Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2009

Αλλαγές στο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στα σπίτια

Η κυβέρνηση εστιάζει τη προσοχής της, όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια, στην επιδότηση μόνο για θερμομονωτικά κουφώματα και διπλά τζάμια και όχι όπως προέβλεπε το αρχικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, καθώς τα κονδύλια είναι περιορισμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».
Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν λάβει εντολή να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερες περικοπές ποσών από τα υπόλοιπα προγράμματα του ΕΣΠΑ και τα κονδύλια που θα συγκεντρωθούν θα είναι για να επιδοτηθούν έως 30,000 νοικοκυριά, έναντι των 15,000 που στόχευε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Το αρχικό πρόγραμμα, αφορούσε πέντε παρεμβάσεις, δηλαδή την επιπλέον θερμομόνωση ταράτσας και εξωτερικού κελύφους κτιρίου, την αντικατάσταση παλαιού καυστήρα και λέβητα με νέο και την εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.
Η χρηματοδότηση για τις εν λόγω παρεμβάσεις παραπέμπεται μάλλον για αργότερα.
Οι υπηρεσίες έχουν λάβει εντολή να εντάξουν στο εν λόγω πρόγραμμα και το κριτήριο της ενεργειακής φτώχειας.
Ενεργειακά φτωχός θεωρείται όποιος δαπανά για ηλεκτρισμό, θέρμανση και κλιματισμό πλέον του 10% του εισοδήματος του ετησίως.
Για την κατάταξη του, στην εν λόγω κατηγορία, θα λαμβάνεται υπόψη το εκκαθαριστικό του φορολογούμενου και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και των κοινοχρήστων του.
Εφόσον κριθεί εφικτό, το εν λόγω κριτήριο θα προστίθεται σε όσα είχαν θεσπιστεί από το αρχικό πρόγραμμα, δηλαδή το συγκεκριμένο ακίνητο να έχει οικοδομηθεί πριν από το 1980 και το όριο Τιμής Ζώνης της περιοχής να είναι κάτω από 1,500 ευρώ/τ.μ.Στόχος του Υπουργείου Ανάπτυξης, είναι να ανακοινωθεί όσο το δυνατόν συντομότερο η επιδότηση για τα θερμομονωτικά κουφώματα και τα διπλά τζάμια και ανάλογα πάντα με τα διαθέσιμα κονδύλια στο μέλλον, θα ανακοινωθούν επιδοτήσεις για τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που υπήρχαν στο αρχικό πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ Οίκον».

www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...