ευχαρίστηση από εκείνα. Τα παιδάκια τρέφονται υλικά και η μητέρα πνευματικά. Εκείνα έχουν την υλική γεύση, ενώ αυτή έχει την πνευματική αγαλλίαση.

Εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Σερβίων

http://www.dimos-servion.gr


Μνήμες και έντονη συγκίνηση σημάδεψαν και τη φετινή επέτειο του Ολοκαυτώματος της πόλης των Σερβίων. Ένα τραγικό γεγονός που άφησε μόνο ερείπια και στάχτες, αλλά ταυτόχρονα ανέδειξε το υψηλό φρόνημα των Σερβιωτών που κατάφεραν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανασυγκροτήσουν την πόλη τους και να συνεχίσουν τη δημιουργική δραστηριότητά τους.
    
Ο Δήμος Σερβίων, φορείς, αντιστασιακές οργανώσεις και πολίτες, 67 χρόνια μετά, τίμησαν τη θλιβερή επέτειο και τα τραγικά γεγονότα της 6ης Μαρτίου του 1943, όταν τα στρατεύματα κατοχής έκαψαν την πόλη των Σερβίων, πληρώνοντας έτσι τα Σέρβια με βαρύ φόρο αίματος και πολλές ανθρώπινες ψυχές ετούτη την καταστροφή.
     Τη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ακολούθησαν η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της Κεντρικής Πλατείας, οι ομιλίες της δασκάλας του 4ου Δημοτικού Σχολείου Σερβίων, κ. Ελένης Φλέσσας - Κουματζιά, των εκπροσώπων των αντιστασιακών οργανώσεων καθώς και κατάθεση στεφάνων.
      Μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων, ο Μορφωτικός Όμιλος «Τα Κάστρα» υπό την αιγίδα του Δήμου, διοργάνωσε ειδική εκδήλωση για το ολοκαύτωμα που περιλάμβανε αφηγήσεις και βιώματα αυτοπτών μαρτύρων, παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού καθώς και προβολή φωτογραφιών από την εποχή της εισβολής των Γερμανών στα Σέρβια τον Απρίλη του 1941.

Πιστοί στα ήθη και τις παραδόσεις του Πάσχα εμφανίζονται οι Έλληνες

http://eatheia.blogspot.com/
(Η έρευνα δημοσιεύτηκε πέρυσι το Πάσχα φανερώνοντας την βαθιά πίστη των Ελλήνων, η οποία δεν επηρεάζετε εύκολα από κακόβουλους ανθρώπους και τακτικές)

Περίοδο θρησκευτικής κατάνυξης, που συμβάλλει στη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας και παράδοσης και στη μετάδοσή της στις νεώτερες γενιές, αποτελεί για την πλειονότητα των Ελλήνων το Πάσχα. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την παγκόσμια έρευνα που διενήργησε η Κάπα Research, σε συνεργασία με το in.gr, για λογαριασμό του Βήματος.
Ειδικότερα, το 47,7% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το Πάσχα είναι μία περίοδος θρησκευτικής κατάνυξης, ενώ το 36,8% το «βλέπει» ως ευκαιρία για διακοπές και ξεκούραση. Ως ευκαιρία για επιστροφή στις ρίζες, τα ήθη και τα έθιμα, χαρακτηρίζει το Πάσχα το 35% των ερωτηθέντων, ενώ ανάμεσα στα αισθήματα που δημιουργούνται κατά τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, κυριαρχούν η κατάνυξη (47,6%), η ευλάβεια (21%) και η αγάπη (18,6%).

Η ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ των Σερβίων εορτάζει στις 11 Μαρτίου

