Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 16, 2009

Όλα έτοιμα για την επίσκεψη του Πατριάρχη σε Ελασσόνα – Δεσκάτη


του Χάρη Ανδρεόπουλου *


Παλλαϊκή και πανηγυρική υποδοχή ετοιμάζει η επαρχία Ελασσόνας την ερχόμενη Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου, στον Παναγιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος θα επισκεφθεί για ένα 4ήμερο (18 – 21 Σεπτεμβρίου) την περιοχή, κατόπιν προσκλήσεως που του απηύθυναν ο οικείος Μητροπολίτης κ. Βασίλειος και η τοπική Δημοτική Αρχή.

Πρόκειται πραγματικά για επίσκεψη ιστορική καθώς, όπως έγραψε το «amen.gr» (http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=555), είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί Οικουμενικός Πατριάρχης στη περιοχή, η οποία εξ επόψεως εκκλησιαστικής ανήκει στις λεγόμενες «Νέες Χώρες», δηλαδή στις εκκλησιαστικές επαρχίες οι οποίες διοικητικώς έχουν ενταχθεί στην Εκκλησία της Ελλάδος, πνευματικώς, όμως, εξακολουθούν να υπάγονται στο κλίμα του Πατριαρχείου αποτελώντας επαρχίες του οικουμενικού θρόνου.

Ο ίδιος ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Βασίλειος με δηλώσεις στο «amen.gr» και σε εγκύκλιο που απηύθυνε τόνισε ότι η πατριαρχική επίσκεψη αποτελεί «υψίστη τιμή και ευλογία για την περιοχή της Ελασσόνας» καλώντας τους πιστούς «να συμμετάσχουν εις το μεγάλο αυτό γεγονός της τοπικής μας Εκκλησίας και Επαρχίας». Αξίζει να σημειωθεί,ως ένδειξη της βαρύτητας και της επισημότητας που δίδεται στη συγκερκριμένη επίσκεψη, ότι στη υποδοχή του Πατριάρχη θα παρευρίσκεται και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος πλαισιούμενος από συνοδικούς αρχιερείς.

Από την Ιερά Μητρόπολη δόθηκε στη δημοσιότητα το πλήρες πρόγραμμα της τετραήμερης επίσκεψης του κ. Βαρθολομαίου, ένα πρόγραμμα ιδιαίτερα γεμάτο, αφού περιλαμβάνει επισκέψεις σε διάφορες περιοχές της επαρχίας Ελασσόνας, σε ιστορικούς ναούς και μοναστήρια της περιοχής, αλλά και στην κωμόπολη της Δεσκάτης, η οποία ανήκει στη Νομαρχία Γρεβενών διοικητικά, αλλά στην Μητρόπολη Ελασσόνας εκκλησιαστικά.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Tα κύρια σημεία του 4ημέρου προγράμματος επίσκεψης στην επαρχία Ελασσόνας, σύμφωνα με ανακοίνωσης Ιεράς Μητρόπολης, είναι τα εξής:

O κ. Βαρθολομαίος αναμένεται να αφιχθεί στο αεροδρόμιο της Λάρισας της Λάρισας στις 10 το πρωϊ της Παρασκευής, 18 Σεπτεμβρίου. Η επίσημη υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στην πόλη της Ελασσόνας θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, ενώ στις 10.30 το πρωϊ θα προηγηθεί η υποδοχή του στη Τσαριτσάνη και θα ακολουθήσει ολιγόλεπτη επίσκεψή του στον ιερό ναό του Αγ. Αρσενίου Ελασσόνας.

Μετά τη παλλαϊκή υποδοχή στην κεντρική πλατεία της Ελασσόνας θα τελεσθεί πανηγυρική δοξολογία στον μητροπολιτικό ιερό ναό του Αγ. Δημητρίου Ελασσόνας. Λίγο αργότερα ο Πατριάρχης θα επισκεφθεί τη Μονή Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Λιβαδίου και στο Λιβάδι. Αργά το απόγευμα ο κ. Βαρθολομαίος θα εγκαινιάσει το νέο Πνευματικό Κέντρο και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ελασσόνας και θα παραστεί στην παρουσίαση του τόμου των κειμηλίων της Ιεράς Μητροπολης Ελασσόνας, όπου και θα απευθύνει ομιλία.

Το Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου, το πρωϊ ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παρακολουθήσει την ιερατική σύναξη στη Μητρόπολη και εν συνεχεία θα κατευθυνθεί στην Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος Συκέας του δήμου Ποταμιάς, όπου θα εγκαινιάσει τη νέα πτέρυγα της Μονής.

Στις 12 το μεσημέρι, στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Δεσκάτης, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη θα τελεσθεί δέηση και θα ακολουθήσουν προσφωνήσεις από τον νομάρχη Γρεβενών κ. Κουπτσίδη και το δήμαρχο Δεσκάτης κ. Μίγκο και η τελετή θα ολοκληρωθεί με χαιρετισμό του κ. Βαρθολομαίου. Για αργά το μεσημέρι προγραμματίζεται επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου στη θέση «Βρυσοπούλες» του Ολύμπου, στις εγκαταστάσεις του ΚΕΟΑΧ («Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρομιών» των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού), όπου βρίσκεται ο ιερός ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ενώ το απόγευμα θα γίνει η επίσημη υποδοχή του στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, όπου και θα τελεσθεί πανηγυρικός πατριαρχικός εσπερινός και τα θυρανοίξια του παρεκκλησίου του Τιμίου Προδρόμου.

Την Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, στις 7 το πρωϊ θα τελεσθεί στο μητροπολιτικό ιερό ναό του Αγ. Δημητρίου Ελασσόνας πατριαρχική θεία λειτουργία. Θα ακολουθήσει η κήρυξη της λήξης των εργασιών οικολογικού συνεδρίου και το απόγευμα ο κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Κανάλλων Καρυάς Ολύμπου.

Τέλος, τη Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου, στις 10 το πρωϊ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα τελέσει μεγάλο αγιασμό στην Ελασσόνα για τους μαθητές όλων των σχολικών μονάδων Α/’θμιας και Β’/θμιας Εκπαίδευσης της τοπικής σχολικής περιφέρειας. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Δημαρχείο Ελασσόνας, όπου ο κ. Βαρθολομαίος θα απευθύνει χαιρετισμό και αργά το μεσημέρι θα αναχωρήσει από την Ελασσόνα με προορισμό την Τρίπολη του ν. Αρκαδίας, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής του στην εκεί περιοχή κατόπιν προσκλήσεως του επιχωρίου Μητροπολίτου (Μαντινείας και Κυνουρίας) και της τοπικής Δημοτικής αρχής.

* Σημείωση: Ο Χάρης Ανδρεόπουλος είναι δημοσιογράφος – θεολόγος ΑΠΘ (xaan@theo.auth.gr), συνεργάτης της εφημερίδας «Ελευθερία» της Λάρισας, της Πύλης Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «amen.gr» και καθηγητής Β’/θμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσιο και Λύκειο Αρμενίου ν. Λάρισας).

Αντιγραφή απο το : www.amen.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...