Δευτέρα, Μαρτίου 08, 2010

Εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Σερβίων

http://www.dimos-servion.gr


Μνήμες και έντονη συγκίνηση σημάδεψαν και τη φετινή επέτειο του Ολοκαυτώματος της πόλης των Σερβίων. Ένα τραγικό γεγονός που άφησε μόνο ερείπια και στάχτες, αλλά ταυτόχρονα ανέδειξε το υψηλό φρόνημα των Σερβιωτών που κατάφεραν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανασυγκροτήσουν την πόλη τους και να συνεχίσουν τη δημιουργική δραστηριότητά τους.
    
Ο Δήμος Σερβίων, φορείς, αντιστασιακές οργανώσεις και πολίτες, 67 χρόνια μετά, τίμησαν τη θλιβερή επέτειο και τα τραγικά γεγονότα της 6ης Μαρτίου του 1943, όταν τα στρατεύματα κατοχής έκαψαν την πόλη των Σερβίων, πληρώνοντας έτσι τα Σέρβια με βαρύ φόρο αίματος και πολλές ανθρώπινες ψυχές ετούτη την καταστροφή.
     Τη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ακολούθησαν η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της Κεντρικής Πλατείας, οι ομιλίες της δασκάλας του 4ου Δημοτικού Σχολείου Σερβίων, κ. Ελένης Φλέσσας - Κουματζιά, των εκπροσώπων των αντιστασιακών οργανώσεων καθώς και κατάθεση στεφάνων.
      Μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων, ο Μορφωτικός Όμιλος «Τα Κάστρα» υπό την αιγίδα του Δήμου, διοργάνωσε ειδική εκδήλωση για το ολοκαύτωμα που περιλάμβανε αφηγήσεις και βιώματα αυτοπτών μαρτύρων, παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού καθώς και προβολή φωτογραφιών από την εποχή της εισβολής των Γερμανών στα Σέρβια τον Απρίλη του 1941.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...