Η Αγία Θεοδώρα υπήρξε γόνος της μεγάλης και αρχοντικής βυζαντινής οικογένειας Πετραλείφα (νορμανδικής καταγωγής), η οποία εγκαταστημένη αρχικά στο Διδυμότειχο προσέφερε πολλές και σημαντικές υπηρεσίες στην αυτοκρατορία και τιμήθηκε με υψηλά αξιώματα. Ο πατέρας της Ιωάννης είχε τίτλο του σεβαστοκράτορα και ήταν διοικητής Θεσσαλίας και Μακεδονίας. Την περίοδο αυτή και γύρω στα 1210 γεννήθηκε η Θεοδώρα πιθανότατα στη Θεσσαλονίκη. Κοντά στους ευσεβείς και ενάρετους γονείς της ανατράφηκε «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου» αντλώντας από τη ζωή τους το πρώτο φωτεινό παράδειγμα ενάρετης ζωής, παράδειγμα που θα χαραχθεί ανεξίτηλα και στη δική της ζωή. Ο πατέρας της πέθανε γρήγορα αφήνοντας τη Θεοδώρα σε μικρή ακόμα ηλικία. Την προστασία της οικογένειας ανέλαβε ο Δούκας της Ηπείρου Θεόδωρος (θείος της), ο οποίος την εποχή αυτή είχε καταλάβει τη Θεσσαλονίκη και επέκτεινε το κράτος του μέχρι την Ανδριανούπολη. Η Θεοδώρα ζει και μεγαλώνει στα Σέρβια της Κοζάνης, μια σημαντική πόλη με στρατηγική θέση την εποχή αυτή.   Ανατρέφεται μαζί με τα αδέρφια της από την ευσεβή μητέρα της Ελένη και μαθαίνει καλά για το σκοπό της ζωής του ανθρώπου, που δεν είναι παρά η αγιότητα και «η κατά Θεόν ομοίωσις». Γνωρίζει και πιστεύει ότι το αληθινό νόημα της σύντομης ζωής μας κρύβεται στην επιτυχία της αιώνιας ζωής και βασιλείας του Θεού. Διδάσκεται από την αγαθή μητέρα της ότι τα αληθινά κοσμήματα που πρέπει να στολίζουν τη γυναίκα είναι η αγάπη προς το Θεό και τον άνθρωπο, η ταπεινοφροσύνη, η πραότητα, η ευσπλαχνία, η ελεημοσύνη, η προσευχή και η αληθινή πίστη, που με το δικό της αγώνα και τη χάρη του Θεού μπορούν να πραγματοποιηθούν και να φανερωθούν και στη δική της ζωή.      
        Η μνήμη της τιμάται τη 11η Μαρτίου. Πανήγυρις τελείται εις τα Σέρβια τήν Α΄ Κυριακή μετά τήν Κυριακή των Αγίων Πάντων. 

www.imsk.gr

Παρασκευή, Μαρτίου 05, 2010

Σελίδα στατιστικών

Δημόσιο Χρέος Γενικής Κυβέρνησης (εκατ. ευρώ) Ελλάδος













http://www.3comma14.gr/

Eκδηλώσεις για το ολοκαύτωμα της πόλης των Σερβίων

Ο Δήμος Σερβίων και οι Αντιστασιακές Οργανώσεις της περιοχής Σερβίων σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις για το ολοκαύτωμα της πόλης των Σερβίων 6/3/1943 από τα φασιστικά στρατεύματα κατοχής, που θα γίνουν την Κυριακή 7/3/2010.
Πρόγραμμα:

10:30 Δοξολογία στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Σερβίων
11:00 στην κεντρική πλατεία: - Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ όλων των πεσόντων για την πατρίδα παρουσία κλήρου, επισήμων, αρχών, σχολείων και λαού
- Ομιλία από τη δασκάλα του 4ου Δ.Σ κ. Ελένη Φλέσσα-Κουμαντζιά
-Τρίλεπτος χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της ΠΟΑΕΑ Δυτ. Μακεδονίας
- Κατάθεση στεφανιών από το δήμαρχο Σερβίων και τις Αντιστασιακές Οργανώσεις
- Ενός λεπτού σιγή
- Εθνικός Ύμνος από τη Φιλαρμονική του Δήμου Σερβίων
-Δεξίωση στην αίθουσα του Δημ.Συμβ.

