Τετάρτη, Μαΐου 19, 2010

Eπτά λάθη που πρέπει να αποφύγετε στο facebook

Η ασφάλεια στο Facebook είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους υπεύθυνους του διαδικτυακού αυτού κόσμου καθώς τα κρούσματα παραβατικότητας εξαιτίας των πληροφοριών που διακινούνται ανεξέλεγκτα έχουν αυξηθεί και μαζί με αυτά και τα πυρά των επικριτών τους. Ακολουθήστε λοιπόν εφτά βασικούς κανόνες για να εξασφαλίσετε την ασφάλειά σας όχι μόνο στον διαδικτυακό αλλά και στον πραγματικό κόσμο.
1. Μην χρησιμοποιείτε αδύναμο κωδικό
Ο κωδικός ή password, δεν πρέπει να είναι ένα απλό όνομα ή μία λέξη που υπάρχει σε λεξικό. Ακόμα και η πρόσθεση ενός αριθμού στο τέλος δεν θα δυσκολέψει όποιον θελήσει να τον σπάσει. Μπερδέψτε πεζά και κεφαλαία γράμματα με αριθμούς και σύμβολα. Προσοχή: Ένας κωδικός πρέπει να έχει τουλάχιστον 8 χαρακτήρες. Μια καλή τεχνική είναι να εισάγεις αριθμούς και σύμβολα στη
μέση μιας λέξης όπως για παράδειγμα αυτή η παραλλαγή της λέξης «houses»: Ho27UseS!
2. Μην αφήνετε ολόκληρη την ημερομηνία γέννησης στο προφίλ σας
Είναι η ιδανική πληροφορία για τους επίδοξους κλέφτες. Χρησιμοποιώντας την ημερομηνία γέννησης μπορούν να εκμαιεύσουν στοιχεία για τον τραπεζικό σας λογαριασμό, την πιστωτική σας κάρτα και να έχουν πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες. Αν έχετε ήδη καταχωρήσει την ημερομηνία γέννησης, πρέπει να κλικάρετε στη σελίδα του προφίλ σας, πάνω στις πληροφορίες (info) και μετά κάνε κλικ στο edit στην επιλογή About me. Εχετε την δυνατότητα να επιλέξτε να εμφανίζονται στο προφίλ σας μόνο η ημέρα και ο μήνας ή ακόμα και να μην φαίνονται καθόλου τα γενέθλιά σας.
3. Μην αφήνετε τα προσωπικά σας δεδομένα σε κοινή θέα
Σχεδόν για τα πάντα στο προφίλ του Facebook μπορετε να επιτρέψετε την πρόσβαση μόνο στους φίλους σας ή στους φίλους των φίλων σας. Περιορίστε την πρόσβαση στις φωτογραφίες σας, την ημερομηνία γέννησης, τις θρησκευτικές σας πεποιθήσεις και όλες τις πληροφορίες για την οικογένειά σας. Επιτρέψτε την πρόσβαση μόνο σε συγκεκριμένους ανθρώπους ή ομάδες και απαγορεύστε την σε όσους δεν χρειάζεται να ξέρουν πολλά για σας. Σκεφτείτε την πιθανότητα να μην γράψετε καθόλου ή να επιλέξετε πολύ αυστηρά ποιοι θα είναι σε θέση να δουν τα τηλέφωνα και την διεύθυνση σας.
4. Μην αναρτάτε το όνομα του παιδιού σας σε λεζάντες και ετικέτες
Μην αναγράφετε το όνομα του παιδιού σας στις λεζάντες των φωτογραφιών. Κι αν το κάνει κάποιος άλλος αντί για σας, σβήστε το κάνοντας κλικ στο Remove Tags. Αν κάποιος άλλος το αναρτήσει στη δική του σελίδα, ζητήστε του να το αφαιρέσει.
5. Μην αναφέρετε πότε θα λείπετε από το σπίτι
Είναι σαν να βάζετε μια ταμπέλα «δεν είναι κανείς στο σπίτι» στην εξώπορτά του σπιτιού σας. Περιμένετε μέχρι να επιστρέψετε στ σπίτι ώστε να πείτε σε όλους πόσο ωραία περάσατε στις διακοπές σας. Φροντίστε να είστε ασαφής σχετικά με την ημερομηνία αναχώρησης κι επιστροφής από τις διακοπές.
6. Μην επιτρέπετε στη μηχανή αναζήτησης να σας βρίσκει
Μπορείτε να επιτρέψετε μόνο στους φίλους ή και στους φίλους των φίλων σας να σας βρίσκουν στο Facebook. Για να το καταφέρετε αυτό επιλέξτε από το λογαριασμό σας (account) που εμφανίζεται στο προφίλ σας, κάντε κλικ στο privacy settings και στη συνέχεια επιλέξτε search. Θα σας εμφανίσει τρεις επιλογές. Απορρίψτε την επιλογή να σας βρίσκουν όλοι και διαλέξτε ανάμεσα στις δύο άλλες.
7. Μην επιτρέπετε στους νεώτερους να χρησιμοποιούν το Facebook χωρίς επίβλεψη
Το ηλικιακό όριο που θέτει το Facebook για να γίνει κάποιος μέλος του είναι 13 ετών. Όμως στην πραγματικότητα και μικρότερα παιδιά θα μπορούσαν να εγγραφούν. Ο καλύτερος τρόπος για να επιβλέπετε όσα συμβαίνουν στη σελίδα του παιδιού σας είναι να γίνεται διαδικτυακός φίλος του. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε για τον λογαριασμό τους, τη δική σας ηλεκτρονική διεύθυνση κι έτσι να ενημερώνεστε για τις κινήσεις τους. Εξηγήστε τους όμως ότι ακόμα και φαινομενικά απλές ενημερώσεις προς τους φίλους τους όπως: «πλησιάζει η ώρα να επιστρέψει η μαμά μου και πρέπει να πλύνω τα πιάτα», όταν επαναλαμβάνονται καθημερινά, είναι επικίνδυνες αφού δηλώνουν τις ώρες που ο ανήλικος είναι μόνος στο σπίτι.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...