Τετάρτη, Νοεμβρίου 11, 2009

Ενοριακός Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Σερβίων


Ο ενοριακός Ι.Ναός Αγίου Γεωργίου – βυζαντινού ρυθμού μετά τρούλου, είναι κτισμένος στην κεντρική πλατεία της πόλης των Σερβίων με σχέδιο Αριστ. Τζαμπίρη.

Κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας μία ενορία υπήρχε στα Σέρβια , η της Αγίας Κυριακής. Η ενορία του Αγίου Γεωργίου συστήθηκε σαν δεύτερη ενορία, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών και την εγκατάσταση των προσφυγικών οικογενειών. Στη θέση του σημερινού Ιερού Ναού ήταν ένα από τα Τούρκικα τζαμιά με Νεκροταφείο. Το έτος 1937 οι πρόσφυγες μεταμόρφωσαν το τζαμί σε Χριστιανικό Ναό και τον καθιέρωσαν προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου.

Το 1943 ο Ναός κάηκε από τα Ιταλικά στρατεύματα και αφού απ’ το 1946 σκεπάστηκε πρόχειρα κάποια τοιχώματα που είχαν μείνει, λειτούργησε μέχρι το 1960 μ’ αυτή τη μορφή.

Από το 1960 επί Μητροπολίτου Διονυσίου Ψαριανού και Εφημερίου του π. Ηλία Τσαρμανίδη , με εράνους και συνεισφορές των ενοριτών , άρχισε η ανέγερση του σημερινού Ναού, χωρίς βέβαια να έχει ολοκληρωθεί. Το έτος 1983, επί του π. Αθανασίου Παλιούρα, άρχισαν οι αγιογραφίες υπό του Δημ. Βάσσου και λοιπές διακοσμήσεις εσωτερικά του Ναού, χωρίς όμως στην στεγανοποίηση της στέγης, στην κατασκευή του τρούλου κ.α. απαραίτητα.

Από το 1994 καθήκοντα προϊσταμένου και εφημερίου του ναού , ανέλαβε ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Πιστόλας ιεροδιάκονος, μετατεθείς από την ενορία Αγ. Δημητρίου Μεταξά και υπηρετεί μέχρι και σήμερα.

Εκτός των βεβαρημένων προβλημάτων του Ναού , προστέθηκε και ο σεισμός την 13-5-1995, ο οποίος και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο Ναό. Με την επιμονή και τις άοκνες προσπάθειες του Εφημερίου και της Εκκλησιαστικής Επιτροπής επιεχειρήσται η επισκευή αυτού

Το καλοκαίρι του 2003 άρχισε η αγιογράφιση του Τρούλου , με τη δεσπόζουσα μορφή του Παντοκράτορα, ως και λοιπων μερών του Ναού, με τους καταξιωμένους αγιογράφους: α) Θεοφάνη Βουτσινά εκ Θεσ/κης και β) Χρήστο Λαμπρόπουλο μετά των συνεργατών του τη συνδρομή πάντοτε των ενοριτών.

Εξωκλήσια που λειτουργούν στηνενορία είναι: 1) Αγίου Δημητρίου. 2) Αγ. Παντελεήμονος. 3) Αγ. Άννης. 4) Ζωοδόχου Πηγής

Εντός του Ιερού Ναού βρίσκεται παρεκλήσι του Αγίου Φανουρίου

Η Ενορία πανηγυρίζει στην εορτή του Αγίου Γεωργίου , του Tροπαιοφόρου , την 23η Απριλίου ή την Δευτέρα του Πάσχα σε περίπτωση μεταφοράς της εορτής λόγω Πάσχα.

Μερική αντιγραφή απο το ημερολόγιο 2006 της Ιεράς Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...