Πέμπτη, Μαρτίου 11, 2010

Ενέργειες σε περίπτωση Τροχαίου Ατυχήματος

Βοηθήστε τους συνανθρώπους και την Τροχαία στο έργο της. Κρατήστε τα στοιχεία ταυτότητας αυτοπτών μαρτύρων, η οποιαδήποτε στοιχεία μπορείτε (όπως φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά, αριθμό κυκλοφορίας, τύπο και χρώμα οχήματος κ.α,), όσων εγκαταλείπουν τον τόπο του ατυχήματος.

Διατηρείστε την ψυχραιμία σας

Αν τύχει και εμπλακείτε ή είστε μάρτυρας τροχαίου ατυχήματος, κρατήστε την ψυχραιμία σας, σκεφθείτε καθαρά και μην προβείτε σε ηρωισμούς γιατί μπορεί να επιδεινώσετε μία ήδη κακή κατάσταση. Μην παρεκτρέπεστε με φωνές, ύβρεις ή χειροδικίες, διότι θα υποστείτε τις συνέπειες του Νόμου (η εξύβριση είναι ποινικό αδίκημα!).

Προειδοποιήστε τους υπόλοιπους οδηγούς που πλησιάζουν ότι έγινε ατύχημα



Ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα (ALARM), και τοποθετήστε το προειδοποιητικό τρίγωνο σε αρκετή απόσταση από τον τόπο του ατυχήματος:

- εάν υπάρχει στροφή τοποθετήστε το προειδοποιητικό τρίγωνο πριν από την στροφή 15m εντός πόλεως, και

- περίπου 50m εάν είστε στην εθνική οδό.

Στείλτε κάποιον να προειδοποιεί τα διερχόμενα αυτοκίνητα για τον κίνδυνο και να τους κάνει σήμα να ελαττώσουν ταχύτητα. Σε καμιά περίπτωση μην εγκαταλείψετε το όχημά σας χωρίς να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα διότι μπορεί να σταθείτε η αιτία για ένα καινούργιο ατύχημα.


Υπάρχουν τραυματίες;

Αναλάβετε τη φροντίδα των τραυματιών και δώστε τους τις πρώτες βοήθειες. Ειδοποιήστε σε κάθε περίπτωση την Τροχαία και αν χρειάζεται το ΕΚΑΒ. Κανείς δεν απαιτεί από εσάς να παρέχετε τη βοήθεια που θα προσέφερε ένας επαγγελματίας γιατρός, τις πρώτες βοήθειες όμως καλό είναι να τις γνωρίζουν όλοι όσοι οδηγούν αυτοκίνητο. Σε περίπτωση που χτυπήσετε κάποιον και τον αφήσετε αβοήθητο έχετε ποινικές κυρώσεις.

Τι ορίζει ο Κ.Ο.Κ.

Αν συμβεί ένα οδικό τροχαίο ατύχημα ο οδηγός που εμπλέκεται σε αυτό θα πρέπει:

α) Να σταματήσει αμέσως στον τόπο του ατυχήματος, χωρίς όμως να δημιουργήσει πρόσθετους κινδύνους στην κυκλοφορία.

β) Να λάβει μέτρα κυκλοφοριακής ασφάλειας και να ειδοποιήσει την πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή

γ) Να ανταλλάξει τα στοιχεία της ταυτότητάς του, καθώς και κάθε χρήσιμη πληροφορία. Σε περίπτωση μόνον υλικών ζημιών και όταν ο ζημιωθείς δεν είναι παρών, πρέπει μέσα σε 24 ώρες να τον ενημερώσει για όλες τις σχετικές πληροφορίες με τον πιο κατάλληλο τρόπο ή μέσω του πλησιέστερου Αστυνομικού Τμήματος.

Αν από το Τροχαίο ατύχημα προκλήθηκε θάνατος ή σωματική βλάβη, κάθε οδηγός και οποιοσδήποτε άλλος που ενεπλάκη θα πρέπει:

Να προσφέρει την αναγκαία βοήθεια και συμπαράσταση στους παθόντες.

Να ειδοποιήσει την πλησιέστερη αστυνομική αρχή και να παραμείνει στον τόπο του ατυχήματος έως ότου φθάσουν εκεί οι αρμόδιες αρχές.

Να εμποδίσει οποιαδήποτε μεταβολή των στοιχείων (μετακίνηση οχημάτων, εξαρτημάτων κ.α) στον τόπο του ατυχήματος, που θα μπορούσε να δυσχεράνει το έργο της Αστυνομίας.

