Σάββατο, Αυγούστου 15, 2009

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΠΙ ΤΗ ΚΟΙΜΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΕΙΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΙ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΔΕΣΠΟΙΝΗΣ ΗΜΩΝ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ

Αριθμ. Πρωτ: 527
Εν Κοζάνη τη 31η Ιουλίου 2009





Π Α Υ Λ Ο Σ

ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗΣ



Προς τον ευσεβή κλήρο, τους εντιμωτάτους άρχοντες

και τον ευλαβή λαό της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως



ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΕΠΙ ΤΗ ΚΟΙΜΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΕΙΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΙ

ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΔΕΣΠΟΙΝΗΣ ΗΜΩΝ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

ΚΑΙ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ



«Την πάνσεπτόν σου Κοίμησιν, Παναγία Παρθένε αγνή, των Αγγέλων τα πλήθη εν ουρανώ, και ανθρώπων το γένος επί της γης μακαρίζομεν˙ ότι Μήτηρ γέγονας του ποιητού των απάντων Χριστού του Θεού ...»

(Στιχηρό Ιδιόμελο Εσπερινού 14ης Αυγούστου).



Λαμπροφορεμένε και αγαπημένε λαέ του Θεού,



Πάσχα σήμερα μετά το Πάσχα! Εορτάζει, η Μητέρα του Θεού μας, αλλά και η Μητέρα όλων των ανθρώπων.

Εορτάζει Αυτή η Οποία έγινε η σκάλα και κατέβηκε το δεύτερον πρόσωπον της Αγίας Τριάδος, ο Κύριός μας Ιησούς από άκραν φιλανθρωπίαν για την σωτηρίαν του ανθρώπου, «Χαίρε, κλίμαξ επουράνιε, δι’ ης κατέβη ο Θεός» (Χαιρετισμοί Α Στάσις).

Εορτάζει Αυτή η Οποία είναι η γέφυρα για να μεταφέρει, όσους αγωνίζονται τον καλόν αγώνα, τον πνευματικόν αγώνα, τον εν μετανοία και εξομολογήσει αγώνα, στον Ουρανόν, πλησίον του θρόνου της μεγαλοσύνης του Υιού της. Να τους μεταφέρει στην αγκαλιά του Θεού και Εκείνος να τους καταστήσει υιούς φωτός και συγκληρονόμους της Βασιλείας του, «Χαίρε γέφυρα μετάγουσα τους εκ γης προς ουρανόν. (Χαιρετισμοί Α Στάσις).

Εορτάζει η παρηγοριά μας, η καταφυγή μας, το λιμάνι της ψυχικής γαλήνης και ηρεμίας. Εορτάζει η ελπίς των απελπισμένων και των πολεμουμένων η βοήθεια, η ταχυτάτη εις συμπαράστασιν και η ασφαλής μεσιτεία!

Οι αιώνες περνούν και μαζί τους σβήνουν πρόσωπα και πρόσωπα και κάποια απ’ αυτά με θέσεις και αξιώματα με πλούτη και δημοσιότητα, τα οποία η ανθρώπινη ιδιοτέλεια και ματαιοδοξία τα ειδωλοποίησε. Έσβησαν και αυτά, ξεχάστηκαν και λησμονήθηκαν. Είναι νόμος ακατάλυτος και διαχρονικός. Το ψάλλει η εκκλησία μας σε κάθε εξόδιον ακολουθίαν «ου παραμένει ο πλούτος ου συνοδεύει η δόξα· επελθών γαρ ο θάνατος ταύτα πάντα εξηφάνισται».

Μένει όμως ένα πρόσωπον το οποίον ούτε ο πανδαμάτωρ χρόνος, ούτε οι αρνητές της πίστεως κατόρθωσαν να το μειώσουν, πολλώ δε μάλλον να το διαγράψουν. Και αυτό το πρόσωπον είναι η Παναγία μας.

