Σάββατο, Οκτωβρίου 10, 2009

Αυξάνονται τα θύματα εξαπάτησης μέσω Facebook


Πληθαίνουν οι καταγγελίες νέων αναφορικά με τη χρήση του Facebook, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση ΝΕΟΙ. Η οργάνωση δέχθηκε τον τελευταίο καιρό αρκετά τηλεφωνήματα χρηστών κυρίως από νέες γυναίκες που είχαν «εξαπατηθεί» μέσω Facebook από κάποιον πρώην φίλο τους.

Το τελευταίο περιστατικό που απασχόλησε τις αρχές και αφορά σε απάτη μέσω Facebook, παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη όταν μια νεαρή κοπέλα (ηλικίας 29 ετών) υπέβαλε μήνυση στον πρώην αρραβωνιαστικό της με τον οποίο είχε διακόψει τη σχέση τους, ο οποίος, για «αντίποινα», δημιούργησε ένα προφίλ με το όνομά της και ανάρτησε άσεμνες φωτογραφίες της κοπέλας και σχόλια, φέρνοντας την σε πολύ δύσκολή θέση. Όπως επισημαίνει η οργάνωση, οι νέοι μπορούν να απευθυνθούν στα δύο τμήματα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα αντίστοιχα.

Το φαινόμενο του Facebook σήμερα κατέχει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των νέων που σχετίζονται με τη χρήση ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, «θα πρέπει να είμαστε ενήμεροι και να γνωρίζουμε ότι στο Facebook τίποτα δεν μένει κρυφό. Οι φωτογραφίες μας και τα βίντεο μας είναι εκτεθειμένα με δημόσιους συνδέσμους όπου ο καθένας μας μπορεί να έχει πρόσβαση και έχει τη δυνατότητα να κάνει κακόβουλη χρήση», αναφέρει η οργάνωση.

Η Πρόεδρος της οργάνωσης ΝΕΟΙ κα. Άννα Ευθυμίου επισημαίνει: «Το Facebook είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως. Οι περισσότεροι νέοι δείχνουν «τυφλή» εμπιστοσύνη στην κοινότητα χρηστών του Facebook χρησιμοποιώντας το πραγματικό τους όνομα, διεύθυνση, ημερομηνία γέννησης, φωτογραφία κ.α., χωρίς προηγουμένως να έχουν διαβάσει τα «μικρά γράμματα» του Legal Notice (Όροι Χρήσης). Σύμφωνα με τους όρους λοιπόν αυτούς, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πριν δώσουμε τα πραγματικά μας στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ιστορικό, μέχρι και κινητό τηλέφωνο στο Facebook, αυτό δεν εγγυάται τη μυστικότητα τους. Συγκεκριμένα, το Facebook δεν είναι αρμόδιο για την καταστρατήγηση οποιονδήποτε ρυθμίσεων απορρήτου (privacy settings) ή μέτρων ασφαλείας που εμπεριέχονται στον ιστοχώρο.

Με άλλα λόγια εάν ένας hacker κλέψει τα προσωπικά μας δεδομένα μέσα από το Facebook, αυτό δε φέρει καμία ευθύνη ούτε μπορεί να κατηγορηθεί για τα μέτρα ασφαλείας του. Από την άλλη όμως, τονίζει η οργάνωση, μέσα από τη σωστή χρήση του Facebook επιτυγχάνεται η επικοινωνία ανθρώπων που υπό διαφορετικές συνθήκες δε θα επικοινωνούσαν ποτέ, η άμεση και γρήγορη πληροφόρηση, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων και θέσεων.»

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, τέσσερα είναι τα βασικά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζουν οι χρήστες αναφορικά με το Facebook, παραθέτοντας μερικούς από τους βασικούς όρους που οι χρήστες αυτομάτως συμφωνούν με την εγγραφή τους στο Facebook:

1.Οι όροι χρήσης μπορούν να αλλάξουν οποτεδήποτε χωρίς προειδοποίηση. Αυτό είναι τυποποιημένο για έναν ιστοχώρο, αλλά στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, η δήλωση αυτή εμφανίζεται στις πρώτες πρώτες σειρές, που σημαίνει ότι ο χρήστης αυτομάτως συμφωνεί και με όλες τις αλλαγές που μπορεί να γίνουν χωρίς προηγούμενη ενημέρωση.

2.Οι εφαρμογές δεν εγγυώνται την ασφάλεια. Οι χρήστες του Facebook που χρησιμοποιούν εφαρμογές που προέρχονται από τρίτους, δηλαδή quiz, παιχνίδια κ.α., πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν οι προσωπικές τους πληροφορίες διαρρεύσουν μέσα από τα πρωτόκολλα ασφάλειας του Facebook, το Facebook ΔΕΝ φέρει καμία ευθύνη.

3.Οι χρήστες αποποιούνται τα πενυματικά τους δικαιώματα. Το Facebook αναπτύσσεται λόγω της πληρότητας των θέσεων που καταλαμβάνουν οι χρήστες του. Αυτό που πρέπει όμως να γνωρίζουμε είναι ότι ταχυδρομώντας οποιοδήποτε περιεχόμενο δίνουμε στο Facebook την άδεια να το χρησιμοποιήσει με όποιον τρόπο θέλει. Αναλυτικά μέσα στους όρους αναγράφεται το εξής: «Με την ταχυδρόμηση περιεχομένου από εγγεγραμμένους χρήστες, από οποιαδήποτε περιοχή και μέρος, οι χρήστες χορηγούν αυτόματα και επιτρέπουν στην επιχείρηση Facebook, μια αμετάκλητη, διαρκή, μη αποκλειστέα, μεταβιβάσιμη, πλήρως πληρωμένη, παγκόσμια άδεια (με το δικαίωμα στο sublicense) να χρησιμοποιήσει, αντιγράψει, αποδώσει δημόσια, επιδείξει δημόσια, να επαναφορμάρει και να μεταφράσει, απόσπασμα (γενικά ή εν μέρει) και να διανείμει το περιεχόμενο χρηστών για οποιοδήποτε σκοπό σχετικά με τον ιστοχώρο ή την προώθησή του, να προετοιμάσει σχετικές παράγωγες εργασίες με τον ιστοχώρο, ή να ενσωματώσει άλλες, και να χορηγήσει και να εγκρίνει sublicenses των ανωτέρω.»

Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες δεν ελέγχουν πλέον τα πνευματικά δικαιώματα του υλικού που εναποθέτουν στον ιστοχώρο του Facebook. Για παράδειγμα, εάν ο χρήστης ανεβάσει μια φωτογραφία σας στο Facebook, πρέπει να γνωρίζει με βάση όσα αναγράφονται στους όρους ότι το Facebook μπορεί να δημιουργήσει αντίγραφά της και να τα πουλήσει έναντι πληρωμής ή μη, σε τρίτους χωρίς την άδειά σας ως προωθητική ή διαφημιστική ενέργεια.

4.Η μυστικότητα δεν είναι εγγυημένη. Προτού ο χρήστης δώσει τα πραγματικά του στοιχεία από ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ιστορικό, μέχρι και κινητό τηλέφωνο στο Facebook θα πρέπει να γνωρίζει ότι το Facebook δεν εγγυάται τη μυστικότητα τους.

http://enimerwsi-gr.blogspot.com/

αντιγραφή απο το : http://news.kozaninet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...