Καλέστε την Φροντίδα Ατυχήματος της Ασφαλιστικής σας Εταιρείας



Με ένα απλό τηλεφώνημα ένας ειδικός συνεργάτης θα βρίσκεται δίπλα σας για να σας προσφέρει τις υπηρεσίες του και να σας βοηθήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, όπως:

- Να καλέσει την Τροχαία,

- Να καταγράψει τα στοιχεία των εμπλεκομένων οδηγών, τυχόν μαρτύρων, τις συνθήκες του ατυχήματος και τη σήμανση των οδών,

- Να φωτογραφήσει τις ζημίες των εμπλεκομένων οχημάτων και να κάνει την ακριβή περιγραφή τους,

- Να σας βοηθήσει να συμπληρώσετε τη δήλωση ατυχήματος ή το έντυπο του φιλικού διακανονισμού,

- Να αναλάβει να στείλει όλα τα συγκεντρωμένα στοιχεία όπως τη δήλωση ατυχήματος, το έντυπο του Φιλικού Διακανονισμού, τις φωτογραφίες κ.τ.λ. στην ασφαλιστική σας Εταιρία.

Επίσης, η Φροντίδα Ατυχήματος προσφέρει επιπλέον και τις παρακάτω παροχές:


- Σε περίπτωση που είναι αδύνατη η επικοινωνία του ασφαλιζομένου με τους συγγενείς του για θέματα επείγουσας ανάγκης η Εταιρία αναλαμβάνει 24ωρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο να μεταβιβάζει τα μηνύματα σας προς τον προορισμό τους,

- Σε περίπτωση που δεν καλέσετε την φροντίδα ατυχήματος από τον τόπο ατυχήματος η Εταιρία αναλαμβάνει τη φωτογράφηση, την συμπλήρωση και την παραλαβή της δήλωσης ατυχήματος στο χώρο όπου βρίσκεται το όχημα (συνεργείο ή κατοικία) κατόπιν συνεννόησης με το ασφαλιζόμενο,

- Η Εταιρία παρέχει στον ασφαλιζόμενο μέσω του τηλεφωνικού της κέντρου που λειτουργεί 24ωρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο συμβουλές:

α. Γενικής Ιατρικής Φύσης, θέτοντας τον ασφαλιζόμενο σε τηλεφωνική επαφή με ένα γιατρό και αν παραστεί ανάγκη να καλέσει ασθενοφόρο,

β. Γενικές Συμβουλές Νομικής Φύσης, θέτοντας τον ασφαλιζόμενο σε επαφή με δικηγόρο.



Στην περίπτωση που δεν καλέσετε τη Φροντίδα Ατυχήματος ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.

Καλέστε την Τροχαία

Δεν είστε υποχρεωμένοι να καλέσετε την Τροχαία. Αποφασίστε μαζί με τον - τους άλλους εμπλεκόμενους οδηγούς. Η δική μας σύσταση: Καλέστε σε κάθε περίπτωση την Τροχαία ή την Αστυνομία, ειδικά όταν υπάρχουν τραυματίες, όταν το κόστος των υλικών ζημιών είναι μεγάλο ή όταν νομίζετε πως θα έχετε προβλήματα με τον άλλο εμπλεκόμενο ή τους άλλους εμπλεκόμενους οδηγούς, π.χ. πιστεύετε πως ο άλλος οδηγός είναι μεθυσμένος ή δεν έχει δίπλωμα οδήγησης. Όταν έρθει η Τροχαία μην ξεχάσετε να σημειώσετε το ονοματεπώνυμο των αστυνομικών, το αστυνομικό τμήμα στο οποίο ανήκουν, για ενδεχόμενες ερωτήσεις και στοιχεία που ίσως προκύψουν αργότερα.

Επιβεβαιώστε τα εμπλεκόμενα οχήματα και οδηγούς

Σε καμία περίπτωση μην αποχωρείτε από τον τόπο του ατυχήματος χωρίς να έχετε έγγραφη επιβεβαίωση της εμπλοκής του άλλου οχήματος και του οδηγού του - έστω και σε ένα απλό φύλλο χαρτί.

Εξασφαλίστε τα αποδεικτικά στοιχεία

Σας συνιστούμε να έχετε μαζί σας φωτογραφική μηχανή η κινητό τηλέφωνο με φωτογραφική μηχανή, ούτως ώστε να φωτογραφίσετε τον τόπο του ατυχήματος . Καλό είναι να τραβάτε φωτογραφίες από όλες τις πλευρές του οχήματος/ των οχημάτων. Επίσης, θα πρέπει να φωτογραφήσετε τη σήμανση του δρόμου, π.χ. αν υπάρχει πινακίδα στοπ, αν γίνονται έργα επί της (εθνικής) οδού και γενικότερα κάθε είδους σήμανση.