Αυτό το διαχρονικό, και παγκόσμιο, το άγιο και Πανάγιο πρόσωπο εορτάζει, ψάλλει, υμνεί και δοξολογεί κάθε ψυχή χριστιανού από περάτων της Οικουμένης. Γεμάτη η Οικουμένη και ιδιαιτέρως η πατρίδα μας από Μονές, Ιερούς Ναούς και εξωκλήσια αφιερωμένα στο Όνομά Της στη χάρη της, όπως λέγει ολοκάρδια ο λαός μας.

Η Ιερά Μητρόπολή μας και αυτή δεν υστερεί σε Ιερούς Ναούς αφιερωμένους στην βασίλισσα των πάντων, στην μάννα του Θεού μας! Ας είναι ευλογημένο το Όνομά Της! Ας μη παύει, ως έχουσα Μητρικήν παρησία, να πρεσβεύη στον Υιόν Της, «υπέρ του κόσμου ζωής και σωτηρίας», ώστε να παραβλέπει αδυναμίες, παρεκτροπές και πάθη, ατέλειες και αστοχίες. Να τον ικετεύη να είναι φιλάνθρωπος και πλούσιος στην ελεημοσύνη Του.

Αδελφοί μου, το Μυστήριον της φιλανθρωπίας του Θεού, η προστασία και μεσιτεία της Παναγίας μας, αποκαλύπτεται και πλουσιοπάροχα προσφέρεται μέσα στα σπίτια του Θεού, στους Ιερούς Ναούς μας, οι οποίοι είναι και αποτελούν την διαχρονικήν κολυμβήθρα της πνευματικής αναγεννήσεως των κοπιώντων και πεφορτισμένων από τα βάρη της αμαρτίας. Αυτής της εκκλησίας είμαστε όλοι μέλη κληρικοί και λαϊκοί. Ο Κύριός μας είναι η άμπελος και εμείς τα κλήματα η κατά τον Απόστολον Παύλον είμαστε μέλη του σώματος του Χριστού (Κορινθίους Α 6 - 15).

Φιλόστοργος, φιλάνθρωπος, πηγή αγάπης και ελεημοσύνης είναι ο Θεός μας. Το ίδιο πρέπει να είναι και οι αγαπώντες Αυτόν. Πρέπει να χαιρόμεθα στη χαρά του συναθρώπου μας, αλλά και να συμπαριστάμεθα στον πόνο του.

Στην Ιερά Μητρόπολή μας λειτουργεί από δεκαετιών το Τιάλειον Γηροκομείον, πλέον των πενήντα παππούδων και γιαγιάδων φιλοξενούνται και πλέον των δεκαπέντε πάσης ειδικότητος τους διακονούν. Λειτουργεί με τον οβολόν των φιλανθρώπων, φιλοθέων και φιλάγαθων αδελφών μας. Ελάτε και σεις σήμερον σ’ αυτήν την πανεπίσημον ημέραν της Παναγίας μας ως αρωγοί, σ’ αυτό το ωραίο της καρδιάς έργον. Με ποιόν τρόπον; Προσφέροντας το υστέρημά σας, το περίσσευμά σας, στον δίσκο ο οποίος θα περιαχθεί, θα είναι ένα χάδι, να είναι έκφραση αγάπης και στοργής σ’ αυτούς οι οποίοι φιλοξενούνται στο ίδρυμά μας.

Εύχομαι και προσεύχομαι ο εν Τριάδι προσκυνούμενος Θεός, δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου, να δίνει ειρήνη, χαρά υγεία και ευλογία στην πατρίδα μας, στους απανταχού της γης αδελφούς μας, στον κόσμο όλο, στις οικογένειές σας και στον καθένα ξεχωριστά. Ιδιαιτέρως δε στους εορτάζοντες και εορτάζουσες τα ονομαστήριά τους.



Χρόνια πολλά καί ευλογημένα



Ευχέτης προς Κύριον

Ο Μητροπολίτης και Επίσκοπός σας



† Ο ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...