Δευτέρα, Μαΐου 24, 2010

Από το 2011 η δήλωση αποδείξεων με έξυπνη κάρτα

http://www.capital.gr/tools/view_printer.asp?ID=970976
Του Νεκτάριου Β. Νώτη

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία για τη δημιουργία της έξυπνης κάρτας, με την οποία θα εφοδιαστούν οι φορολογούμενοι και θα χρησιμοποιούν για να δηλώνονται αυτόματα οι δαπάνες, που θα τους εξασφαλίζουν το αφορολόγητο. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, άρχισε στο διαδίκτυο και θα ολοκληρωθεί στις 23 Μαΐου η διαβούλευση για το θέμα. Τι σχεδιάζει το υπουργείο οικονομικών;

Όπως είχε αποκαλύψει πριν από δύο μήνες στην εφημερίδα ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο γενικός γραμματέας του ΚΕΠΥΟ, Διομήδης Σπινέλλης, οι φορολογούμενοι θα λάβουν από την επόμενη χρονιά μια έξυπνη κάρτα. Αυτή θα έχει bar code, ένα γραμμωτό δηλαδή κώδικα, ο οποίος θα σαρώνεται από τα καταστήματα, κάθε φορά που θα γίνεται μια συναλλαγή. Μάλιστα, τα καταστήματα αυτά θα είναι εφοδιασμένα με το κατάλληλο λογισμικό, που θα τα συνδέει με το ΚΕΠΥΟ. Με αυτό τον τρόπο, οι επιχειρήσεις αυτές θα ενημερώνουν αυτόματα την υπηρεσία του ΚΕΠΥΟ για το ποσό των αγορών, που θα έχει πραγματοποιήσει ο φορολογούμενος. Έτσι, σταδιακά, ο φορολογούμενος δεν θα χρειάζεται να μπει στη διαδικασία συλλογής και δήλωσης όλων αυτών των αποδείξεων, αφού αυτή θα γίνεται στην ουσία με την πραγματοποίηση κάθε δαπάνης (κατ΄ αυτό τον τρόπο, βέβαια, το υπουργείο οικονομικών θα αποκτήσει πρόσβαση για όλες τις δαπάνες, που πραγματοποιούν οι πολίτες...) !

Επειδή, όμως, δεν διαθέτουν όλες οι επιχειρήσεις το σύστημα barcode, εξετάζεται όλες οι αποδείξεις να τυπώνονται με ένα γραμμωτό κώδικα, ώστε στη συνέχεια ο φορολογούμενος να ενημερώνει το σύστημα μέσω του κινητού του τηλεφώνου ! Αν και αυτό φαντάζει λίγο περίπλοκο, ειδικά για τους μεγαλύτερους σε ηλικία φορολογούμενους, εκτιμάται ότι σταδιακά θα απεγκλωβίσει τους πολίτες από τη γραφειοκρατία της συλλογής αποδείξεων.

Προσοχή ! Οι αλλαγές αυτές δεν αφορούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, ούτε στη συλλογή αποδείξεων μέσα στο 2010. Θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2011.

Αν θέλετε να καταθέσετε την άποψή σας για αυτές τις προτάσεις, η διαβούλευση βρίσκεται στην ιστοσελίδα https://apps.gov.gr/apps2/minfin/ggps/?p=42.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...