Τετάρτη, Μαΐου 12, 2010

Το κατέβασμα της Γερμανικής σημαίας

Στα τέλη Φεβρουαρίου έφυγε απο τα Σέρβια το Γερμανικό φυλάκιο το οποίο έδρευε στο δενδροκομικό σταθμό Σερβίων και τούτο το αποδίδω στο ότι άρχισαν να γίνονται διάφορα μικροεπεισόδια.
Κάθε πρωϊ, λόγω των γεγονότων που γινόταν, βγαιναμε στην πλατεία να μάθουμε τα νέα, ήμασταν και οργανωμενοι...Μια απο αυτές τις μέρες , βλέπουμε να ανεβαίνει απο την 117 Εθνομαρτύρων ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Ιωακείμ συνοδευόμενος απο τον Καλπαΐδη Στυλιανό. Ήρθε προς εμάς εκεί που ήμασταν συγκεντρωμένοι καμιά δεκαπενταρία άτομα, τον χειροκρότησαμε, και φωνάξαμε 'Ζήτω η Ελλάδα". Αυτός μας έβγαλε ένα πύρινο λόγο που κατασυγκινηθήκαμε όλοι, μπορώ να σας πω ότι δακρύσαμε. Ταυτόχρονα, την ώρα που μιλούσε αυτός, εδόθη εντολή  να κατεβεί η Γερμανική σημαία που υπήρχε στο Κοινοτικό κατάστημα. Πρέπει να σας πω ότι το κυρίως κοινοτικό κατάστημα είχε βοβμαρδιστεί  και μεταφέρθηκαν τα γραφεί στο ερείπιο που υπάρχει σήμερα ακόμη, σε ένα δωμάτιο , όπου εκέι ήταν και η σημαία η γερμανική. Εστάλη  ο Νίκος ο Μεγαρέας, κατέβασε τη σημαία, την έβαλε σε μια άκρη και έβαλε την Ελληνική. Ταυτόχρονα ο ιδιοκτήτης το καφενείου  Κων/νος Κουνένης βγήκε με μια ωραία μεγάλη μάλλινη τετράγωνη , Ελληνική σημαία στα χέρια, πήγε στον Δεσπότης και του λέει: 'Ευλόγησον Δέσποτα". Την ευλόγησε ο Δεσπότης, μας είπε παλί έναν επαναστατικό λόγο για την πατρίδα και μας ευχήθηκε καλή λευτεριά κι εύγε, και έμεινε η σημαία η Ελληνική στο Κοινοτικό Κατάστημα. Πως έμαθε ο Γερμανός αυτός που ήταν φρούραχος εδώ πέρα; την άλλη μέρα- την παράλλη , δε θυμούμαι- κουβαλήθηκε. Ήρθε και ζήτησε τον πρόεδρο της Κοινότητας. Ήταν ο Θανασάκης ο Παχίνης. Αντάμωσαν εκεί πέρα στην πλατεία, ρωτάει ο Γερμανός που είναι η σημαία; του λέει ο Πρόεδρος την βγάλαμε να την πλύνουμε, να την σιδερώσουμε, γιατί ήταν απο καιρό πάνω. Την ζήτησε, πήγε ο Νίκος την έφερε τη σημαία, την πήρε κάτω στην μασχάλη , του είπε ο Πρόεδρος "Αστην να την καθαρίσουμε κλπ", όχι, είπε, την πήρε κι έφυγε.


Μαρτυρία του Θ.Ματάνα στην εκδήλωση μνήμης για το ολοκαύτωμα των Σερβίων.

Αναδημοσίευση απο την Εφημερίδα "Σερβιώτικα Νέα"

Σημείωση : Λίγο αργότερα όταν τα Σέρβια καιγόταν απο τους Ιταλογερμανούς πολλοί  Σερβιώτες βρέθηκαν στο χωριό Παλαιογράστανο για να σωθούν , μαζί τους έτυχε να βρίσκεται ο Δεσπότης Ιωακείμ και τους παρηγορούσε  και τους έλεγε, "μη κλαίτε , τα Σέρβια θα τα κτίσουμε μαρμάρινα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...