Επικοινωνήστε άμεσα με την ασφαλιστική σας εταιρεία ώστε να σας ενημερώσουν ια τον τρόπο παραλαβής των φωτογραφιών .( E-mail, mms, cd)

Υπάρχουν μάρτυρες;

Αν υπάρχουν μάρτυρες σημειώστε όλα τα στοιχεία τους και τον αριθμό κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Αν υπήρχαν αυτοκίνητα, των οποίων οι επιβαίνοντες είδαν τι συνέβη και δεν σταμάτησαν, καλό θα είναι να σημειώσετε τον αριθμό κυκλοφορίας τους.

Ενημερώστε την Ασφαλιστική σας Εταιρία

Ενημερώστε την Ασφαλιστική σας Εταιρία ώστε να συμπληρώσετε την Υπεύθυνη Δήλωση Ατυχήματος ( σε περιπτώσεις που δεν έχετε ενημερώσει την φροντίδα ατυχήματος )

Εντός 3 ημερών από την ημέρα του ατυχήματος οφείλετε να ενημερώσετε την ασφαλιστική σας Εταιρία και να συμπληρώσετε την υπεύθυνη δήλωση ατυχήματος. Το τμήμα ζημιών της εκάστοτε Εταιρίας θα σας ενημερώσει για τις απαραίτητες διαδικασίες που απαιτούνται, ανάλογα με την τακτική της.

Το όχημα σας πρέπει να το δει πραγματογνώμονας πριν γίνει οποιαδήποτε επισκευή .

Η ασφαλιστική Εταιρία του υπαιτίου οδηγού θα πρέπει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα να σας στείλει πραγματογνώμονα (σε περίπτωση Φιλικού Διακανονισμού η Εταιρία σας (του ανυπαίτιου) στέλνει πραγματογνώμονα). Πριν προχωρήσετε στην επισκευή του αυτοκινήτου σας, καλό θα ήταν να έχει προσυμφωνηθεί το κόστος επισκευής μεταξύ συνεργείου και πραγματογνώμονα .

Φιλική Δήλωση Τροχαίου Ατυχήματος

Σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος είναι καλύτερα να χρησιμοποιήστε το Ειδικό Έντυπο Φιλικού Διακανονισμού (Δήλωσης Ατυχήματος), το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε τώρα. Ο Φιλικός Διακανονισμός χρησιμοποιείται προς επιτάχυνση και απλοποίηση της διαδικασίας της αποζημίωσης, αποκλειστικά και μόνο των ζημιών υπέρ του αναίτιου ασφαλιζομένου και δεν αφορά ζημίες σε αντικείμενα (π.χ. περίφραξη οικίας κ.α.).

Συμπληρώστε τη Φιλική Δήλωση μαζί με τον άλλο εμπλεκόμενο, ακολουθήστε και απαντήστε στα ερωτήματα του εντύπου αλλά μην δηλώσετε υπαιτιότητα.

Επισημαίνεται ότι το κόστος αποκατάστασης των υλικών ζημιών δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 6.000 € και το ύψος των σωματικών βλαβών τα 2000€ ανά τραυματία ( οδηγό και επιβάτες του αναίτιου οχήματος ) και τα 6.000 συνολικά.

Επίσης, πρέπει να έχετε υπόψη σας τα εξής:

• Το ατύχημα πρέπει να αφορά μόνο δύο οχήματα από ασφαλιστικές εταιρίες - ακόμα και από την ιδία, οι οποίες πρέπει να είναι εντεταγμένες στο σύστημα φιλικού διακανονισμού (ακολουθεί πίνακας με τις εταιρίες - μέλη για το 2007),

• Το ατύχημα πρέπει να έγινε εντός της ελληνικής επικράτειας,

• Το Έντυπο Φιλικής Δήλωσης Τροχαίου Ατυχήματος πρέπει να έχει συμπληρωθεί και υπογραφεί και από τους δύο οδηγούς. Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει αυτό την συγκεκριμένη στιγμή, μπορείτε να ζητήσετε να ενταχθεί στο σύστημα φιλικού διακανονισμού μετά από συνεννόηση των δύο ασφαλιστικών εταιριών,

• Ακολουθήστε βήμα προς βήμα τις Οδηγίες Συμπλήρωσης του Εντύπου της Φιλικής Δήλωσης (C.E.A.: Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφαλίσεων).

