Πέμπτη, Δεκεμβρίου 16, 2010

Οδήγηση στο χιόνι

Ευκαιρία με τα πρώτα χιόνια να αναφέρουμε μερικά πράγματα για την οδηγηση στο χιονι με το αυτοκίνητο.


*Φοράμε πάντα, αλυσίδες, χιονολάστιχα, ή χιονοκουβέρτες. Αλυσίδες και χιονοκουβέρτες φοράμε στους τροχούς που δίνουν κίνηση στο αυτοκίνητο ενώ εάν χρησιμοποιούμε χιονολάστιχα ελέγχουμε την πίεση και την σκληρότητα -παλαιότητα τους.

*Ελέγχουμε το αντιψυκτικό του αυτοκινήτου μας.

*Πρέπει να έχουμε πάντα γεμάτο το ντεπόζιτο της βενζίνης πριν ξεκινήσουμε.

*Φροντίζουμε να ρίξουμε αντιπηκτικό στο ντεπόζιτο νερού του αυτοκινήτου που χρησιμοποιείται  για το καθάρισμα του παρμπρίζ( τζάμι οδηγού). Αυτό σε περίπτωση που παγώσει το νερό δεν θα μας επιτρέπει να ρίξουμε νερό για  καθαρίσουμε το παρμπρίζ με τους υαλοκαθαριστήρες και η οδήγηση θα είναι αδύνατη( αυτό γίνεται αν έχει παγετό ή χιόνι στο δρομο,  δεν χιονίζει, και το προπορευόμενο όχημα μας ρίχνει αλατόνερο απο τα λάστιχα του).

*Ελέγχουμε τα φώτα του αυτοκινήτου, τους προβολείς ομίχλης και πίσω φώτα πορείας, αν λειτουργούν ή αν είναι σκεπασμένα με χιόνι τα καθαρίζουμε,  για να μας βλέπουν οι άλλοι σε περιπτωση χιονοθύελας.

*Μαθαίνουμε τη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε στο χάρτη.

*Οδηγούμε με μικρές ταχύτητες, χωρίς να πατούμε απότομα φρένο και γκάζι. Το φρένο ίσως πρέπει να το ξεχάσουμε, ή να το χρησιμοποιούμε ελαφρά σε περίπτωση που έχουμε ABS,κλπ.. Η οδήγηση πρέπει να είναι στρωτή και να αφήνουμε το αυτοκίνητο να ρολάρει μόνο του. Ιδιαίτερα στις στροφές δεν πατούμε ποτέ φρένο, φροντίζουμε να μειωσουμε πρίν τη στροφή την  ταχύτητα του αυτοκινήτου κατεβαζοντας ταχύτητα και με ελάχιστο φρένο
. Αν νιώσουμε το αμάξι να μας  βγαίνει απο το δρομο πάνω σε στροφή, συνίθως φεύγει το πίσω μέρος του, τοτε για να το επαναφέρουμε στην πορεία του γυρίζουμε το τιμόνι πρός την  ίδια πλευρά που πάει να   μας πετάξει έξω.

*Πέρνουμε μαζί μας αν είναι μεγάλη η διαδρομή νερό, λίγα τρόφιμα, γάντια, αδιαβροχο  ίσως και κουβέρες.

* Αποφεύγουμε να σταματάμε το αμάξι στις ανηφόρες. Αν σταματήσουμε σε ανηφόρα τότε θα είναι δύσκολο να δόσουμε ξανά κίνηση στο αμάξι. Για να ξεκινήσουμε ή ξεκινάμε με δεύτερη ταχύτητα , ή φρονίζουμε να μη μαρσάρουμε , αλλά η κίνηση στις ροδας να δίνεται σιγά , αργά και ομαλά, ποτέ απότομα.

* Η αποστάσεις απο τα άλλα οχήματα πρέπει να είναι μεγάλες.

* Προσέχουμε τα "ανεμοσούρια" και τις παγίδες στα ανήλια μέρη του δρόμου. Ακόμη και αν εχει καθαριστεί ο δρόμος απο τα μηχανήματα και τις αλατιέρες , ο δρόμος μπορεί σε μερικά σημεία να έχει χιόνι απο τη μεταφορά του χιονιού που κάνει ο δυνατός  αέρας απο τα γύρω χωράφια, ή να μείνει χιόνι στα μερη που δεν χτυπάει ο ήλιος(στη βορινη πλευρά συνήθως) και να βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...