Πέμπτη, Ιουλίου 15, 2010

Σύλλογος Σερβιωτών Θεσσαλονίκης "Οι Άγιοι Ανάργυροι"

΄Ετος ίδρυσης: 1952
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΓΚΑΤΖΑΡΑ ΘΕΟΔΟΣΙΑ
Αντιπρόεδρος:  ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
Γ. Γραμματέας:  ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΚΑΒΗ
Αναπλ. Γραμματέας:  ΚΟΝΤΟΔΗΜΟΥ ΑΝΝΑ
Ταμίας:  ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΔΟΜΝΑ
Σύμβουλος:  ΜΑΛΕΤΣΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
Σύμβουλος:  ΤΣΙΜΟΥΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Σύμβουλος:  ΚΟΝΤΟΔΗΜΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Σύμβουλος:  ΚΟΕΜΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΡΙΦΥΛΛΗ
Ο Σύλλογος Σερβιωτών Θεσσαλονίκης οι «ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» ιδρύθηκε το 1952. Είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με μέλη καταγόμενα από τα Σέρβια του Νομού Κοζάνης και τα περίχωρα, που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη.
Σκοποί του Συλλόγου τέθηκαν αφ' ενός η συνένωση των μελών του, η αμοιβαία υποστήριξη και η σύσφιξη των πατριωτικών δεσμών και αφ' ετέρου η κοινωνική εξύψωση, η περίθαλψη και η υποστήριξη των αναξιοπαθούντων μελών στη Θεσσαλονίκη ή στα Σέρβια.

Τα Σέρβια, έδρα ομώνυμου Δήμου με περίπου 6.000 κατοίκους, βρίσκονται σε υψόμετρο 430 μ. στο δρόμο Κοζάνης - Λάρισας και απέχουν από την Κοζάνη 27 χλμ. Έχουν πολλές βυζαντινές εκκλησίες, όπως των Αγίων Θεοδώρων, των Αγίων Αναργύρων, του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου. Αξιόλογα μνημεία αποτελούν το τριπλό βυζαντινό τείχος, ο νεολιθικός οικισμός, η μεγαλύτερη γέφυρα της Ελλάδας στον Αλιάκμονα.

Τα Σέρβια ιδρύθηκαν τον 70 αιώνα από τον αυτοκράτορα Ηράκλειο.

Το 1952 δραστήριοι Σερβιώτες διαπίστωσαν την ανάγκη ύπαρξης ενός σωματείου, που θα κατάφερνε να συγκεντρώσει και ενώσει τους συμπατριώτες, ώστε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα που είχαν ανακύψει από τις προηγούμενες δύσκολες καταστάσεις. Πρωτοπόροι ήταν οι: Νικ. Καζακίδης, Κων. Παντελίδης, Αθαν. Άγρος, Χρ. Τολίκας, Σωκρ. Γκόρας, Αριστ. Αγιάννης, Δημ. Δέλλιος, Ε. Μπασιάς και Γ. Μπατέκας, που αποτέλεσαν και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου.

Ο Σύλλογος τα πρώτα χρόνια δραστηριοποιήθηκε και πρόσφερε τα μέγιστα στην αστική και επαγγελματική αποκατάσταση των μελών. Επίσης συνέτρεξε στην προσπάθεια ανοικοδόμησης, ανάπτυξης και βελτίωσης της πόλης των Σερβίων και των περιχώρων μετά τις καταστροφές του πολέμου. Στη συνέχεια, όταν δεν υπήρχαν πλέον οι παραπάνω λόγοι, ο Σύλλογος δραστηριοποιήθηκε σε πολιτιστικού χαρακτήρα εκδηλώσεις, ενώ στηρίζει κάθε προσπάθεια που γίνεται στην πόλη των Σερβίων για την πολιτιστική της ανάπτυξη και την τουριστική της προβολή.
http://www.odsth.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...