Συμβουλευτείτε πρώτα την Ασφαλιστική σας Εταιρία πριν κάνετε οποιαδήποτε Δήλωση

Σας συνιστούμε να μην δηλώσετε σε καμία περίπτωση πως προκαλέσατε το ατύχημα εσείς και πως είστε υπαίτιος, ούτε προφορικά ούτε γραπτά (στη δήλωση ατυχήματος), ακόμα και αν χρειασθεί να πληρώσετε πρόστιμο (παραβίαση του κ.ο.κ.). Είναι γνωστό πως όταν κάποιος υποστεί ψυχολογικό σοκ (πράγμα το οποίο συμβαίνει μετά από ένα ατύχημα) δεν μπορεί να κρίνει και να σκεφτεί καθαρά με αποτέλεσμα να βγαίνει ζημιωμένος. Για το λόγο αυτό είναι καλύτερα να συμβουλεύεστε πρώτα την ασφαλιστική σας Εταιρία προτού πράξετε ή πείτε οτιδήποτε. Εάν δεχτείτε πίεση από τον τρίτο καταφύγετε στην τροχαία η στην φροντίδα ατυχήματος . Εάν τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι αποδεκτό και σας πιέζουν δηλώστε ότι αναλαμβάνετε την υποχρέωση να ενημερώσετε την ασφαλιστική σας εταιρεία και τίποτα άλλο .

Τρακάρατε με Αλλοδαπό ή με Ανασφάλιστο Όχημα;

Σε περίπτωση που τρακάρετε με όχημα που φέρει ξένες πινακίδες θα πρέπει να ενεργήσετε ως εξής:

• Να καλέσετε οπωσδήποτε την Τροχαία για να καταγράψει το ατύχημα,

• Να φροντίσετε να σημειώσετε σωστά τον αριθμό κυκλοφορίας του ξένου οχήματος καθώς και τη χώρα προέλευσής του,

• Να σημειώσετε οπωσδήποτε τη μάρκα και τον τύπο του αλλοδαπού οχήματος,

• Να ζητήσετε από τον αλλοδαπό οδηγό την πράσινη κάρτα του ή το ασφαλιστήριο συμβόλαιό του. Αν είναι δυνατόν φροντίστε να φωτοτυπήσετε την πράσινη κάρτα ή το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να κόψετε το αντίγραφο της πράσινης κάρτας ή του πιστοποιητικού συνοριακής ασφάλισης. Αν αυτά δεν είναι δυνατά θα πρέπει να αντιγράψετε λεπτομερώς τις παραγράφους 3, 4, 5 και 8 της πράσινης κάρτας ή του πιστοποιητικού συνοριακής ασφάλισης. Αν πάλι υπάρχει ασφαλιστήριο συμβόλαιο φροντίστε να καταγράψετε τον αριθμό συμβολαίου, την ημερομηνία ισχύος του και την επωνυμία της αλλοδαπής ασφαλιστικής Εταιρίας,

• Να φροντίσετε να συμπληρώσετε μαζί με τον αλλοδαπό οδηγό την Φιλική Δήλωση Τροχαίου Ατυχήματος. Είναι πιθανόν να διαθέτει και εκείνος το αντίστοιχο έντυπο, το οποίο είναι πανομοιότυπο στη δική του γλώσσα. Το έντυπο Φιλικής Δήλωσης θα σας βοηθήσει στον διακανονισμό του ατυχήματος,

• Φροντίστε να επικοινωνήσετε το συντομότερο δυνατόν με τον ανταποκριτή της ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας του ατυχήματος. Τα στοιχεία των ανταποκριτών θα τα πληροφορηθείτε από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου ανάπτυξης στα τηλέφωνα 2103840595 - 2103843721 - 2103836068

Επίσης, μπορείτε να καλέσετε την ασφαλιστική σας Εταιρία, προκειμένου να έρθει η ίδια σε επαφή με την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου ανάπτυξης και να σας δώσει τις ανάλογες οδηγίες.

Τρακάρατε με ανασφάλιστο ή με όχημα που η ισχύς του Συμβολαίου έχει λήξει ή είναι πλαστό;

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να καλέσετε οπωσδήποτε την Τροχαία για να καταγράψει το συμβάν. Παράλληλα καλέστε και την φροντίδα ατυχήματος .

Απευθυνθείτε στο Επικουρικό Κεφάλαιο: Πανεπιστημίου 58, 10 678 Αθήνα, τηλέφωνο: 210-3327400, Fax: 210-3327426-7. Το Επικουρικό Κεφάλαιο έχει ιδρυθεί με σκοπό την ασφαλιστική κάλυψη των οχημάτων γα αποζημιώσεις που αφορούν ατυχήματα:

• μόνο με σωματικές βλάβες, οι οποίες προκλήθηκαν με από αγνώστων στοιχείων οχήματα,

• που προκλήθηκαν από ανασφάλιστα οχήματα,

• που προκλήθηκαν από οχήματα ασφαλισμένα σε εταιρίες, που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης ή έχουν ανακληθεί οι άδειές τους,

• που προκλήθηκαν από πρόθεση του οδηγού του ζημιογόνου οχήματος.

Ενημερωθείτε από την ασφαλιστική σας εταιρεία εάν έχετε κάλυψη για ζημίες από ανασφάλιστο όχημα στο συμβόλαιο


http://forum.4x4fun.gr/viewtopic.php?f=42&t=1116

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...