Τρίτη, Μαρτίου 16, 2010

Ξεκινά το ‘’Συμμετέχω’’ για τους ανέργους – Δεν ‘’συμμετέχουν’’ τα super markets

www.reporter.gr
Ξεκινά σήμερα το πρόγραμμα ‘’Συμμετέχω’’ που θα δώσει τη δυνατότητα στους ανέργους να αγοράζουν διάφορα προϊόντα πάνω από 20% φθηνότερα. Ωστόσο, οι μεγάλες αλυσίδες super markets  αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, όπως και οι συγκοινωνιακές εταιρίες. Αυτήν και άλλες δύο δράσεις για τους καταναλωτές, παρουσίασε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, η ΕΣΕΕ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με ΓΣΕΒΕΕ, υπουργείο Εργασίας και ΟΑΕΔ.
‘’Συμμετέχω’’ Το πρόγραμμα ‘’Συμμετέχω’’ ξεκίνησε ως ιδέα του υπουργού Εργασίας, κ. Α. Λοβέρδου και πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του ΟΑΕΔ και τη συμμετοχή των ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για πρόγραμμα αύξησης της αγοραστικής σύναμης των ανέργων με ιδιαίτερα απλή διαδικασία. Τα καταστήματα που συμμετέχουν – κυρίως ένδυσης, υπόδησης, καταστήματα τροφίμων της γειτονιάς - προσφέρουν ειδικές τιμές, ήτοι έκπτωση τουλάχιστον 20%, στους καταναλωτές με απλή επίδειξη της κάρτας ανέργων, χωρίς επιβαρύνσεις logistics.
Στο πρόγραμμα δεν συμμετέχουν τα super markets και οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις συγκοινωνίες. Ο λόγος είναι πως ο αριθμός των ανέργων με κάρτα είναι μεγάλος, οπότε και η εμπορική κίνηση θα ήταν τεράστια. Ωστόσο, ορισμένα super markets συμμετέχουν με προσφορές σε ειδικές κατηγορίες, όπως ‘’συνδυασμό’’ ανέργων και πολυτέκνων. Επειδή το ‘’Συμμετέχω’’ πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, το υπουργείο δεν μπορεί να πιέσει τις κρατικές εταιρίες – π.χ. ΟΑΣΑ – να συμμετέχουν, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Λοβέρδος.
Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Β. Κορκίδης ανέφερε πως στόχος της Συνομοσπονδίας είναι η επέκταση του προγράμματος και σε άλλες κοινωνικές και εργασιακές ομάδες. Σημειωτέον πως αν και το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί αρχικά για το 2010, ενδέχεται να αποκτήσει μονιμότερο χαρακτήρα, αναλόγως και της ανταπόκρισης των καταστημάτων.
‘’Ταμειακές παντού, αποδείξεις απ΄όλους’’
Ο κ. Κορκίδης παρουσίασε και την καμπάνια της ΕΣΕΕ, ‘’Ταμειακές παντού, αποδείξεις απ’όλους’’, προκειμένου, όπως τόνισε, να δείξει η Συνομοσπονδία ενεργητικό και όχι παθητικό ρόλο στην κρίση. Τόνισε ότι ''το εμπόριο δεν πρέπει να γίνει δάσος φοροδιαφυγής'', και πως ο καταναλωτής πρέπει να ζητά αποδείξεις και να θυμάται πως στο εμπόριο απασχολούνται 800.000 άτομα.
Απορρόφηση του ΦΠΑ
Μια ακόμα δράση της ΕΣΕΕ που ξεκινά σήμερα, είναι και η απορρόφηση της αύξησης του ΦΠΑ, όπως έχει καλέσει τους εμπόρους να κάνουν. Ο κ. Κορκίδης, τόνισε πως ''ο καταναλωτής δεν μπορεί ν’αντέξει άλλη ανατίμηση''. Ο ίδιος παραδέχθηκε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκ των πραγμάτων θα το έκαναν, αλλά στόχος ήταν να συμπαρασυρθούν και οι πολυεθνικές αλυσίδες, όπου όπως είπε η ανταπόκριση είναι θετική.
Φωτεινή Πούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...