Πέμπτη, Μαρτίου 04, 2010

Μαγνήτης τα τυχερά παιχνίδια

http://www.citypress.gr

Τα τυχερά παιχνίδια, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και το Διαδίκτυο προβάλλουν ως οι νέες μορφές εξάρτησης του νεοέλληνα, ο οποίος, πάντως, εξακολουθεί να «ταλαιπωρείται» από τις εξαρτήσεις του αλκοόλ και των ναρκωτικών.
Όπως επισήμανε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Γ. Γρηγορίου, ψυχίατρος και επιστημονικός σύμβουλος της μονάδας απεξάρτησης από αλκοόλ, φάρμακα και τυχερά παιχνίδια «Μέθεξις», το 65% των ατόμων που προσφεύγουν για βοήθεια στη μονάδα είναι εξαρτημένα από το αλκοόλ, τη στιγμή που το ποσοστό των εξαρτημένων από τα τυχερά παιχνίδια εκτινάχθηκε στο 13,5% στις αρχές του 2004, από 2,3% που ήταν το 1999.
Αναφερόμενος στην εξάρτηση από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως, π.χ., τα αναλγητικά, ο κ. Γρηγορίου τόνισε ότι αυτή δεν μπορεί να ελεγχθεί, διότι τα άτομα αυτά δεν ζητούν βοήθεια για να απεξαρτηθούν, ενώ τα φάρμακα τους τα συνταγογραφεί γιατρός.
Εντυπωσιακά, όμως, είναι και τα ευρήματα για το Internet, η εξάρτηση από το οποίο, σύμφωνα με τους ερευνητές, πλήττει τόσο φοιτητές κυρίως θετικών επιστημών (ηλεκτρολόγους μηχανικούς, μαθηματικούς, φυσικούς κ.ο.κ.) όσο και συνταξιούχους.
Σε τοποθέτησή του για την εξάρτηση των φοιτητών από το Internet ο Γ. Γκιουζέπας, καθηγητής ψυχιατρικής στο ΑΠΘ, ανέφερε ότι το τελευταίο δίμηνο, κατά το οποίο λειτουργεί στη λέσχη του ΑΠΘ συμβουλευτικός σταθμός για φοιτητές και νέους που έχουν πρόβλημα συμπεριφοράς από τη χρήση του Internet, ήδη έχουν αποταθεί σε αυτόν 45 φοιτητές. Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου δόθηκε με αφορμή το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας με θέμα «Εξαρτήσεις, Συννοσηρότητα, Πρόληψη και Θεραπεία», το οποίο θα διεξαχθεί από αύριο έως την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.

Η χρεοκοπία της οικονομίας της Ελλάδος το 1932

Απο: http://istorikathemata.blogspot.com

(Πριν ξεκινήσουμε το κείμενο μας για την Ελληνική χρεοκοπία του 1932, ας ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει ο όρος χρεοκοπία για μια εθνική οικονομία. Χρεοκοπία λοιπόν σημαίνει όταν το κράτος κηρύσσει παύση πληρωμών και δηλώνει στους πιστωτές του πως αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του σε αυτούς. Στην συνέχεια είτε η κυβέρνηση έρχεται σε διαπραγμάτευση με τους πιστωτές της προτείνοντας να γίνει η εξόφληση σε μικρότερα ποσά, η αν τα χρέη είναι δυσβάστακτα (και αυτό είναι το χειρότερο), αναλαμβάνει το Δ. Ν. Τ. και εκχωρεί σημαντικούς πόρους της πτωχευμένης χώρας απ΄ ευθείας στους πιστωτές της. )

Το 1927 ο Ελευθέριος Βενιζέλος επιστρέφει στην Ελλάδα και γίνεται δεκτός ως μεσσίας από τον Ελληνικό λαό. Μετά από πολλή σκέψη και πιέσεις από το περιβάλλον του ανακαλεί την απόφαση του προ τετραετίας για παραίτηση από την πολιτική και επανέρχεται σε αυτή ως αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων στις 23 Μαΐου 1928. Το μέγεθος του εκλογικού θριάμβου τωνΒενιζελικών στις εκλογές της 19ης Αυγούστου ήταν απρόσμενο ακόμη και για τον αρχηγό του: οι βενιζελικοί εξέλεξαν 223 βουλευτές έχοντας μια συντριπτική πλειοψηφία στην βουλή.

Η Ελληνική οικονομία είχε κάνει βήματα σταθεροποίησης την διετία 1926-1928. Η δραχμή σταθεροποιήθηκε μετά από δεκαπέντε χρόνια συνεχούς υποτίμησης. Έτσι, το 1928 η δραχμή εντάχθηκε στον περίφημο "κανόνα του χρυσού". Ο "κανόνας του χρυσού" ήταν ένας μηχανισμός μετατροπής των νομισμάτων μέσω μιας ισοτιμίας σε σχέση με τις τιμή του χρυσού.

Τετάρτη, Μαρτίου 03, 2010

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...