Κυριακή, Απριλίου 25, 2010

Γεώργιος Κονταρής :Ο Σερβίώτης Ιερέας και λόγιος του 17ου αι. -Πηγές απο το διαδίκτυο

Ο Γεώργιος Κονταρής (17ος αιώνας) ήταν λόγιος και διδάσκαλος από τα Σέρβια. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Βενετία, όπου έμαθε ιταλικά και λατινικά, δίδαξε στην Κοζάνη και στα Σέρβια ως οικοδιδάσκαλος. Κατά την παραμονή του εκεί, πέθανε ο επίσκοπος Διονύσιος και μετά από απαίτηση της επαρχίας ο Κονταρής χειροτονήθηκε επίσκοπος με το όνομα Γρηγόριος. Μετά από 4 χρόνια μετατέθηκε στην μητρόπολη Αθηνών όπου και πέθανε.
Έγραψε την Ιστορία των Αθηνών (Βενετία 1676) και μετέφρασε διαφορα έργα από την ιταλική γλώσσα καθώς και διάφορα έργα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων. Υπήρξε επίσης κεντητής ιερών αμφίων. Έργο του είναι ο Επιτάφιος θρήνος που βρίσκεται στον ναό του Αγίου Νικολάου στην Κοζάνη.
Δημοτικό σχολείο στην Κοζάνη φέρει σήμερα το όνομά του.

Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα, τ.30

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%9A%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%AE%CF%82

 

Βέβαια ο όρος «νεοέλληνας» - «νέος έλληνας» πρώτη φορά αναφέρεται σε βιβλίο το 1675 που τυπώθηκε στην Βενετία από τον Ιερέα Γεώργιο Κονταρή και χρησιμοποιήθηκε κυρίως με την ίδρυση του ελληνικού Κράτους, μετά την Επανάσταση του 1821, σε μια προσπάθεια χειραφετήσεως του νέου ελληνισμού από την αρχαιοελληνική και ρωμαίϊκη παράδοση.
 http://www.alopsis.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=567


Ο Γεώργιος Κονταρής δημοσιεύει το έργο του «Ιστορίαι Παλαιαί και Πάνυ Ωφέλιμοι της Περίφημου Πόλεως Αθήναι», στο οποίο παρουσιάζει σε απλή γλώσσα την ένδοξη ιστορία της αρχαίας Αθήνας, τονίζοντας: «Είμεσθεν απόγονοι τοιούτων μεγάλων και σοφών ανδρών».
 http://www.serfaro.com/forum/archive/index.php?t-12591.html

Δεν είναι μάταιον σύμπτωμα ότι το πρώτον, εν των πρώτων των εκδοθέντων έργων, αναφέρεται εις τας Αθήνας: Ιστορίαι παλαιαί και πάνυ ωφέλιμοι της περίφημου πόλεως Αθήνης, εν Βενετία, 1675. Η συγγραφή κατηρτίσθη εκ πολλών και διαφόρων βιβλίων, Ελληνικών και Ιταλικών, υπό του ιερέως Γεωργίου Κονταρή από τα Σέρβια εις απλήν φράσιν, άρχεται δε από του Κέκροπος και τελειώνει, εις τον καιρόν του Διονυσίου του Αρεοπαγίτου
http://www.myriobiblos.gr/texts/greek/zakythinos_istoriografia_ch_d.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...